Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 08:44:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cz 350 12v nie odpala.  (Przeczytany 3247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JGNZM

• Świeżak
  • *
  • CZ 3 5 0 zapiernicza aż pod Z E R O
Cz 350 12v nie odpala.
« dnia: Sierpnia 25, 2016, 23:15:42 »

Witam, mam całkiem duży problem z cz. Zacznę od początku.
1. Odpalała tylko na jeden cylinder, przestawiłem lekko platynki i zaczęła chodzić na lewy.
2. Chodziła na dwa ale w drugi strzelała dosyć często.
3. Przestawiłem zapłon ponownie i zaczęła dosyć okej palić na obydwa ale ciągle strzelała w ten lewy.
4. Pochodziła na 4k obrotów przez chwilę i zaś spadły do około 2k i nie chciała się dalej wkręcić. Zgasiłem i zaś nic już więcej nie chciała odpalić. Czasem sobie strzeli w jeden bądź drugi wydech.

Zapłon ustawiłem kilkanaście razy. Nawet zamieniłem kable w cewkach i odpaliła (przed tym jak zaczęła chodzić na 2 cylindry) ale do tyłu. Lecz wkręcała się idealnie, po prostu pięknie chodziła. Zaś zrobiłem cewki normalnie.
Więc Iskra jest, paliwo jest. Ale nie odpala tylko czasem strzeli w wydech. Nie reaguje zbytnio na regulację.
Czemu akurat na odwrót paliła idealnie jak powinna?
Możliwe że padł kondensator albo krzywka się przesunęła po tych strzałach w wydech jakimś cudem?

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 638.1+562.10; 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Cz 350 12v nie odpala.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2016, 01:57:46 »

Ustaw zaplon tak jak nalezy. Z Twojego opisu wynika ze przestawiasz platynki i probujesz odpalac a szczeliny na przerywaczach i wyprzedzenie zaplonu w obu cylindrach nalezy precyzyjnie zmierzyc i ustawic. Opis ustawiania znajdziesz na Forum.

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 28, 2016, 20:04:42 »

niestety zacząłeś od końca...
przedstaw historię motocykla/silnika, nie wiemy czy tak było od zawsze czy nagle się zrobiło czy po prostu nabyłeś nie obrażając oczywiście padakę do remontu i chcesz ją odpalić a tak by wynikało z samej daty rejestracji na forum  :-)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2016, 20:06:15 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

Robinio005

• Świeżak
  • *
  • cz 472.5
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2016, 21:29:05 »

skoro na odwrót paliła idealnie to ściągnij krzywkę i boszką wytnij rowek żeby okręcic ja o 180 stopni, u mnie też miałem taki problem i to to rozwiązało, albo wymień krzywke na nową i spróbuj wyregulować jeszcze raz

JGNZM

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 05, 2016, 22:26:48 »

Zapomniałem o forum i o tym temacie. Już trochę wiem co i jak. Odpala dobrze na lewy cylinder, prawy ma spalanie stukowe. Kupiłem nową krzywkę, kondensatory, platynki, płytki, szczotkotrzymacz bo się uszkodził, świece. Zauważyłem na czujniku zegarowym że luz na tłoku w GMP wynosi trochę mniej niż 1mm, zapłonu praktycznie na tym tłoku nie da się ustawić, jest prawie zawsze równo z 0, jak ustawiłem 4mm przed to już było lepiej, bo nie paliła do tyłu ale nadal było spalanie stukowe bądź strzelała w tłumik.
Motocykl mam od 3 tygodni, na samym początku paliła na 1 cylinder. Zamieniłem kable od cewek wg schematu, bo cewka od prawego cylindra była do platynek od lewego, zaś zobaczyłem że były źle kable podłączone, w sensie te niebieskie zamienione z żółtym/czarnym.
Coś da ta krzywka jeśli ją obrócę  o 180*? Dzisiaj doszła nowa i jest identyczna.
Aha, prawy tłok jest w GMP to klin jest również do góry. Osobiście stawiam na ten luz na korbowodzie ale chyba mimo tego powinno się ją jakoś ustawić.

