Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:27:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Za żadne skarby nie odpali 638  (Przeczytany 5897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sum323

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Za żadne skarby nie odpali 638
« dnia: Maja 28, 2016, 13:15:29 »

Witam,

Kupiłem motocykl nie na chodzie. Sprzedawca zapewnił, że wystarczy ustawić zapłon, wyczyścić gaźnik i będzie paliła. Niestety tak nie jest. Ustawiłem zapłon na ok. 2,8mm przed GMP, przerwa na przerywaczu 0,3 mm i za cholerę nie chce odpalić. Platynki, kondensatory, świece są nowe. Zauważyłem, że na platynkach lewego cylindra nagminnie iskrzy. Nawet po podmianie cewek, kondensatorów i platynek, problem nadal występuję. Instalacja oryginalna, nie była przerabiana. Świece są mokre. Zauważyłem, że po przytkaniu wlotu powietrza przy gaźniku na włączonym ssaniu, od czasu do czasu strzeli w tłumik, a nawet daje znaki chęci współpracy :). Ciśnienie sprężania jest ok. Wiem, ten temat był milion razy wałkowany, z zawodu jestem mechanikiem, ale pierwszy raz się z tak upartym silnikiem spotykam. Proszę doświadczonych kolegów o pomoc.

Pozdrawiam

youngbiker

• Młodszy Jawer
  • **
  • co tam skośna kawa, nie ma to jak jawa :)
Odp: Za żadne skarby nie odpali 638
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2016, 13:26:22 »

może po prostu fajki założone odwrotnie? co do ustawiania zapłonu to przerywacz górny, ten na całej płytce jest od prawego cylindra, wyprzedzenie zapłonu na lewy gar ustawiamy na półpłytce. no i po kolorze przewodu dojdziesz która cewka jest do którego cylindra ;)

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2016, 13:50:21 »

W swojej CZ 175 miałem kiepski przerywacz, jeszcze oryginał, niby odpalała ale chciałem polepszyć sprawność.
Zmieniłem na nowy - czeski z alledrogo, do tego nowy kondensator i wszystko ustawione wg. kanonów sztuki, po tych zmianach za cholerę nie chciała zagadać  :(
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987     
CZ 350 typ 472.5 - 1985
Ford Orion 1,6 D - 1985
IŻ 350  Planeta 5 - 1991
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Hyundai Accent  1,5 GL - 1995
Honda ST 1100 - 2001
Royal Enfield Bullet 500 - 2007

sum323

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2016, 14:17:23 »

Fajki na 100% są dobrze założone. Nowe przerywacze dał mi sprzedawca, ale na wszelki wypadek kupiłem nowe. I na tych i na tych występuję ten sam problem. Tak samo kondensatory, mam 4 nowe sztuki. Dodam, że nawet gdy wleje do cylindra paliwo to i tak nie strzeli :( . Sprzedawca wspominał, że wymieniane były łożyska, simmeringi, może coś źle poskładał i nie chce zassać mieszanki? Nigdy nie rozbierałem silnika Jawy, ale słyszałem, że są jakieś labirynty i jak się to źle poskłada to silnik nie odpali.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2016, 14:21:36 wysłana przez sum323 »

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2016, 14:20:58 »

ewidentnie leży wina w źle ustawionym zapłonie
Jawa TS 350 638-1/639

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2016, 15:58:06 »

Przerwę na świecach ustawione?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2016, 16:15:40 »

Czy sprawdzałeś iskrę na świecy wyjętej z cylindra - czy masz czujnik zegarowy do ustawiania zapłonu ?
Czy śruby od zapłonu nie mają rozjechanych łebków ?
Próbowałeś zamieniać cewki ?
Strzelam że są odwrotnie podłączone kable do cewek, ponadto może mieć przedemuchy z labiryntu lub karterów. Moja po remoncie odpaliła z popychu lekkiego z tego co pamiętam. Tłoki może odwrotnie założone jak remontowali - musi być strzałką do wydechu.
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

jawa3398

• Jawer
  • JAWA 350 638.0
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2016, 16:46:06 »

Weź  wypal świece  lub daj inne. Bo masz świece zalane i iskra przy próbie odpalania zanika.

