Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nie wiem co to, za część w Jawie?  (Przeczytany 4364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pav

• Gość
Nie wiem co to, za część w Jawie?
« dnia: Marca 16, 2008, 01:38:14 »

Siema, jak w temacie. Powiedzcie mi jak się nazywa taka plastikowa kostka z 4 wyprowadzeniami, znajdująca się z prawej strony, zakryta klapą, pomiędzy regulatorem napięcia a prostownikiem. Jest ona chyba przymocowana do skośnej rurki ramy tam biegnącej. (nie chodzi mi o czujnik świateł stopu co jest z lewej strony).

A tak na marginesie powiedzcie mi jak można sprawdzić czy poprawnie działa regulator napięcia, prostownik i te dziadostwo, której nazwy nie znam? Pytam o to z czystej ciekawości, ponieważ nie świeci mi światło mijania i zastanawiam się jak można je posprawdzać, czy aby przyczyna nie jest właśnie w nich. Na marginesie dodam, że mam PALowskie części.

Pozdrawiam i proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
Odp: Nie wiem co to, za część w Jawie?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 16, 2008, 02:18:43 »

To o co pytasz to przeka¼nik. Służy on jedynie do sterowania kontrolką ładowania. Razem z prostownikiem, regulatorem i alternatorem tworzy układ ładowania. Nie mają one nic wspólnego ze światłem mijania.

Pav

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2008, 10:25:12 »

Pytam o to ponieważ Hankowski, w kwestii świateł napisał mi, że:

"jezeli to nie od drgañ i masz elektroniczny regulator napięcia to masz to samo co ja, czyli skopany właśnie regulator, coś mi sie wydaje ze one nie lubią zimy. Na średnich obrotach jest wszystko ok a jak zredukuje,albo docisne mocniej to światła robią sie żółte a czasem nawet silnik gaśnie"
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,3117.0

I dlatego myślałem nad tym jak sprawdzić regulator ponieważ przy obecnych moich próbach usunięcia tej usterki okazało się, że światła mijania w ogóle już nie świecą a także podświetlenie obrotomierza  <oops> (choć co do mijania żarnik nie jest przepalony).

Posprawdzałem przejścia od żarówki do kostki tej pod bakiem i wszystko jest O.K. Przyznam się strzeże, że nie wiem teraz jakie przejścia dalej sprawdzać bo nie wiem jak jest podłączony "+" z aku do świateł (za pośrednictwem czego)  <crybaby>.

Podsumowując proszę o radę jak sprawdzić regulator napięcia w domowych warunkach, dysponując tylko miernikiem uniwersalnym.
Instalacja w mojej Jawie to 12V, PALowskie części i jest to model 638.
Pozdrawiam  <cheers>
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2008, 10:29:19 wysłana przez Pav »

Pav

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 16, 2008, 21:59:42 »

Ej chłopaki pomóżcie. Nie wierzę <no>, że w niedzielę wieczorem nie ma nikogo na forum kto nie wie jak sprawdzić regler, prostownik itd. :[
Dajcie znać bo muszę działać od jutra bo sezon się zbliża  :P

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2008, 22:33:58 »

Prostownik to układ 6 diod połączonych jako prostownik trójfazowy. wystarczy posprawdzać przejścia.

Regulator- odpalasz, i mierzysz jakie jest napięcie na akumulatorze. jeśli około 13,9 do 14.6 to jest ok.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2008, 22:35:12 »

bo masz lenia w d@#$@! Myślisz, że się ludziom chce eseje na stronę A4 pisać po raz kolejny?

http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,2853.0

(jakies 15 sekund szukania  :D )

Pav

• Gość
Odp: Nie wiem co to, za część w Jawie? (£adowanie)
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 19, 2008, 18:55:04 »

Dzięki m4riush za linka i sorki za zaśmiecanie forum.
Co do tego linku to znajduje się tam opis jak sprawdzić praktycznie całą instalację elektr. a przynajmniej najsłabsze jej ogniwa. Tym czasem nie wiem kto to pisał i czy jest to spisane z jakiejś książki ale mi niektóre punkty nie zgadzały się ze stanem rzeczywistym i to czasem Znaczenie, mianowicie:

a). ..."- ustawić kluczyk w stacyjce w położeniu „jazda w dzieñ": zaświeci się wówczas czerwona kontrolka ładowania: napięcie powinno mieć wartość 12 V przy pomiarze między zaciskami +B prostownika a +D regulatora, oraz między zaciskami 30/51 a 87a przeka¼nika kontrolki ładowania;"...

u mnie po włożeniu kluczyka (nie zależnie czy świecą się tylko kontrolki z luzu i ładowania czy dodatkowo dochodzą światła postojowe czy nawet mijania) wykazuje napięcie ok. 0,84 do 0,9 [V] przy pomiarze pomiedzy +B z +D. Natomiast po wyłączeniu (wyciągnięty kluczyk i światła wyłączone) napięcie było 12 [V]. Jest to odwrotnie jak w tym linku.

a').  Pomiar na stykach przeka¼nika dał całe, niezachwiane "0" [V]  <thumbup>A sytuacja jak wyżej, czyli wszystko podłączone to nie ma napięcia, po wyłączeniu zapłonu 12 [V]. ;)

b). po uruchomieniu silnika z ssaniem ok. 1500 rpm. napięcie na prostowniku (przy dowolnej kombinacji  x, y, z) daje 9,4 [V].

Więc chłopaki coś jest nie tak, bo moja Jawa chodzi dobrze, odpala od strzału, a wynikami pomiarów nawet się nie zbliżyłem do danych w zapodanym linku <book>.
Co do kolejnych podpunktów to nie sprawdzałem ich ponieważ przypadkowo wpadłem na rozwiązanie w sprawie przerywających świateł, ale o tym w napiszę w odpowiednim temacie.

Dzięki za pomoc i proszę o weryfikację moich pomiarów z tym co jest napisane w linku co do tego pomiaru. Może wy wiecie dlaczego tak się dzieje. Dodam tylko że ładowanie mam na aku na poziomie 12,2 po rozruchu (1000rpm) a przy ok. 2250 rpm. 14,4 [V]

Pozdrawiam. <cheers>