Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 01:49:10
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Bicie przeciwwag jawa  (Przeczytany 4613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
Bicie przeciwwag jawa
« dnia: Maja 19, 2015, 15:49:59 »

Spłodziłem sobie ostatnio nowy przyrząd do garażu do sprawdzania osiowości wału, i powiedziałem sobie że nie będę pakował do silnika żadnego wału bez jego sprawdzenia. A teraz do sedna, wał od jawy ts na czopach nie ma praktycznie żadnego luzu, jednak ma spore bicie na przeciwwadze, możliwe że został gdzieś uderzony lub krzywo wprasowana przeciwwaga? Czy mam się tym przejmować?
https://www.youtube.com/watch?v=4pVzw1uaRgk
https://www.youtube.com/watch?v=k4uHFVS4yZ4
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Odp: Bicie przeciwwag jawa
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2015, 16:07:05 »

Promieniowe odchyłki na 0,1mm na przeciwwadze, to nie powinien być problem. A co do kontroli bicia na bocznych czopach, to jaki krzywy by nie był, to pokaże Ci 0, bo masz tam punkty podparcia :)
Wiarygodny jest jedyne pomiar na środku w tym przypadku. Co do prawidłowości pomiaru, to mam wątpliwości, dziwne te wartości na środku wychodziły, za każdym razem inaczej :)
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2015, 16:49:36 »

Co do prawidłowości pomiaru, to mam wątpliwości, dziwne te wartości na środku wychodziły, za każdym razem inaczej :)

Sprzęt mało precyzyjny i stąd różnice w pomiarach. Podobnie jest z kiepskimi wyważarkami do kół samochodowych - niby wyważy na 0,0 a po powtórnym założeniu koła na wyważarkę pokazuje 150gr niewyważenia...   :D
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 19, 2015, 16:53:16 »

Tego typu sprzęt musi mieć bardzo dużą sztywność, też się bawiłem w spłodzenie czegoś takiego i stwierdziłem, ze to nie ma sensu, nie ta sztywność, to wszystko "pływa" a powinno stać jak 20 latkowi na widok pameli ...
    Status GG

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 19, 2015, 16:55:28 »

Dokładnie o to chodzi.   :)
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 19, 2015, 17:25:24 »

Czyli takie urządzonko gdzie kładzie się wał jest do dupy, Chyba będę musiał się rozejrzeć za kłami tokarskimi. Po środku były różnice ponieważ spadał mi czujnik zegarowy na labirynt.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2015, 20:37:35 »

Czyli takie urządzonko gdzie kładzie się wał jest do dupy, Chyba będę musiał się rozejrzeć za kłami tokarskimi. Po środku były różnice ponieważ spadał mi czujnik zegarowy na labirynt.

No raczej tak ;)  Jeżeli już to musi to być tzw.pryzmo nożowe obrotowe . W zasadzie to jedynym słusznym rozwiązaniem są dwa przeciwstawne kły-koniki zwane centrownikiem  :)
Ot takie cuś jak możecie zauważyć oglądając filmy na mojej facebookowej stronie. (to nie reklama ;) ) link pod postem ;)
Dobrym sposobem jest również metoda chwytania na sztywno za środek wału ,ot takie czoło wału na sztywno mocowane do blatu .
Dobry i w miarę pewny sposób, ale centrowanie jest wówczas dosyć złożoną operacja nie mniej jednak bardzo skuteczną, jak ktoś zrozumie specyficzne reakcje wału tzn jego czopów przy próbach ich ustawienia bez bicia ,polecam cierpliwym i rządnym mocnych wrażeń  ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2015, 21:01:50 »

Ja sprawdzam wały w kłach tokarki. Oczywiście nie krecę całym wrzecionem tylko samym wałem i zakładam oba kły stałe.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2015, 21:43:14 »

Tak ,to też dobra metoda  ;) Ta sama zasada działania co przy klasycznym centrowniku ,pod warunkiem zastosowania kłów stałych o czym słusznie Kolega muczos wspomniał :)

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 19, 2015, 21:49:44 »

A to jeszcze takie pytanie. Bo myśląc jak to zrobić oczywiście wiedziałem o kłach ale pomysł padł na podparcie wału ze względu na zbyt wiele łożysk a brak kłów  :P . A wzorowałem się na innych. Znaczy to że inne zakłady też źle podchodzą do roboty? Wybaczcie moje amatorstwo  :P

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 19, 2015, 22:12:13 »

:)  no nie ,nie ma czego wybaczać ;)  Stanowiska w pełni profi  ;)  pisząc o pryzmach nożowych obrotowych miałem na myśli cosik takiego jak to na drugim zdjęciu-dwa przeciwbieżne koła z ostrą krawędzią .
Całkiem fajny pomysł tylko ,że...aby uniknąć błędów wynikających z bicia łożysk tocznych powinieneś zastosować inny eliminujący ten błąd sposób zamocowania kół na systemie stożków  :) ;)  ale to już troche komplikuje owa konstrukcje bo wymaga znacznej precyzji wykonania

Poza tym , takie centrowanie daje błąd który będziesz widział dopiero wówczas gdy zastosujesz kły  ;) Nie zawsze jest on duży ,ale prawie zawsze występuje. Nie będę Tobie Kolego tego tłumaczył ,ale tak jest i uwierz mi na słowo ,że wiem co mówię  ;)
Jutro mogę zamieścić zdjęcie takiej profesjonalnej podstawy do wyważania kamieni szlifierskich. Jest przydatna  ,ale do eliminowania bicia dynamicznego   . Do wyważania statycznego ,nie do końca się nadaje ,chociaż bywa stosowana ,bo łatwiej wycentrować wał ....niestety tylko pozornie dokładnie , no chyba ,że podeprzesz wał na samych końcach czopów co z kolei niejednokrotnie łatwym nie jest  :) ;)
Jak więc sam widzisz, nie mamy Tobie czego wybaczać 8)
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2015, 22:30:01 wysłana przez Markoltent10 »

Mathini

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 20, 2015, 08:22:12 »

Błąd ten będzie winikał z tego, gdzie "założysz zerowe bicie" ono zawsze będzie w punkcie podparcia. Jeśli podeprzesz czop dajmy na to 20mm od przeciwwagi, wycentrujesz go dajmy na to na 0,02mm, później podeprzesz go 40mm od przeciwwagi iz tego 0,02 może się zrobić 0,04-5 :) Tu tkwi problem, aby chwytać wał w jak największym rozstawie, wtedy pokażą Ci się największe odchyłki względne.
    Status GG