Ewentualnie pomaga nieraz zwiększenie przerwy na przekrawaczach.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2016, 16:48:35 wysłana przez jawa3398 »

sum323

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2016, 19:57:32 »

Tak, cewki podmieniałem, świece też.Mam czujnik zegarowy i zapłon jest ustawiony książkowo. Rozebrałem gaźnik, pływak okazał się dziurawy i pewnie przez to świece były mokre(zalane). Po wymianie pływaka i wielokrotnym kopaniu, świece są suche tak jakby silnik nie zasysał paliwa. Przyznam, poziom paliwa ustawiłem na oko. Wlałem trochę paliwa przez głowicę i już Jawa próbowała się uruchomić, ale zgasła. W silniku były wymieniane tylko łożyska i uszczelniacze, więc raczej tłoków nie ruszano. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Spróbuję załatwić jakiś sprawny gaźnik i go podmienię.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2016, 21:56:23 »

tak... tradycyjna gadka sprzedawcy ... Panie wszystko ok tylko zapłon ustawić bo ja się na tym nie znam etc a jak świeżo upieczony Jawer zobaczy te słynne tarczki z przerywaczami to i łyka ten aż do bólu zgrany kit...

moim zdaniem pukaj do Pana Marka i obstaluj sobie u niego znany już na forum labirynt, przy okazji centrowanie i najważniejsze byś tego ustawienia podczas składania nie schrzanił bo cała robota na nic.

aaa...  czy ta wymiana łożysk i uszczelnień dotyczyła też czoła wału czy znów tradycyjnie boczki a serducho pozostało nietknięte łącznie z beczułką która być może zatacza środkowy czop wału

na koniec  dodam- obym się mylił  by to nie było to.. :-)
3.5 (38) TS

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2016, 22:37:49 »

Kupiłem motocykl nie na chodzie. Sprzedawca zapewnił, że wystarczy ustawić zapłon, wyczyścić gaźnik i będzie paliła. Niestety tak nie jest.
Raz tak się naciąłem z Yamahą RD 350 YPVS.
Miały być tylko pierścienie do zmiany i będzie chodzić...
A okazało się że, systemu zaworowego(YPVS) nie było, tłoki zatarte, pierścienie i tuleje cylindrów popękane.
I z naprawy która miała by wynieść grosze wyszedł remont silnika za parę tysięcy złotych, minimalny koszt części sprowadzanych z japoni to prawie 3000zł + cylindry i system zaworowy które w zasadzie były nie do zdobycia.

Tak właśnie wygląda "tylko wyregulować i będzie ok"
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 28, 2016, 22:47:30 »

Jeśli zrobili generalke a teraz silnik nie chce gadać pomimo sprawdzenia podstawowych rzeczy to znaczy że remont został zrobiony na odpierdziel przez jakiegoś oprawcę, albo nie był robiony w ogóle. Jeśli wystarczyłoby tylko ustawić zapłon, to sprzedawca by już to dawno zrobił, przecież za motor na chodzie weźmie więcej niż za niesprawny.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2016, 23:03:20 »

Do wymiany łożysk nie cieli silnika ? Jak tak, to i jest możliwość, że tłoki na odwrót założone.
    Status GG

sum323

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 28, 2016, 23:35:46 »

Nie pamiętam jakie łożyska wymieniał, pokazywał mi dwa: jedno zwykłe, kulkowe, drugie - jakieś takie szersze i z solidniejszym koszykiem. Można jakoś sprawdzić czy labirynt został dobrze złożony bez większej rozbiórki silnika?

Szymon_1998

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 28, 2016, 23:51:01 »

Jak by był źle to nie założyłbyś czoła wału i  nie złożyłbyś silnika.

Pewnie jest już zużyty labirynt.

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 638.1+562.10; 362 Californian; ETZ251 SW x 3
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 29, 2016, 01:18:19 »

... Przyznam, poziom paliwa ustawiłem na oko....
Piszesz, ze z zawodu jestes mechanikiem a tu taka plama.
Wiekszosc Kolegow usypuje juz grob na Twojej Jawie a ja sadze ze ona jeszcze zyje. Jesli zaplon jest dobrze ustawiony i iskry skacza jak nalezy to po doprowadzeniu do porzadku skladu mieszanki (czyli wlasciwego poziomu paliwa, polozenia iglicy a po odpaleniu wolnych obrotow) motor bedzie jezdzil. Jesli labirynt jest zuzyty to moze nie byc najlatwiej z odpalaniem ale nie jest tak ze za zadne skarby nie odpali.
Stary czechoslowacki slogan reklamowy brzmial "srdcem a rozumem" czy jakos tak. Knedle bywaja kaprysne ale jak cierpliwie, rozumnie i z sercem sie nimi zajac to potrafia sie za to odwdzieczyc.
Zycze powodzenia i LWG.

Robinio005

• Świeżak
  • *
  • cz 472.5
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 29, 2016, 01:29:05 »

Spróbuj z tymi platynkami, u mnie chodzi elegancko na przerwie około 1 mm, na mniejszej ni h.. nie pali ;)

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 29, 2016, 01:33:46 »

Pali na jeden gar :(
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 29, 2016, 09:00:16 »

Czy sprawdzales czy jest iskra na swiecy ? Jak wyjmiesz i przylozysz do zeberek i kopniesz ? Oraz czy fajki nie maja przebicia ? Moze kable od swiec za lekko siedza w cewkach ? Lub odwrotnie podlaczine kable od alternatora do cewek ? Silnik jawy musi byc na maksa zjechany zeby nie chcial odpalic...
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2016, 09:05:36 wysłana przez mostasz »
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 29, 2016, 09:44:57 »

próbowałeś na pych ją zapalić może masz już tyle starej mieszanki i starego oleju w skrzyni korbowej że ni daje rady przepalić tego i jak koledzy wyżej iskra jaka jest solidna dobrze skacze po między elektrodami  świecy jaka barwa jest iskra nawet jak masz padnięty labirynt to po podlaniu pod świece powinna chodzić na ciut wyższych obrotach
    Status GG

Mariangtix

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 Ts 638-1
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 29, 2016, 10:32:02 »

Ja osobiście obstawiam brak tulejki pod alternator em spotkałem się już dwa razy z takim przypadkiem ☺ jak jest tulejka i jesteś pewny z zapłonem to kup nowe fajki przewody świece i gaźnik na stół wyczyść go i ustaw poziom paliwa. Później wkrec środę składu mieszanki do oporu wykręc 1.5 obrotu a śrubę wolnych obrotów wykręc 2 obroty . Iglica na środkowy rowek i nie ma bata musi odpalić ☺

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2016, 13:14:32 »

Sum, nie  kombinuj tylko silnik na stół i w drobny mak, tym bardziej jak nie na chodzie: przejrzysz  ,ocenisz . zweryfikujesz i będziesz się cieszył eksploatacją a przy okazji wiesz co w niej siedzi i czego można się spodziewać.Inaczej będziesz wywalał kasę na części, które być może się nie przydadzą w tej chwili no chyba że jak za prl-u na zapas i zamiast cieszyć się jawerowaniem to będziesz siedział w garażu i co chwila coś kombinował w złości.. może to może tamto...
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2016, 13:24:11 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

barti

• Jawer
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2016, 13:58:16 »

Jestem przeciwnego zdania niż poprzednik.
NIE rozbieraj silnika, tylko najpierw wyeliminuj wszystkie inne możliwe przyczyny. Spróbuj podmienić gaźnik, sprawdź szczelność gumy między gaźnikiem a króćcem, sprawdź czy dobrze króciec przykręcony (popuść szpilki i dokręć króciec), podmieniaj cewki i kondensatory, załóż NOWE świece i pomęcz go jeszcze.

Silnik zawsze zdążysz rozpruć jak nadal nie załapie.
Kiedyś jeździłem motocyklem ...

Masselo

• Świeżak
  • *
  • JAWA 350 638,1
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 29, 2016, 16:08:45 »

Zauważyłem, że po przytkaniu wlotu powietrza przy gaźniku na włączonym ssaniu

załuz nowe uszczelniacze i uszczelki, gosc coś źle złozył i ciegnie lewe powietrze .

Adamu2T

• Jawer Weteran
  • Jawa TS+velorex562+jawa20+ Honda Shadow vt 1100
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 29, 2016, 17:55:58 »

A może paliwo jest zwietrzałe?