Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 00:28:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Ankieta

Z jakim kolorem nadwozia najlepiej prezentują się chromowane elementy

Czerwony
- 19 (48.7%)
Czarny
- 14 (35.9%)
Biały
- 4 (10.3%)
Brązowy
- 0 (0%)
Inny
- 2 (5.1%)

Głosów w sumie: 39

Głosowanie skończone: Kwietnia 21, 2015, 08:29:26

Autor Wątek: Chromowane elementy Jawa 634-7- z jakim kolorem?  (Przeczytany 14676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Odp: Chromowane elementy Jawa 634-7- z jakim kolorem?
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 21, 2015, 12:30:42 »

Podepnę się pod temat i zapytam. Jakie są kody org kolorów 634? Chodzi o klasyczną czerwień z szarymi błotnikami, potrzebuję oznaczenia obydwu tych kolorów.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 22, 2015, 21:47:10 »

Ankieta jest już nieaktywna, pora więc na podsumowanie wyniku. Ku mojemu zaskoczeniu, palmę pierwszeństwa zdobył kolor czerwony. Moje zdziwienie wzięło się stąd, że w prowadzonej równolegle ankiecie między znajomymi, bezapelacyjnie wygrał kolor czarny. Przewaga koloru czarnego nad innymi kolorami była tak wyraźna, że mogę mówić o 90% dominacji. Nie potrafię jednak wyjaśnić, dlaczego wyniki sond tak bardzo różnią się od siebie. Osobiście głosowałem na czerń i taki kolor otrzyma remontowana przeze mnie Jawa. Dziękuję wszystkim za udział w ankiecie  :) 
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

JawaKCH

• Starszy Jawer
  • Jawa 350/634-7, Jawa 50 typ 20
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 22, 2015, 22:23:55 »

"...Nie potrafię jednak wyjaśnić, dlaczego wyniki sond tak bardzo różnią się od siebie."

To proste, taka teraz moda. Wystarczy popatrzeć na nowe samochody, które są teraz ,,szore, bure, siwe i czorne,, Mi zawsze Jawa kojarzyła się z czerwonym kolorem i tak pewnie kojarzy się innym szczęśliwym posiadaczom motocykli czechosłowackiej produkcji. Natomiast czarne, to były kiedyś WSKi i Wołgi, ale nie Jawy. Aha, no i ten co na Jawie po zielonej trawie, też był czarny. ;)

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 23, 2015, 21:16:27 »

"...Nie potrafię jednak wyjaśnić, dlaczego wyniki sond tak bardzo różnią się od siebie."

To proste, taka teraz moda. Wystarczy popatrzeć na nowe samochody, które są teraz ,,szore, bure, siwe i czorne,, Mi zawsze Jawa kojarzyła się z czerwonym kolorem i tak pewnie kojarzy się innym szczęśliwym posiadaczom motocykli czechosłowackiej produkcji. Natomiast czarne, to były kiedyś WSKi i Wołgi, ale nie Jawy. Aha, no i ten co na Jawie po zielonej trawie, też był czarny. ;)

Raczej nazwałbym to kwestią gustu, nie modą. Wnoszę stąd, że pytałem dlaczego akurat czarny? Odpowiedź prawie zawsze była identyczna - bo chrom wygląda najlepiej na czarnym...
Widać Jawerzy mają lekko inaczej  ;)
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 23, 2015, 21:59:11 »

Chyba dlatego że 634 kojarzy nam się z oryginalnym czerwonym kolorem, zrobisz czarną i też będzie ładnie.

Raczej nazwałbym to kwestią gustu, nie modą. Wnoszę stąd, że pytałem dlaczego akurat czarny? Odpowiedź prawie zawsze była identyczna - bo chrom wygląda najlepiej na czarnym...
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 23, 2015, 22:03:02 »

Chyba dlatego że 634 kojarzy nam się z oryginalnym czerwonym kolorem, zrobisz czarną i też będzie ładnie.

Oryginalnym czerwonym? Czarnych nie było w oryginale?

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 23, 2015, 22:09:41 »

Mam wrażenie że jawa w czarnym kolorze jak jakby ginęła. Ktoś ma taką na forum i jest niewidoczna. Czerwień natomiast jakby optycznie powiększała motocykl.

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 23, 2015, 22:21:44 »

Wydaje mi się że 634.7 tylko w czerwieni wychodziła.

Oczywiście z szarymi lub chromowanymi błotnikami.

638.5 zdaje się też, z tym że w 638.5 przedni błotnik czerwony tył czarny lub chromowane.

Oczywiście różne odcienie, np. ruska tęczówka ma inny odcień.

Widziałem już 634 w różnych kolorach nawet całą w chromie oprócz ramy.

Ale to raczej malowane( chromowane), przez właścicieli.

Jedyne odstępstwo oryginalne jakie widziałem to wersje dla VB Veřejná bezpečnost czyli policja czechosłowacka. One były żółte, zwykle z białymi boczkami.

Chyba że się mylę( dowodów na to nie mam tylko domysły), jak ktoś dysponuje jakimiś materiałami na ten temat z chęcią zobaczę.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

DziadekJacek

• Global Moderator
  • Jawa 350
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 23, 2015, 22:34:06 »

Pewnie masz rację, skoro już co najmniej 2 sztuki widzimy,zakładając że ktoś je odnawiał na jakiejś bazie wiedzy.
Jeśli go nie znałeś,to nie żałuj,nie!.Bo przyjaciela straciłbyś.

JawaKCH

• Starszy Jawer
  • Jawa 350/634-7, Jawa 50 typ 20
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 23, 2015, 22:43:19 »

Jedyne odstępstwo oryginalne jakie widziałem to wersje dla VB Veřejná bezpečnost czyli policja czechosłowacka. One były żółte, zwykle z białymi boczkami.

Odbiegając od tematu, tak mi się przypomniało, jak dawniej Polacy żartowali, że VB to skrót od ,,Vchodom Bokiem,, czy coś takiego, a nasze radiowozy miały biały pas na drzwiach, by można było klamki znaleźć. ;)

A wracając do tematu ostatnio na fejsie można było zobaczyć Jawę 634 w takim kolorze.

"Jajecznice" VB

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2015, 23:06:10 wysłana przez JawaKCH »

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 02, 2015, 08:34:44 »

Mam wrażenie że jawa w czarnym kolorze jak jakby ginęła. Ktoś ma taką na forum i jest niewidoczna. Czerwień natomiast jakby optycznie powiększała motocykl.

To jednak czarna będzie, chociaż ten kolor trochę mnie przeraża. Zdecydował o tym lakier, który po prostu już jest i nie muszę wysupływać kasy na nowy. Nie ma co się zbytnio przejmować - w razie totalnej porażki zmieni się na inny kolor    :)