Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:41:40
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem z wałem  (Przeczytany 9014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Problem z wałem
« Odpowiedź #25 dnia: Września 10, 2015, 17:13:04 »

Kto pierwszy kogo obrzucił błotem?? Poszukaj sobie to się dowiesz jak zalecają. Ja nie miałem takich problemów z łożyskami.

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #26 dnia: Września 10, 2015, 17:52:05 »

Szymon to chyba Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem - ta ulotka dotyczy łożysk se standardowym pasowaniem a łożyska stosowane w Jawie są z pasowaniem C3 czyli mają o wiele większy luz montażowy . A co do mądrości to nie twierdzę że jestem jakiś super mądry , za to w porównaniu do Ciebie mam o 31 lat więcej doświadczenia praktycznego a Pan Markoltent jeszcze o 20 więcej ode mnie i też grzeje przy składaniu , wały przez niego robione potrafią zrobić przebieg jak fabrycznie nowy wał  albo i więcej .
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Września 10, 2015, 17:57:13 »

Pan Marek na pewno nie grzeje do ujj wie ilu stopni tak jak mówisz,że 320 stopni i nic się nie stanie.Raczej materiał w łożysku C3 czy zwykłym jest taki sam. Róbcie co chcecie...

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #28 dnia: Września 10, 2015, 18:00:13 »

Nagrzanie karterów wraz z łożyskami do 135*C wystarcza w zupełności. wielokrotnie składałem silinki na ciepło, i taka temperatura wystarczała, nawet przy nowym pełnym czole wału. Moim zdaniem wyższe temperatury nie są potrzebne, bo przy wspomnianej wyżej wał wraz z łożyskiem po prostu wpada do karterów do samego końca lecz po chwileczce wszystko się usztywnia i trzyma mocno i ewentualne poprawki trzeba już robić na śruby i blachę. Powodzenia
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #29 dnia: Września 10, 2015, 18:04:43 »

a ja nakładam łożyska na wał i wkładam je z chłodnym wałem do karterów w ten sposób krzywda się nie stanie łożyskom . ciekawa kłótnia się wam tu wywiązała według mnie temperatura do jakiej można grzać łożysko zależy od materiału ma na półce łożyska które przystosowane są do prac w temperaturach rzędu 300 stopni celcjusza
    Status GG

yuzik

• Jawer
  • cz 175/450, jawa 350/638
« Odpowiedź #30 dnia: Września 10, 2015, 18:16:06 »

Pan Marek na pewno nie grzeje do ujj wie ilu stopni tak jak mówisz,że 320 stopni i nic się nie stanie.Raczej materiał w łożysku C3 czy zwykłym jest taki sam. Róbcie co chcecie...

Nie, ty rób co chcesz.
Daj sobie powiedzieć i nie staraj się udowodnić swoich racji, jak nie masz do tego podstaw merytorycznych. kłócisz się ze starymi wyjadaczami i fachowcami, a sam to pewnie dopiero pierwszy silnik rozebrałeś, jeszcze przy pomocy ojca/ wujka, więc jak już pisałem wcześniej - odrobinę pokory, bo zachowujesz się jak rozwydrzony dzieciak. Nie lubię zarozumialstwa, dopuść możliwość, że możesz się mylić i czasem nie mieć racji, ok?

simsons50_1986_2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #31 dnia: Września 10, 2015, 18:23:19 »

Apropos podgrzewania łożysk. to składając silnik podgrzałem łożysko wałka zdawczego, po zamontowania łożysko było zablokowane a po wystygnięciu wyrażnie było czuć ze kulki odznaczyły sie na bieżniach. łożysko bez luzu grzane kilka min na palniku kuchenki gazowej :P
    Status GG

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Września 10, 2015, 18:25:00 »

Nie, ty rób co chcesz.
Daj sobie powiedzieć i nie staraj się udowodnić swoich racji, jak nie masz do tego podstaw merytorycznych. kłócisz się ze starymi wyjadaczami i fachowcami, a sam to pewnie dopiero pierwszy silnik rozebrałeś, jeszcze przy pomocy ojca/ wujka, więc jak już pisałem wcześniej - odrobinę pokory, bo zachowujesz się jak rozwydrzony dzieciak. Nie lubię zarozumialstwa, dopuść możliwość, że możesz się mylić i czasem nie mieć racji, ok?

Uwierz mi silników już robiłem sporo... Nie wiem do czego potrzebna pomoc. Każdy się myli,tylko nie mogę pojąć,że zwykłe łożyska można grzać do 300*. Paweł pierwszy najechał na mnie,a ja nie lubię jak ktoś mnie osądza bezpodstawnie i to jeszcze gada głupoty. I z tego co zauważyłem to na tym forum każdy uważa,że im jest starszy tym ma więcej wiedzy.
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2015, 18:26:43 wysłana przez Szymon_1998 »

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #33 dnia: Września 10, 2015, 18:30:24 »

Simson s50 możliwe że płomień kuchenki to spowodował. Lepiej jest położyć na palnik jakąś płytę z blachy i dopiero na to łożysko.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

simsons50_1986_2

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #34 dnia: Września 10, 2015, 19:07:02 »

łożysko nie miało bezpośredniego kontaktu z płomieniem ;D  Po prostu przegrzanie nie służy łożyską, zwłaszcza tym bez luzu
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #35 dnia: Września 10, 2015, 19:11:44 »

Z łożyskami tak jest, moment nieuwagi i już przegrzane. Też kilka razy zdarzyło mi się że łożysko zaczęło zmieniać kolory. Ale jakoś jeździło.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #36 dnia: Września 10, 2015, 21:18:10 »

Proszę się nie kłócić Koledzy  ;)
Ja grzeję łożyska na ....zwykłej lampce stojącej z wkręconą żarówka 75-100 W ;) albo na płycie elektrycznej .
Daje to równomierne nagrzanie łożyska bez możliwości jego  przegrzania ;)
Zdrowiej jest założyć najpierw łożyska na wał a potem wał wkładać w rozgrzane kartery.
Odwrotny sposób częściej powoduje ''zatrzymanie" wału podczas montażu.
Łożysko w którym w taki czy inny sposób zmieni się kolor koszyka  lub pierścieni na słomkowy bądź co gorsza niebieski  powinno się ...utylizować.
Zakładanie łożysk bez luzu C3 to spore ryzyko  .To chyba wszystko co chciałem powiedzieć ;)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #37 dnia: Września 10, 2015, 22:42:59 »

Do autora wątku.
Proponuję najpierw założyć łożyska na wał(oczywiście metodą różnicy cieplnej)
Następnie znowu schłodzić wał z łożyskami i podgrzać kartery a wtedy na pewno wejdzie jak w masło.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #38 dnia: Września 11, 2015, 00:19:53 »

Łożyska do karterów już wpadają przy setce. Ale kartery trzeba zagrzać mocniej bo czoło wału ma bardzo ciasno i jak jest za zimno to stanie przy końcu albo nie wejdzie nawet do połowy. Swój silnik składałem palnikiem i miałem ~15s na poprawki ustawienia czoła zanim złapało na amen. Nie wiem kto grzeje punktowo karter, grzałem palnikiem z minimalnym płomieniem i trochę sobie posiedziałem kręcąc zanim mój wypiek się udał.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Mateusz

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 1988
« Odpowiedź #39 dnia: Września 11, 2015, 23:37:12 »

Wał już z powrotem wyjęty i jest w zamrażarce,zrobiłem przyrząd do ewentualnego dociągnięcia wału. Kartery nagrzeje do 200stopni jak będę to montował.
Cezet 350 1988
Simson s50 1978
Romet komar 3
Skoda favorit 135l 1991

Mateusz

• Świeżak
  • *
  • Cezet 350 1988
« Odpowiedź #40 dnia: Września 14, 2015, 19:23:17 »

Problem rozwiązany  wał jeszcze raz zamrożony i kartery do 150 stopni i weszło do końca ,nałożyłem drugi karter bez łożysk i skręciłem i wał nie ociera i nie blokuje się jak wcześniej ,problem rozwiązany.Teraz tylko złożyć skrzynię nałożyć PAULIN i społawiać .
Cezet 350 1988
Simson s50 1978
Romet komar 3
Skoda favorit 135l 1991