Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:38:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 50 - olej ze skrzyni w komorze korbowej  (Przeczytany 2408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin6356

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Jawa 50 - olej ze skrzyni w komorze korbowej
« dnia: Kwietnia 28, 2019, 23:41:22 »

Cześć, Silnik jawki 50-tki dostaje dodatkową porcję oleju na tłok - oleju ze skrzyni. Jako że wymiana simerów i uszczelki nic nie dała, to proszę o pomoc.  Mam kilka hipotez, i sam nie wiem która z nich może być poprawna:
  • Niewidoczne lub widoczne jako rysa pęknięcie karteru powoduje przeciek oleju ze skrzyni do komory korbowej
  • Gniazdo w karterze jest wyłupane na głębokość i szerokość jakieś dwa/trzy mm - czy takie uszkodzenie może powodować nieszczelność simeringu? Może wystarczy wkleić simer na silikon i będzie po kłopocie?
  • Od katowania wał dostał bicia. Bicie wału powoduje rozpychanie warg simeringu i podczas wyższych obrotów warga po prostu nie zdąża wrócić w swe położenie, powstaje szczelinka pomiędzy wargą a wałem przez którą przedostaje się olej - czy to w ogóle możliwe?
  • Od katowania to łożyska dostały bicia, bicie przenosi się na wał który rozpycha wargi simeringu. Tylko pytanie, czy luz którego nie da się wyczuć palcami jest w stanie spowodować coś takiego?
  • Nowy simering wbiłem nie do końca - wystawał półtora milimetra przed płaszczyznę karteru. Nie wiem jak to się stało, czy to mogło być powodem dostawania się oleju do komory korbowej? Czy może taką wartością wysunięcia to się nie przejmować?
  • Czy simering wbijać na równo z płaszczyzna karteru, czy może na równo ze sfazowaniem gniazda karteru (czyli nieco głębiej niż płaszczyzna karteru, powiedzmy że jakiś 1mm głębiej)
  • Wał chyba miał jakieś zabrudzenia na czopach czy mogło tak być, że powstały minimalne wżery rdzy które powstały akurat w miejscu zakładania simeringu, i tym samym przez tak minimalne nierówności dostaje się olej?
Fajnie by było, gdybyście zweryfikowali, czy wypisane w punktach przyczyny są możliwe za przedostawanie się oleju, czy może za dużo już wymyślam tych przyczyn i zapewne wystarczy wkleić ten simer na silikon/naprawić ubytek w gnieździe np poxipolem. Chciałbym  przywrócić temu silnikowi pełną sprawność, tym bardziej że już czeka na niego drugi cyl po szlifie... :) Dlatego proszę o pomoc

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
Odp: Jawa 50 - olej ze skrzyni w komorze korbowej
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 29, 2019, 00:30:21 »

1.tak
2.tak
3.nie
4.nie
5.nie
6.tak równo z karterem
7.tak
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy

marcin6356

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 29, 2019, 01:32:25 »

Dzięki muczacz, w takim razie obejrzę dokładnie wał i kartery, a ubytek zakleję - innego wyjścia chyba nie mam. Oby to nie pęknięcie...

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 29, 2019, 08:25:28 »

może jeszcze przeciekać do skrzyni korbowej ze skrzyni biegów przez kartery, a prościej postaw silnik w pionie zdejmij cylinder  , zdejmij dekle boczne , odkręć kontrolkę oleju skrzyni biegów , zalej skrzynię korbową do pełna benzyną i poczekaj gdzie zacznie cieknąć , jak za szybko nie zacznie to zostaw na noc , pokręć wałem może ma aż taki luz , po prostu zobacz
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy