Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:23:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Patenty na ślizgające się sprzęgło  (Przeczytany 15016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Demonos

• Gość
[all 350] Patenty na ślizgające się sprzęgło
« dnia: Kwietnia 07, 2006, 08:24:01 »

W swoim Twin Sporcie mam niezawodne sprzęgło od CZ :D
Jednak jest chyba coś w tym, że konstrukcja jest niedostosowana do mocy TS-ki  :>
W połowie zeszłego sezonu zaczęło mi się ślizgać sprzęgło więc zakupiłem komplet nowych tarcz.
W niedzielę znowu się zaczęło :/
Uślizgi występują w zakresie najwyższych obrotów a najbardziej jest odczuwalne przy prędkościach 100km/h +, tzn. od 100 zaczyna się ślizgać i rozpędzenie się do np. 110 to kwestia baaaaaardzo delikatnego operowania rolgazem i dłuuuuuuuugiej prostej :D

W każdym razie - czy macie jakieś sprawdzone patenty wydłużenia żywotności tarcz w takiej sytuacji? I tak skoñczy się na wymianie, ale...
« Ostatnia zmiana: Lipca 14, 2012, 21:36:19 wysłana przez Bulo »

madras30

• Gość
Odp: Jaki patent na ślizgające się sprzęgło?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2006, 08:41:31 »

albo dwie podkładki na spręzyny albo dodatkow metelowa przekładka , inego sposobu chyba juz nie ma bo zmiana chcrakterystyki spręzyn raczejnie wchodziw grę, no, moze ciut twardziesze.. :)

Mirek <photo>

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2006, 08:45:26 »

Hmm, może wypróbuję te podkładki pod sprężyny.... Metalowa przekładka dodatkowa to nie ma prawa się zmieścić  :)

madras30

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2006, 08:57:05 »

bardzo możliwe, nie próbowałem tego w Jawach , ale jak mozna to jest to zawsze jeden ze sposobów <photo>
pozdrawiam

Mirek

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2006, 10:04:04 »

SIEma!! DEmonos ja mam ten sam problem i bardzo mnie to wkurza :/ nie wiem czemu tak jest ze na jedynie wogole nie slizga a na czworce jak sie chce przypiepszyc przy okolicy 100 to zaczyna slizgac, myslalem tez o mocniejszych sprezynach, narazie nic nie kombinuje z tym bo jakos nie mam czasu ;) jakbys cos wymyslil fajnego to pisz :PP

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2006, 13:03:46 »

a wlasnie zapomnialem spytac, ile jest tarcz i przekladek w cezetowskim sprzegle?? no i czy najpierw sie daje przekladke czy tarcze ?

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2006, 14:31:43 »

:]witam!
ja przy swojeje maszynie mam ten sam problem co wy :-/
wszystkim nam się ślizga przy stówie i tak naprawdę to nikt nigdy nie jechał jawą 140 bo wszyscy myślą może tyle pójdzie jak by się nieślizgało :P

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2006, 15:38:21 »

A ja w swojej TS mam orginalne "tesowskie"sprzęgło i mi sie nie ślizga.I jechałem 140 :P

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 07, 2006, 16:11:52 »

¯eby nie było - jak tarcze były nowe i jeszcze do ostatniej niedzieli nic mi się nie ślizgało i Jawa jechała tyle ile dała radę :D.
Ale w koñcu tarcze się coś wytarły i zaczęły się ślizgać, tyle że nie sądzę, żeby po niecałym sezonie były na tyle zajeżdżone, żeby nie dało się z nich jescze czegoś wycisnąć  ;)
Jak nic nie poradzę, to kupię nowe i tyle

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 07, 2006, 21:11:54 »

Możliwe że musisz przetrzeć papierkiem ściernym wierzchnią warstwę tarcz sprzęgłowych.Może po prostu na wierzchu tarcz powstał spiek który zmniejszył tarcie i spowodował poslizg.Papier+płaska powierzchnia+tarcze+ręka i jechane na okretkę aż sie tarcze zrobią różowe <cheers>

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 09, 2006, 18:57:39 »

No cóż, jak na razie dołożyłem dodadkowe podkładki o grubości 2mm i jest git. Inna sprawa, że przy okazji wymieniłem olej, ale myślę, że zwiększenie docisku ma tu podstawowe znaczenie. Jak będę wymieniał ślimak napędu obrotomierza, to nie omieszkam też przetrzeć tarcz :D

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 09, 2006, 20:15:14 »

Demonos jedno małe pytanko:)

A jakie miałeś tarcze: oryginały czy te chiñsko- tajwañskie podróbki, bo z tego co się dowiedziałem to żywotność tych drugich to ok jeden sezon :/

Jednak z drugiej strony ostanio też założyem sobie takie sprzęgło (stare tarcze ale oryginały) i  też zauważyłem tendencje do poślizgu więc jak znajdę chwilę też dokładam podkładki :D

saint

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 10, 2006, 20:20:34 »

no z tym tajwañskim sprzegłem to racaj ja załatwiłem tak nówki tarcze jadąc trase 150 w jedną i powrót w dwie osoby z full bagarzem, choc jest troche moejje winy bo w tamta strone lecialem w pełnej burzy i jak zaczynało sie uślizgiwac to było mi tak zimno że nie miałem ochoty się zatrzymywac i regulowac go i efekt taki ze ostanie 40km przejechałem sam z predkością nie większa niz 30km/h bo była taka górka gdzie sprzeło już umarło :)) ale jawa to zabawa teraz też włożyłem podwójne podkładki choć namordowałem się zęby te "kości psa" włożyć ale udało się zobaczymy jak teraz będzie. oczywiście tercze znów tajwañskie bo orginału nie ma umnie w sklepie a do czech nie che mi się jechac :))

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 10, 2006, 20:30:36 »

No właśnie tajwañskie bo wtedy się spieszyłem i nie miałem czasu czekać na dostawę od Ruszczyka. Jak te zjadę do koñca to kupię orginały i oczywiście wywalę te dodadkowe podkładki. Kupię też nowe sprężyny, bo jedna jest wyra¼nie słabsza niż pozostałe. A sprężyny drogie nie są. W ag-mocie kilka zeta kosztują.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 10, 2006, 21:53:16 »

CZety i stere jawy nie miały dużo większej mocy od TSki więc raczej ze ślizganiem sprzęgła z powodu za dużej mocy nie powinno być problemu- teoretcznie bo jak widać w tym wątku w praktyce bywa różnie.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 10, 2006, 22:22:04 »

byc moze ze wazna role w przypadku sprzegiel od CZ maja wlasnie sprezyny

ale jest jeszcze jedna sprawa tarcze od CZ sa mniejszej srednicy wiec w/g mnie jest potrzebny ich wiekszy docisk przez sprezyny
tak jak np. z proba zatrzymania rozpedzonego kola rowerowego przy osi kola i przy najwiekszej srednicy
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2006, 12:10:56 »

a powie mi ktos ile ma byc przekladek w tym sprzegle CZ i czy najpierw sie daje przekladke czy tarcze??

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2006, 20:12:15 »

Najpier idzie tarcza korkowa i jest ich 5, a metalowych jest 4 :)

pzdr

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 20, 2006, 22:57:49 »

dzis wreszcie dalej podgonilem z silnikiem

zalozylem sprzeglo od  CZ dlatego podklejam sie do tego watku

czy wy sami zakladacie te przekladki
ja jedna reka  i cialem naciskam dosc mocno kombinerkami, a druga wkladam koleczek
czy wy robicie tak samo ??
chyba ze mam za slabe sprezyny
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 21, 2006, 00:07:08 »

To tego trzeba paru osób albo.. głowy  :) . Jest taki patent żeby zrobić sobie łapke która będzie się zapierała pod całe sprzęgło i wciskała ta spręzyne. Wtedy jest owiele łatwiej. Prosty, schematyczny rysunek wykonany w paincie  :P dołączam do tego postu. Tylko nie krytykować!!  ;)

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 21, 2006, 00:28:12 »

no to ja juz krytykuje  nie ma rysunku  :D
mniej wiecej  wyobrazam sobie jak on wyglada
ale z drugiej strony zrobienie takiego przyzadu troche potrwa
a ja w sumie zakladalem to ok 5 min :-)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 21, 2006, 16:16:01 »

ja zawsze sobie kogos do pomocy wziolem, ja dociskalem jednym srubokretem, kumpel drugim a druga reka wlozylem to zabezpieczenie, nie szlo to az tak ciezko ale mozliwe ze moje sprezyny sa juz slabe :PP zreszta pisalem wyzej ze mam czasami takie brzydkie efekty przy wyzszych predkosciach i to zazwyczaj przy wiekszym obciazeniu i w wysokiej temperaturze

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2006, 18:44:49 »

Witam

Mam jawe ts 350 z orginalnym sprzęgłem i coś z nim nie tak. Jak ruszam to szarpie, musze ruszać bardzo powoli praktycznie z wolnych obrotów.
Jak któś wie o co chodzi to proszę o pomoc.

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:34:59 »

Oj, nie umiemy korzystać z wyszukiwarek  ;)

Poczytaj ten wątek:
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,134/topic,5.0

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 26, 2006, 18:30:53 »

No więc w koñcu rozebrałem sprzęgło :-/

Po zastosowaniu podkładek się nie ślizga i jest OK. ale... już od jakiegoś czasu zauważyłem, że nie mogę go wyregulować jak kiedyś - jak ustawię, że biegi mięciutko wchodzą, luz się znajudje miód cud - to z kolei ślizga się. 1/6 obrotu śruby wstecz i niby się nie ślizga, ale za to ciężko luz znaleść - a tak nie było.

Poza tym MOTOMYSZOR zwrócił mi uwagę, że sprzęgło bardzo szybko łapie - czyli klamka wciśnięta i zaczynamy pusczać i już po chwili łapie - a nie powinno tak wcześnie - ergo - nie wysprzęgla dobrze - ale żadne cyrki z regulacją nie pomogły.

Więc rozebrałem sprzęgło - moim oczom ukazał się obraz nędzy i rozpaczy - popalone totalnie  <frusty>

Wszystkie tarcze cierne czarne niczym węgiel z tonami nagaru. Zewnętrzne przekładki niebieskie na krawędziach, ale za to wewnętrzne (czyli te bliżej skrzyni) - całe niebieskie.
W każdym razie założyłem stare sprzęgło od TS. I... nic, to samo - nie idzie wyregulować. Doszedłem do wniosku, że to wina automatu sprzęgła - kupiłem nowy i faktycznie - teraz jest git.

Zastanawiam się, czy regenerować tarcze, czy kupić nowe - chodzi o to, że w weekend w Bieszczady jadę, a do tego sprzęgła TS nie mam zaufania - nie wiem, czy zaraz nie zacznie szarpać :-/
Oczywiście docelowo tarcze będą nowe, kwestia niezaplanowanch wydatków przed wyjazdem (automat kosztował mnie 56 PLN )...
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2006, 18:33:00 wysłana przez -Demonos- »