Gratuluje koledze przeprowadzenia takiego ciekawego testu ! Widac wyraznie zaleznosc temperatury od stopnia zubozenia/wzbogacenia mieszanki . Tak wlasnie to dziala i tak sie stroi silniki dwusuwowe , tutaj jest karta do modelarskiego silnika , dzialajacego na metanol :
LINK(w tym pliku jest HSN - high speed needle - dysza wysokich obrotow , LSN - niskich , one maja wkrecane iglice i nimi tlumi lub otwiera sie paliwo, oczywiscie dzial maitenance i niektore inne to nie tyczy sie naszych motocyklowych silnikow

)
Mam nadzieje ze ten link Ci pomoze w przemysleniach . Dla kazdego paliwa te zaleznosci dzialaja tak samo . W calym tym strojeniu gaznika celem jest aby trafic iloscia paliwa w ilosc tlenu ktora trafi do cylindra . Tlen jest w powietrzu , ale ono bywa troche rozne - zmienia sie temperatura , wilgotnosc , cisnienie itp . I tego tlenu sa rozne ilosci . Wspolczesne sliniki maja czujniki ktore wiele z tych parametrow rejestruja i koryguja dawke wtryskiwaczami , ale my wtryskow nie mamy i z gaznikiem mozna trafic na takie klopoty ze jednego dnia pali i ciagnie super , a innego nie chce jechac , czasami da sie wyczuc roznice rano , w poludnie i wieczorem . Nasze chocby najdoskonalsze gazniki nie biora pod uwage np wilgotnosci powietrza . Niemniej da sie je ustawic tak aby dzialaly dobrze w bardzo szerokim spektrum warunkow , a termometr i zestaw dysz do gaznika to jest podstawowe narzedzia do strojenia silnikow =)
Ogolnie idea jest taka ze zaczyna sie od bogatej w pliwo mieszanki i stopniowo , powoli zubaza sie ja obserwujac temperature robiac jazdy testowe aby silnik osiagnal temperature pracy . Gdy osiagnie sie gorne granice temperatury (lub kiedy za ubogo zrobi sie czasami wczesniej) , cofamy troszeczke (na wypadek jakby jutro/za tydzien/miesiac bylo wyzsze cisnienie , nizsza temperatura lub zjechali bysmy z gor nad morze) i powinno byc dobrze .
Optymalnych temperatur fabryka Jawy nie podaje , a przynajmniej ja nie znalazlem , do silnikow modelarskich 120-130C to jest max . Nooo , na zawodach to i 140-150C maja , ale one tak zyja 3-6h . Gdzie caly przebieg cywilnego , nie sportowego silniczka to jakies 20-50h . U siebie w Jawie mi temperatury dochodza do 130-140C , ale 140C staram sie nie przekraczac . Ja mam dwa termometry , jeden zamontowany z czujnikiem pomiedzy zeberkami , za swieca , oraz drugi reczny IR (czasami blednie nazywane laserowymi nie wiem dlaczego) . Wydaje mi sie ze Twoj wynik prawie 170C moglby przyczynic sie do jakiejsc awarii gdyby jechac nim dalej w dluzsza trase , gdzie silnik moglby sie jeszcze bardziej zagrzac . U mnie silnik nagrzewa sie w pelni po ok 0,5-1h z predkoscia wieksza niz 100 km/h . Przy ciaglej jezdzie do 80km/h powinien miec ok 100-110C na moim wskazniku . Podobnie rozgrzewanie silnika na postoju , u mnie po 5 min ma ok 40C , ja bardziej nie rozgrzewam , ja jade na chlodnym , ale na niskich i srednich obrotach i rozgrzewam w czasie w miare delikatnej jazdy . Jak moj silnik ma wiecej niz 70-80C to wtedy dobrze reaguje na gaz , wczesniej ma troche niedomagan i po to tez zamontowalem mu termometr , aby wiedziec kiedy jest juz zagrzany i zeby nie cisnac zimnego . Mi sie wydaje ze sposob zamontowania Twoich czujnikow ma znaczenie , swiece sa bardziej gorace niz reszta silnika , a wiekszosc znanych mi pomiarow temperatur robi sie na zeberkach .
W Twoim przypadku na wskazanie temperatury moze miec znaczenie takze cieplota Twoich swiec , bo sa swiece zimne ktore cieplo oddaja do glowicy bardzo , i gorace ktore oddaja mniej do glowicy i ich temperatura elektrod jest wyzsza .