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2016, 20:40:29 »

bardzo chaotycznie to wszystko opisane, wybacz- nie  się czepiam się specjalnie
może ustalmy od początku:
    -masz moto od 3 tygodni o niewiadomym stanie technicznym silnika i elektryce
    - od początku nie silnik nie palił na lewy gar
    - (...)uszkodził się szczotkotrzymacz(...) sam ? czy ktoś mu  pomógł ? :-)

-(...) luz na tłoku(...) - zdejmowałeś cylinder i dokonywałeś pomiaru średnicy tłoka i cylindra?

-(...)spalanie stukowe lub strzela w tłumik(...)  to dwie skrajne rzeczy

-zamiana kabli zasilających cewki nic nie zmieni o ile zamienisz też kable WN na świecach, jedynie na platynkach będziesz miał zamienioną kolejność ustawiania zapłonu nie wpływającą jednak na prace silnika o ile oczywiście nie jest padnięta np któraś z cewek

- krzywki nie zamienisz teoretycznie o 180 st gdyż masz wycięcia na krzywce i w otworze wirnika co nie znaczy, że w praktyce nie jest to możliwe, - po porostu z powrotem wróciłbyś do podstawowej kolejności ustawiania zapłonu

-(...) luz na korbowodzie(...) ? osiowy? promieniowy? w stopie czy  w główce korbowodu?

może poszukaj doświadczonego Jawera w pobliżu i na pewno uda się wypracować satysfakcjonujące stanowisko
wiem, że chciałbyś to zrobić sam w końcu jesteś właścicilem ale kto pyta .... :-) a i warto korzystać z doświadczeń forumowiczów :-)

pozdrawiam zatem nowego Jawera i użytkownika forum.. ale by zaraz zapominać o nas tuż po rejestracji ... oj :-/
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2016, 20:45:37 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

JGNZM

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2016, 18:37:03 »

- "(...)uszkodził się szczotkotrzymacz(...) sam ? czy ktoś mu  pomógł ?"
 Uszkodził się wcześniej, był popękany przy śrubkach aż a końcu pękła cała reszta
- "(...) luz na korbowodzie(...) ? osiowy? promieniowy? w stopie czy  w główce korbowodu?"
 Prawdopodobnie ma już duży luz na łożysku igiełkowym korbowodu albo ewentualnie zużytą tulejkę/sworzeń tłoka
- "(...)spalanie stukowe lub strzela w tłumik(...)  to dwie skrajne rzeczy"
 Spalanie stukowe, ewidentnie ma  zapłon w GMP, obojętnie jak ustawię zapłon, jak wg instrukcji to jest w GMP, jak np 4mm to już za wczesny i odpala do tyłu...
Wyobraź sobie, że jestem dosyć aktywny na innym forum o tematyce motorowerów Romet, bo to głównie w nich siedzę, ta CZ to kwestia przypadku.
To teraz pytania:
- Dlaczego u mnie prawy tłok ustawia się półpłytką, a natomiast wg poradników powinno się go ustawiać płytką... Źle złożony wał, przekręcony czop?
- Czy jak przekręcę krzywkę o 180* to zapłon powinien ustawiać się od prawego cylindra (czyli prawy na płytce, lewy na półpłytce)?

lukaszooo

• Jawer
  • JAWA 638, Honda 900rr
« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2016, 08:02:31 »

Odkupienia temat, sam długo walczyłem z tym tematem i cały problem leży w przerwie na platynkach . Jeśli przerwę ustawiasz wmax rozwarciu to iskra wyjdzie w dmp, przerwę trzeba ustawić w gmp I wtedy wszystko ładnie wychodzi. Nic nie tnij ani nie przerabia, skoro silnik chodził przez 30 lat to znaczy za da się to prawidłowo ustawić.