Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:06:32
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: zjechana śruba! pomóżcie!!  (Przeczytany 10687 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
zjechana śruba! pomóżcie!!
« dnia: Kwietnia 18, 2008, 18:40:55 »

Panowie jak sprawa wygląda... jak nazłość w miejsce zepsutego kartera kupiłem nowy i teraz w nim własnie mam śrube zjechaną, i nie wiem co z nia zrobic, macie jakies pomysły???

Jawsim

• Gość
Odp: zjechana śruba! pomóżcie!!
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2008, 18:51:14 »

pisz po polsku- zjechana czyli urwana? na równi z powierzchnia części gwintowanej?

gringo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 18, 2008, 18:54:34 »

jest to dolna śruba od dekla sprzegła, w sumie dospawać sie jakoś by dało... myśle nad jakimś silnym klejem... albo ewentualnie jest jeszcze takie cuś jak zimne spawy czy coś... masa która zastyga jak spaw. a śruba jest wyrobiona nie urwana...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 18, 2008, 18:57:42 »

aaa, czyli chcesz dekiel odkręcić a nie karter. jeśłi jest jeszcze kawałek łba- zapewne na płaski śrubokręt- to najpierw doczołowo przyłóż jakiś trzpien około 8-10 mm średnicy do łba i pierd... młotyszkiem żeby zruszyć na zwojach a potem znajd¼ na obwodzie kawałek łba i małym ostrym przecinaczkiem spróbuj ja promieniowo pobijac.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:20:48 »

Można też zrobić nowe nacięcie pod śrubokręt płaski.
pozdro

gringo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:25:23 »

ten pomysł mi sie podoba. ale jak to nacięcie zrobić?? może jak przyłoże ostro zakoñczone dłuto i zaczne naparzać młotkiem??

connect

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:36:39 »

nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu:

mam zlizaną główke śruby (wszystkie klucze się prześlizgują) która trzyma krzywkę :( jak można ją odkręcić?? bo musze zmienić wirnik i nie mam jak jej odkręcić :(

ps: GRINGO nie masz chyba mi za złe że kożystam z twojego wątku??

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:39:27 »

nie no dlaczego :P trn sam problem :P masz szlifierke?? szlifierką mozesz zrobić rowek na srubokręt.

connect

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:46:17 »

dobry pomysł ale lepiej zrobie to piłką do metalu.

a może jeszcze jakieś propozycje??

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 18, 2008, 20:16:46 »

opiłuj delikatnie małym pilniczkiem na 6-kąt ale nie 10mm tylko 8mm bo śrubokrętem jej nie odkręcisz przeciez- PS dlatego właśnie wypieprzyłem wszystkie sruby z jawy do kubła- na płaski są beznadziejny- teraz wszędzie imbus.

zaraz.... jaja sobie robicie? a ja zapłon mam opó¼niony jak cholera też.... co to za temat? to aż taka filozofia? nad czym my tu debatujemy? może o wymianie żarówek też pogadamy? <mur> <hammer> <hammer>
Matko jedyna <scared>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2008, 20:21:30 wysłana przez Jawsim »

gringo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 18, 2008, 20:20:49 »

a ma ktos jeszcze jakis pomysł jaK sie rozprawic z moją śrubą??

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 18, 2008, 20:23:22 »

Jebnij punktakiem w środek,potem odwierć ten łeb i zdejmij dekiel a potem złap jakas żabką za szpilkę która zostanie po śrubie i odkręcisz. co za fizolofia do kurde wafla?!

gringo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2008, 20:29:48 »

Jawasim dzieki i przepraszam poprostu cały czas jestem tak wkur...  ze sie aż telepie i czuje jakby mi miał czereb zaraz odpaśc... poprostu przyjechałem na dwa tygodnie, chu... zrobiłem i jeszcze ciagle wiatr w oczy...

connect

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2008, 20:38:05 »

JAWSIM tak więc jak się wymienia żarówke w przedniej lampie??  (żart) :D

pytam się bo już nie mam siły z tym ładowaniem. wymieniałem wszystko oprucz wirnika którego nie moge zdjąć i regulatora napięcia. :(
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2008, 20:44:37 wysłana przez connect »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2008, 22:54:12 »

jak nie chcesz sie bawic w nacinanie to przyspawaj nakretke do czola sróby i elegancko odkrec kluczem;pp
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 18, 2008, 23:11:12 »

Ja nacinam brzeszczotem nacięcie na śrubokręt i nagrzewam karter lutlampą. Działa.

Jeśli śruba nie wystaje poza powierzchnię to ją rozwiercam i sama wyłazi. ważne, żeby prosto wiercić.

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 19, 2008, 09:13:50 »

Ja widziałem jak to w telewizji robią
jak mieli śrubę np 10 mm z urwanym łbem to zrobili w niej otwór wiertłem na 5 mm i wkręcili śrubę z przeciwnym gwintem niż ta śruba co jest urwana  poszło jak po maśle i sprawa załatwiona.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 19, 2008, 10:55:30 »

co to za temat? to aż taka filozofia? nad czym my tu debatujemy?
Hej Bracie Jawsim nie każdy jest "mistrzem świata w rozwiązywaniu problemów techniczno-mechanicznych"  :>
Zapewne dla Ciebie jak i dla wielu Braci z Forum nie stanowi problemu odkręcenie "zjechanej" śruby.  Niezależnie od miejsca w którym się ona znajduje.
Ale we¼  pod uwagę, że czyta to forum  wielu Braci Jawerów którym brak wieloletniej praktyki, wykształcenia mechaniczno-technicznego i umiejętności radzenia sobie w "niekonwencjonalnych problemach".
Często nie posiadają oni specjalistycznych narzędzi dysponując jedynie narzędziami kupionymi w hipermarketach. Jak łatwo zjechać" wtedy śrubę  <furious>
Ja myślę że to jest taka "misja" Forum aby dzielić się własnymi doświadczeniami z mniej doświadczonymi Braćmi.
Z resztą  przecież człowiek przez całe życie sie uczy.
Ja przyznam się bez obcaichu i bez  bicia, że pomimo wielu lat praktyki i dobrej znajomości Knedli dowiedziałem się z forum kilku ciekawych i naprawdę przydatnych "rzeczy".  <thumbup>

gringo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 19, 2008, 11:10:01 »

dzięki chłopaki... i tak zrobie to dopiero w sierpniu jak bede następnym razem, duże  <cheers> dla wszystkich,

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 19, 2008, 14:50:24 »

Cytat: alan666888
Ja widziałem jak to w telewizji robią
jak mieli śrubę np 10 mm z urwanym łbem to zrobili w niej otwór wiertłem na 5 mm i wkręcili śrubę z przeciwnym gwintem niż ta śruba co jest urwana  poszło jak po maśle i sprawa załatwiona.
Są specjalne zestawy w sklepach do odkręcania urwanych śrub, są wiertła wiercące w lewo do odkręcania ich <yes>
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 18:09:36 wysłana przez bakczysaraj »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 19, 2008, 14:58:56 »

to się nazywa wykrętak- ważne,żeby nie kupić zestawu za 12 zł tylko porządny. wygląda on jak stożkowy wkręt do metalu o lewym gwincie i wkręca się go w lewo w otwór w urwanej śrubie - po pewnym czasie wykrętak- z racji stożkowego kształtu się zakleszcza i dalej wkręcając go w lewo wykrecamy śrubę o gwincie klasycznym- prawym - co odpoiwada jej kierunkowi odkręcania. ale nakręciłem  ;]

gringo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 19, 2008, 15:02:56 »

spoko czyli kupie odpowiednie wiertło do metalu i "wykrętak",

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 19, 2008, 17:14:59 »

Tu opisana jest naprawa w różnych przypadkach

http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2216282.html

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 19, 2008, 17:20:09 »

Są specjalne zestawy w sklepach do odkręcania urwanych śrub, są wiertła wiercące w lewo do odkręcania ich yes

wiertła wiercące w lewo? <blink> we¼ no rozwiñ temat bo to ciekawa rzecz- bo po co robić wiertło które wierci w lewo skoro otwór to otwór- jeden czort w która stronę wywierci się go wiertłem. A tak na poważnie to nie ma wierteł do wiercenia w lewo.
jeśli chodziło Ci o wykrętaki to pomylenie go z wiertłem jest podobne do pomylenia klawiatury z monitorem. wykrętak mocujemy w uchwycie do gwintowników- dlatego trzeba takowy posiadać. nalezy przy tym pamiętać,że trzeba wywiercić otwór na tyle duży,żeby nasz wykrętak wszedł w niego co najmniej do połowy- czyli jeśli będzie to śruba M6 to wiercimy wiertłem max 4mm i bierzemy wykrętak  2-6 czyli od 2 do 6 mm. te oznaczenia są różne, niekiedy są to po prostu kolejne rozmiary- na przykład 1,2,3... a czasem zakresy średnic.

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 19, 2008, 17:37:11 »

Fabrycznych lewych wierteł nie, na ale wiele urwanych śrub wytrąciłem wiertłem zaostrzonym „na lewe” i na lewych obrotach wiertarki