Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:43:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Szarpiąca czwórka cz 175/487  (Przeczytany 3310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kubowoda

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638
Szarpiąca czwórka cz 175/487
« dnia: Września 27, 2016, 23:42:09 »

Witam Wszystkich !
Mam niemały problem, gdyż od dłuższego czasu użeram się z czwartym biegiem w moim Cezarze. Problem polega na tym, że złożyłem silnik, do którego włożyłem nową skrzynie ( w poprzedniej poległ wodzik i wszystko szlag trafił ) i podczas pierwszej jazdy można było odczuć takie charakterystyczne szarpanie / rozzębianie się czwartego biegu. Wraz z biegiem kilometrów sprawa się pogorszyła. Bieg zaczął nie tyle co mocniej szarpać, lecz całkowicie wyskakiwać, także jazda na nim nie miała najmniejszego sensu. Wszystko wskazuje na sprzęgło kłowe lub wodzik. Moje zapytanie brzmi - zamieszczam zdjęcie z ponumerowanymi trybami i bardzo bym prosił o pomoc we wskazaniu tego czwartego biegu, ponieważ nie mam zielonego pojęcia który to jest, a chciałbym kupić go osobno. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam :)

Marcin84

• Świeżak
  • *
  • Cz 350 472.6
Odp: Szarpiąca czwórka cz 175/487
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2016, 06:16:13 »

Witaj
Za czwarty bieg odpowiada nr 3 i 4. Sprawdź dokładnie sprzęgło kołowe trybu nr3 ponieważ te wypusty "wchodzą" w wałek zdawczy(nr 4). I jeśli są wyślizgane to masz efekt wyskakiwania biegu.
Było-Motorynka>WSK 125>WSK 175
Jest-CZ 350 472.6  Suzuki Bandit 650 :)

barti

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Września 28, 2016, 06:58:00 »

Rozbieraj skrzynię i nie próbuj tak jeździć.
Dowiesz się sam "naocznie" co się stało, wymienisz co trzeba i będzie dobrze.

PS W moim przypadku przy identycznych objawach winowajcą okazał się pęknięty wodzik a zakończyło się zablokowaniem skrzyni na środku przejazdu kolejowego kilka km od domu.
Kiedyś jeździłem motocyklem ...

kubowoda

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2016, 09:59:54 »

No cóż, już niedługo zaczną się długie wieczory i piecyk pójdzie na stół heh. Myślałem jeszcze nad całym zmieniaczem, tylko problem jest z tym, że nie wiem jak z trwałością owych z allegro.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2016, 11:25:04 »

Kolego, sprawdź też prowadnicę wodzików - to ten pręt, po którym przesuwają się wodziki. Prowadnica musi być idealnie prosta. Wszelkie, nawet delikatne łuki spowodują wyskakiwanie biegów, zwłaszcza czwartego biegu ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

kubowoda

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350/638
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2016, 15:23:37 »

Prowadnicę zmienię razem z wodzikami, tak dla pewności. Bieg nie tyle wyskakiwał, co szarpał i silnik wydawał bardzo śmieszne dźwięki tzn. jak jechałem, było słychać jakbym szybko przyciskał i puszczał sprzęgło heh.
Wizualnie jest już w miarę, teraz tylko mechanicznie chcę ją zrobić na cacy. Oto ona

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Września 28, 2016, 21:29:38 »

Bieg nie tyle wyskakiwał, co szarpał

Szarpanie może świadczyć o skrzywionej prowadnicy. Takie skrzywienie bardzo łatwo przeoczyć podczas składania silnika. Jeżeli prowadnica nie jest prosta, wtedy uważnie obejrzyj części skrzyni. Może się okazać, że są ok ...

P. S. Bardzo ładna Czesia ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...