Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:17:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: niepokojące odgłosy z silnika - powod  (Przeczytany 4850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
niepokojące odgłosy z silnika - powod
« dnia: Lipca 11, 2015, 10:11:51 »

Witam.
podczas ostatniej przejażdżki,  dobiegł mnie niepokojący odgłos z okolic prawprawego cylindra. Z obawa o pierścień,  zająłem się zdejmowaniem cylindrów.  I oto co zobaczyłem. ... co z takim czymś zrobić?  Co mogło być przyczyna? I czy Można jeździć dalej?

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
Odp: niepokojące odgłosy z silnika - powod
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 11, 2015, 10:35:27 »

Wygląda na to że to igiełka łożyska główki korbowodu(musiała ci wpaść przy składaniu do komory korbowej).Tak czy owak gar do szlifu oczywiście jak wyda.
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 11, 2015, 11:18:38 »

Wygląda na to że to igiełka łożyska główki korbowodu(musiała ci wpaść przy składaniu do komory korbowej).Tak czy owak gar do szlifu oczywiście jak wyda.

Doszłem do tego ze w zabezpieczeniu swoznia  tłoka oba uszka się posypały.  Jedno siedziało w tłoku,  drugiego szukam. Jeśli wpadło do komory korbowej. To czy można je zostawić?  Czy może jakieś szkody wyrządzić. A może wypłynie przez wydech z paliwem?

Co do szlifu,  to jawa chodziła. Wgłębienie jest lekko wyczuwalne. Ja bym jeszcze tak pojezdzil. Bo to tylko 700km od szlifu,  i szkoda mi znów wydawać. Mogą być jakieś konsekwencje jazdy na takim cylindrze?

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2015, 12:31:13 »

Doszłem do tego ze w zabezpieczeniu swoznia  tłoka oba uszka się posypały.  Jedno siedziało w tłoku,  drugiego szukam. Jeśli wpadło do komory korbowej. To czy można je zostawić?  Czy może jakieś szkody wyrządzić. A może wypłynie przez wydech z paliwem?
Jak zostawisz to loteria  :(  lepiej poszukać i wyjąc.
Co do szlifu,  to jawa chodziła. Wgłębienie jest lekko wyczuwalne. Ja bym jeszcze tak pojezdzil. Bo to tylko 700km od szlifu,  i szkoda mi znów wydawać. Mogą być jakieś konsekwencje jazdy na takim cylindrze?
Myślę, że słabsze sprężanie i szybsze  zużycie się pierścieni  (oby nie pękły).

« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2015, 12:35:57 wysłana przez Koles833 »
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2015, 13:49:13 »

A co do pierścieni,  to łatwiej je za jakiś czas wymienić,  jak rozkładać znowu silnik :(

Jak zostawisz to loteria  :(  lepiej poszukać i wyjąc.
No szukałem,  ale bez rozłożenia silnika na pół  raczej nic nie znajdę.  Albo musiałbym mieć niebywale szczęście. Nawet nie wiadomo gdzie to poszło.
Co taki mały fragment może zrobić w komorze korbowej?  Jakie mam opcje w tej loterii?

Zastanawiam się również jak to się stało,  że urwały się aż dwa ucha, w jednym zabezpieczeniu? Kiepski materiał?  Źle włożone podczas składania?  Jeździłem bez problemu ok 650 km. Gdyby było źle włożone to w ciągu 200 by się popopsuło chyba...
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2015, 13:56:51 wysłana przez pitterpan »

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 11, 2015, 14:49:01 »

Jak masz dostęp do sprężarki, to weź ropownice, wypłucz najlepiej benzyną komorę korbową. Jak jeszcze tam jest to wtedy na pewno wypadnie, silnik do tego trzeba wyjąć i położyć na boku, ale przynajmniej nie trzeba połowić.

Jak nie ma rysy na gładzi tylko przy kanale uszkodzenie to dobrze w tym miejscu przefazuj tak żeby pierścień nie czepiał.

Po jakim przebiegu buba się zrobi nie ma reguły. Sam miałem szlif po głębokiej rysie na gładzi, okna sfazowałem wydaje się dokładnie, ale zdjęło trochę materiału i po około 2000km zaczęło łamać pierścień. Bieda że połamało na zlocie letnim rok temu, jakieś 280km od domu, ale dojechałem. :D Skończyło się wymianą jednego tłoka, pierścieni i płukaniem komory korbowej z resztek starego tłoka. Okno które łamało sfazowałem mocniej i puki co jest git.
« Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2015, 14:50:45 wysłana przez kielek »
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 11, 2015, 15:09:08 »

Co taki mały fragment może zrobić w komorze korbowej?  Jakie mam opcje w tej loterii?
Obejrzyj gif, przeanalizuj, wnioski wyciągnij sam:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy#/media/File:Arbeitsweise_Zweitakt.gif
    Status GG

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
  • Jawa 350 TS '88+Velorex 562, Ogar 200 '88
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 11, 2015, 18:03:19 »

Nie płucz skrzynki korbowej - cały syf z zakamarków ci wylezie.... Chyba że niedawno składałeś silnik i miałeś absolutnie czysty silnik łącznie z wałem
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 11, 2015, 19:06:51 »

Obejrzyj gif, przeanalizuj, wnioski wyciągnij sam:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_dwusuwowy#/media/File:Arbeitsweise_Zweitakt.gif

Wiem jak pracuje 2t. wiem ze moze się z powrotem dostać między tłok i cylinder. Ale np co z łożyskami na wale? Chołdzie mi co może taki mały kawałek jeszcze uszkodzić? Wal np? Chyba nie? Łożyska na wale?
jest szansa ze wyjdzie ze spalinami?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 11, 2015, 19:50:49 »

On moze uszkodzic lozyska . Ale poszukaj go w wydechu , moze juz sam wylecial i nie potrzebnie sie martwisz .

pitterpan

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 1991r
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 12, 2015, 18:54:32 »

Za jakiś czas sprawdzę.  Pytam między innymi tez dlatego, żebym wiedział na jakie odgłosy i objawy zwracać uwagę.

A jakie odgłosy i objawy są przy pęknietym pierścionku. Bo założyłem znów cylindry, pojechałem na przejażdżkę,  po zgaszeniu moto pod sklepem i odpaleniu znow coś mi pobrzdekuje.