Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 21:53:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zgubiłem czwarty bieg  (Przeczytany 3818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil123

• Gość
Zgubiłem czwarty bieg
« dnia: Maja 06, 2008, 17:32:40 »

Witam,
Szukałem odpowiedzi na forum ale nie mogłem znale¼ć niczego konkretnego.
Otóż problem polega na tym, że wracając dziś do domu przy prędkości około 80km/h wypadł mi 4 bieg i nie dało się go już z powrotem zapiąć. Gdy próbuję zapiąć czwórkę włącza się luz. Reszta biegów wchodzi normalnie, sprzęgło poprawnie wyregulowane. Co to może być? Sprawa jest dość pilna bo dojeżdżam  codziennie motocyklem do pracy 30km, więc jazda na 3 mi się nie uśmiecha

Pozdrawiam

Tomek

• Gość
Odp: Zgubiłem czwarty bieg
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 06, 2008, 17:43:02 »

Generalnie za wypadanie 4 biegu odpowiedzialna jest wyrobiona zębatka tego biegu (ta zębatka wałka zdawczego). Ma ona w sobie 4 otwory, w które podczas zapinania biegu wchodzą 4 kły za każdym razem drążąc okrągły rowek łączący te otwory ze sobą. W koñcu rowek staje się na tyle głęboki, że kły nie trzymają się już w otworach i kręcą się w tym rowku.
Koniec koñców najprawdopodobniej masz tą zębatkę do wymiany....  :-/
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2008, 17:48:40 wysłana przez Tomek »

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 06, 2008, 17:46:44 »

Dzięki za odpowied¼,
Dodam jeszcze, że wcześniej, czwórka nigdy nie wypadała. Ot, wypadła dziś i nie da się jej wbić po prostu zamiast czwórki wpada luz. Może być jeszcze jakaś inna przyczyna, bo nie uśmiecha mi się teraz rozpoławianie silnika.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 06, 2008, 17:54:23 »

watpie zeby był to wodzik ale tak czy tak połowienie silnika :P nic nie wyczarujemy :P

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2008, 18:43:43 »

sprawdziłbym dzwignie zmiany biegów bo czasem potrafi sie poluzowac i sa problemy z wbiciem  konkretnego biegu
http://mienki1987.blogspot.com/

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 06, 2008, 19:36:00 »

Byłem przed chwilą popróbować z tymi biegami. I dupa, dalej nic. D¼wignia zmiany biegów jest ok, jak próbowałem na sucho wrzucić czwórkę to jest tak:
zapięta trójka d¼wignia lekko w górę i jest luz między czwórką a trójką, d¼wignia dalej w górę, słychać i czuć tak jakby bieg wchodził. Ale nie wchodzi dalej jest luz.
Kurde jutro będę musiał cisnąć 30km na trójce. <mur>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 06, 2008, 23:05:23 »

Sorry stary : Trybik przesówny + wodzik górny ---> do wymiany = rozpolawianie enginea ... jakby chwilowo przeskakiwal to mam na to rade , ale jak biegu ni ma to only remont (rozpolawianie) Cie ratuje .  <frusty> <frusty> <frusty>

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 07, 2008, 23:20:14 »

No cóż, trudno. Generalnie samo rozpoławianie mnie nie przeraża, tylko to, że nie mam teraz czasu tego zrobić bo codziennie jeżdżę do pracy Jawą de facto. Przez kilka dni będą musiały mi wystarczyć trzy biegi :) Będę podziwiał widoki przy prędkościach rzędu 50km/h.

Dzięki chłopaki za odpowiedzi
Pozdrawiam

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 07, 2008, 23:29:22 »

Niekoniecznie musisz rozpoławiać silnik. Zdejmij lewy dekiel i sprawd¼ czy "motylek" zmiany biegów jest dobrze przykręcony, czasem potrafi się odkręcić i wtedy są przeważnie problemy z pierwszym lub czwartym biegiem. Gdybyś miał uszkodzony tryb przesuwny lub otwory w wałku zdawczym bieg dało by się wrzucić, ale by wyskakiwał. Gorzej jak skrzywiła się prowadnica lub złamał wodzik.

pzdr

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2008, 18:30:12 »

Witam,
Właśnie wróciłem z piwnicy. Skoñczyłem walkę z rozpoławianiem silnika. Rozebrałem skrzynię i jedyną rzeczą, która odbiega od normy jest to:

Mam nadzieję, że to jest właśnie winowajca. Co Wy Panowie o tym sądzicie?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2008, 19:10:05 »

W życiu czegoś takiego nie widziałem, obawiam się, że raczej to jest skutek nie przyczyna, ot tak te kły by się nie ułamały. Musisz dokładnie wszystko przejrzeć.

pzdr

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2008, 19:55:14 »

No właśnie mnie też to martwi. Przejrzałem dokładnie całą skrzynię i reszta jest jak trzeba. Jedyna przyczyna jaka mi przychodzi do głowy, to zmiana biegów przy ¼le wyregulowanym sprzęgle. Kły mogły zostać osłabione aż w koñcu nie wytrzymały. Teraz tylko zastanawiam się czy to ja je tak doprawiłem czy któryś z poprzedników. A przyznam, że w Berlinie skrzynia dostała trochę po dupie bo sprzęgło zaczęło ciągnąć.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2008, 20:33:01 »

Mi też padła wczoraj skrzynia, jakieś 100km od totalnie kapitalnego remontu. u mnie to wyskakująca 3 i brak 4.