Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:14:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 ts dziwne stuki  (Przeczytany 23894 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jedrek124

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Jawa 350 ts dziwne stuki
« dnia: Kwietnia 30, 2016, 01:15:30 »

Witam wszystkich forumowiczow. Mam wielki klopot i rozkladam juz rece nad moja jawą. Zaczne od poczatku. W zeslym roku odkupile za niewielka sume motor od pewnego znajomego dziadka ktory juz ledwo chodzil ale sobie na niej smigal. Pomagalem mu duzo przy tym motocyklu, miedzy innymi zrobilem remon dolu silnika, regeneracja walu, wymiana wszystkivh lozysk itp. Bylo to zaraz przed kupnem wiec cieszylem sie ze bede mial polowe roboty za soba ( szlifu niestety dziadek nie chcial robic). W zeszlum roku zrobilem moze z 200 km na tym sprzecie i praktycznie to byl przebieg tego walu. W miedzy czasie przeszedlem z problemem ze skrzynia, walnal wodzik, zawieszeniem i elektryka. Ogolnie wiecej dlubalem niz jezdzilem. Po sezonie zimowym zapalilem motor i pojechalem sobie na przeglad i w drodze powrotnej zaczely do mnie dochodzic dziwne dzwieki z lewego gara. Rozebralem to i okazalo sie ze sforzen tloka byl luzny a same tloki zjechane o jeden szlif w dol. Zapadla decyzja o szlifie w trybie przyspieszonym.
I teraz caly problem. Po zmianie wszystkiego na nowe dzwiek sie zmienil na glosniwjszy i jeszcze bardziej irytujacy, i wydaje sie ze dochodzi ze wszad i z lewej i z prawej.  Z racji tego ze ciezko by to bylo opisac wrzycilem krotki filmik
https://m.youtube.com/watch?v=EIMhXm61zx4

Zostal wymieniony takze lancuch sprzeglowy i moto byl odpalany bez klkla ( niz sie nie zmienilo). Wal nie ma luzu na zadnym z zewnetrznych lozysk. Kanaly zostaly delikatnie sfazowane chyba ze cos przeoczylem, ale to by vhyba az takiego efektu nie dawalo.
Prosze o jakies porady bo ja juz nie mam sily

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 638.1+562.10; 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Jawa 350 ts dziwne stuki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 30, 2016, 01:35:29 »

Na czeste w knedlach zawadzanie pierscieni o krawedzie kanalow troche za glosno...
Czy silnik halasowal od razu po remoncie a pozniej zrobil sie nieznosnie glosny?
Czy po wyjeciu swiec i kreceniu walem za pomoca kopnika ten dzwiek jest slyszalny?
Czy jesli zdejmiesz cylindry i pociagasz za tloki w gore i w dol to wyczuwalny jest luz? Jesli tak, to trzeba bedzie chyba zrobic jeszcze raz remont walu.
Pod tym watkiem sa linki do innych podobnych w tresci. Sa tez filmiki - popatrz, posluchaj, moze znajdziesz cos podobnego.

szak

• Szak
  • Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6, intruder vs800, st1100
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2016, 06:58:28 »

Wali naprawdę za głośno. Jak będziesz miał ściągnięte cylindry sprawdź Luz na zamkach pierścieni. Zobacz również czy żadne żebereko nie jest pęknięte. Uszczelki pod głowicami są? Sprawdź ich dokręcenie.
W życiu trzeba mieć za JAWĘ!!!

oskare2345

• Jawer
  • bez młota nie robota
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 30, 2016, 08:17:31 »

Najpierw sprawdź dokręcenie wszystkich śrub. Przyczyną może być też wytarta przepustnica. Ogólnie to warto skupić się na błahostkach bo prawdopodobnie  nie trzeba do razu połowić.

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 30, 2016, 11:40:22 »

No to co do pytan wszystkich po kolei. Dzwieku nie slychac po wyjeciu swiec i uzyciu kopnika, ale slychac delikatne stuki przy probie zapalenia na pych przy wlozonych swiecach, bez nie testowalem. dzwiek byl odrazu przy pierwszym zapaleniu. Luzow na  korbie brak, przed remontem walu byly a nie chodzil tak jak chodzi teraz.
Uszczelki pod glowicami sa, i glowiece byly dokrecane na 100 ptocent. Ale wezme i jeszcze to sprawdze ( choc watpie zeby to bylo to bo pojawil by sie wyciek pod glowica a tego brak).
A i co jeazcze wazne. Przy zdjetych garach krecilem samym walem i nie bylo zadnych podejrzanych dzwiekow.

A i zostal jeszcze luz na zamkach, pierscienie zostaly dopilowane do luzu 0,3
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2016, 11:42:44 wysłana przez jedrek124 »

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 30, 2016, 12:03:44 »

Gdzie i jak remontowałeś wał ? Czy wymieniłeś na nim wszystkie łożyska i labirynt ? Czy czoło wału jest ciasne i klocek wklejony ? Czy tłoki zakładałeś z igiełkami czy koszyczkami dostępnymi w sklepie ?
Jakie łożyska są na wale ? Gdzie i jakie tłoki kupowałeś ? Czy założyłeś tłoki strzałką do dołu ?

Jak dla mnie to stukocze góra a dokładniej wspomniane koszyczki ? Sworznie tłokowe wymieniłeś ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 30, 2016, 16:25:13 »

Tloki z almotu lozyska igielkowe ze sklepu. Tloki dobrze zalozone bo pali od strzala i bie ma zadnych problemow z wypadajacym jednym garem. Wal zrobiony kompleksowo. Lozyska wszystkie nowe ( fagi w srodku) z zewnatrz jakies japonskie. Labirynt nowyn czlolo walu siedzialo ladnie bez luzow. Klocek wlozony ale luzow nie sprawdzalem.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 30, 2016, 16:52:40 »

Silnik stuka tak samo tuż po odpaleniu?

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 30, 2016, 17:27:58 »

Tak

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 30, 2016, 18:08:52 »

Sworznie nowe ? Strzelam że koszyczki są winowajcą...

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 30, 2016, 18:17:17 »

Sprawdź te łożyska na sworzniach a najlepiej wymień na igiełki a przy okazji zobacz czy klocek siedzi sztywno w karterch.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 30, 2016, 19:00:54 »

Jak już zdejmiesz cylindry, sprawdź czy tłoki nie zawadzają o wał w DMP. Ten dźwięk właśnie z tym mi się kojarzy ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 30, 2016, 19:15:35 »

Według mnie to klocek miałem podobnie.
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 30, 2016, 19:47:05 »

Tak słychać jakby to - u mnie labirynt bez oringa podobnie brzęczy więc miejsce podobne...
Koszyczki też będą potęgować brzęczenie.

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 30, 2016, 21:04:42 »

Dobra Panowie. Dzisiaj przeprowadziłem jeszcze pare testów, Wykręciłem świece i dawaj go na pych kawałek na jedynce. Okazało się że na pych nic nie stuka do około 1500 obr/min. Tyle z nim wyciagnałem na sucho. Potem zdemontowałem gary i sprawdziłem czy wszystko siedzi sztywno. Korby na dole jak nowe, sworznie na tłokach też siedzą sztywno.

Co do pomysłu z labiryntem to osobiście dołożyłem tam oring, od razu zaznacze że nie jakiś bóg wie jak gruby, w granicach rozsądku, tak go dobrałem aby trochę wystawał ponad obrys rowka.

Jeżeli chodzi o klocek to jest to ten element pomiędzy korbami na samej górze? jeśli to to, to siedzi sztywno i ani drgnie (sprawdzałem jak jeszcze jeden cylinder był założony).

W komorze korbowej nie widać żadnych opiłków, ani otarć na karterach czy wale.

W takim razie zostaje mi jeszcze wymiana łożysk na wałeczki w główce korbowodu i jak to nie pomoże to zostaje tylko rozbiórka silnika?

A i przypomniało mi się jeszcze jedno. Zanim zaczęło się wszystko walić był zalany miksol, a po zalaniu castrola wyszło co wyszło. Może zbieg okoliczności może nie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2016, 21:13:18 wysłana przez jedrek124 »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
  • Jawa 350 TS '88+Velorex 562, Ogar 200 '88
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 01, 2016, 12:32:04 »

Mineralne oleje wyciszają silniki. Po zalaniu półsyntetyka castrola pozostałości mixola wypłukało i zaczęło klepać. Zastanowiłbym się nad powrotem do minerala,ale lepszego niż mixol.
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 01, 2016, 12:53:47 »

Zamieniałem mineralne na syntetyki przynajmniej w pięciu knedlach i w żadnym nie pojawiło się klepanie. Ale może to tylko tak u mnie ..?
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 01, 2016, 16:39:17 »

U mnie tez nie jest bezszelestnie ale nie narzekam. A zeby forumowe dyskusje o stukaniu knedli byly bardziej konkretne nagralem przez stetoskop jak stuka silnik mojej Jawy.
Lozyska korbowodow i walu mam na pewno dobre. Lewy cylinder nie wysyla jakichs podejrzanych dzwiekow natomiast po prawej troche halasuja pierscienie na oknach kanalow.
Na zywo brzmi to duzo lepiej bo jakis super-hiper przestrzenny mikrofon w mojej kamerze jest niesamowicie czuly. Zastosowany stetoskop tez jest czuly i to na tyle ze troche zbiera dzwieki otoczenia z powietrza. Moze wiec dzwieki knedlowego serducha na tym filmiku sa troche przejaskrawione ale warto posluchac co tam puka przy doglebnym osluchaniu. Moze nawet zalapie sie do jakiejs bazy wiedzy.
https://www.youtube.com/watch?v=zTa3RKn2n2c

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 01, 2016, 18:21:30 »

Co do oleju to castrol, przynajmniej ten co ja lalem to byl mineralny, a po dwa chyba po remoncie nie powinno miec znaczenia czy leje taki czy taki.
Dzis jeszczw raz przyjrzalem sie kanalom i okazalo sie ze dwa okna sa bardzo ostre, te male od kanalow ssacych. Sproboje jescze je spilowac i wymienie te koszyczki na waleczki. Jak to nie pomoze to bede rozpolawial silnik.
No chyba ze wczesniej skombinuje sobie rali stetoskop jak ma Yabaman

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 01, 2016, 18:25:18 »

Zwykly stetoskop do silnikow kosztuje kilkanascie PLN i do diagnozowania knedla wystarczy. Tyle ze nie da sie przez niego nic nagrac.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 01, 2016, 19:18:23 »

Zapoznałem się z naukowym podejściem do tematu Kolegi Yabamana. Moim zdaniem, terkotanie czy też klepanie, generuje się w okolicach okien cylindrowych. Pozostałe badane miejsca są źródłem raczej szumu. Mam kiepskie głośniki w laptopie, ale tak to odbieram i tak to oceniam ...

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 01, 2016, 21:11:23 »

Tez po wsłuchaniu się w dzwięk z filmiku doszedłem do wniosku że to raczej pierścienie z jakiegoś powodu tak nawalają. Kupie ten stetoskop, bo nie chce mi sie silnika bez potrzeby z ramy wywalac.

Ps. jakie wymiary mają wałeczki w główce korbowodu i ile ich tam wchodzi ?
« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2016, 21:47:19 wysłana przez jedrek124 »

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 02, 2016, 00:08:37 »

Ps. jakie wymiary mają wałeczki w główce korbowodu i ile ich tam wchodzi ?
Srednica 2mm, dlugosc 13.8mm. W jednej głowce korbowodu jest 28 igiełek więc na cały silnik potrzeba ich 56.
Luzy w łozyskowaniu sworznia tłokowego przenoszą się przez korbowod i słychac je tez przez stetoskop z okolic czoła wału. Moze wcale nie trzeba zmieniac tych igiełek bo one to raczej brzęcza gdy są trochę luzne. A na filmiku Kolegi to słychac łomot tak głosny, ze nawet nie wiadomo skad on sie wydobywa. Stetoskop powinien pomoc zlokalizowac jego zrodło.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
  • Jawa 350 TS '88+Velorex 562, Ogar 200 '88
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 02, 2016, 09:14:22 »

Kupiłem stetoskop w Juli za bodajże 20 zł. Jest całkiem czuły,jak przypadkiem uderzyłem koncówką stetoskopu o blat to aż podskoczyłem. Przy mojej Jawie wygląda to tak:
- po przytknięciu do komór korbowych na dole silnika słychać szum/szelest,
- po przytknięciu do prawej komory słychać mocno łańcuszek,
- po przytknięciu do cylków słychać chrobot.

Zapłon Sovek,gaźnik DellOrto,igiełki na sworzniach

Jeżdżę codziennie Jawuchą(model 638.0.),codziennie "gołym uchem" słysze jak dzwonią pierścienie zaledwie po 900 km od szlifu w Poznaniu. I przestałem się tym przejmować. Nic nie poradzę,a kolejny szlif to tylko strata materiału na cylku:P
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson

jedrek124

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 02, 2016, 09:57:42 »

O widzisz fajnie ze podpowiedziales ze w julii. Przynajmniej za przesylke nie bede placil