Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:25:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Słabo zaciąga mieszankę  (Przeczytany 5503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kowal

• Gość
Słabo zaciąga mieszankę
« dnia: Czerwca 24, 2008, 14:57:20 »

Witam <cheers>
Motor ma kompresje dobrą a na zimnym silniku muszę ga¼nik przelewać i silnik przekopywać jak jakiś oszołom...lub podlewać paliwa na świecę żeby zapalił od kopa  Jak motor już odpali raz to pó¼niej pali od strzała. ¦miem podejrzewać że wina leży w regulacji ga¼nika. Iglice mam na 2-gim zapięciu od góry. I jeszcze jedno tragicznie mi się  leje z gardzieli filtra powietrza wiem że zaworek iglicowy z leksza przepuszcza ale żeby aż tak?  :'(

Porad¼cie   <worship>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Słabo zaciąga mieszankę
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 24, 2008, 15:10:33 »

to nic innego jak walnięte czoło wału.. mieszanka jest przerzucana po skrzyni korbowej...
http://mienki1987.blogspot.com/

Kowal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 24, 2008, 23:21:00 »

Jaaa nie gadajcie że bedzie remont...  <scared> nie mam na to kasy akurat... Jesteś pewien że to  w tym lezy przyczyna?

mati01101990

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2008, 14:10:41 »

Zgadzam się z kolegami. Jak kupiłem swoją TS'ke miałem dokładnie ten sam problem... Praktycznie w ogóle nie zasysało mieszanki z ga¼nika  <no> Wymieniłem czoło wału, labirynt, tulejkę labiryntu i przy okazji wszystkie łożyska i simeringi na wale. Teraz moto pali z pierwszego kopa a ga¼nik ciągnie mieszankę jak odkurzacz :P
PS. Wszystkie wyżej wymienione części zamawiałem na stronce jawaczesci.pl i naprawdę polecam  <thumbup>
Pozdro !  :)

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2008, 14:40:31 »

Jestem tego samego zdania co poprzednicy. Rozbierzesz sprawdzisz.
I zainwestuj w pełne czoło u mnie pomogło.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2008, 17:31:54 »

Nieszczelne,  obluzowane czoło wału słychać (  terkocze ) jeśli Twój silnik pracuje cicho to sprawd¼ poziom paliwa w ga¼niku oraz zapłon. Silnik zreszta zawsze zdążysz rozebrać  ;)
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

KAMARO

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2008, 19:29:13 »

Przed rozbiórką sprawd¼ wszystkie uszczelki między ga¼nikiem a cylindrami, w sumie powinny być trzy, jedna gumowa od ga¼nika i dwie bakielitowe. Jeżeli ga¼nik się poci z tyłu to bardzo prawdopodobne że jest nie szczelność z przodu ga¼nika, mieszanka nie jest w pełni zasysana i się wraca.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 25, 2008, 22:13:25 »

A się podepnę do tematu ;) Ja muszę tak 3-4 razy przekopać bez zapłonu i odpala na 2-go kopa zazwyczaj. Przez chwile tuż po odpaleniu nie wkręca się za bardzo na obroty. Jak odpalę i wtedy założę kask z rękawicami to już się wkręca na obroty prawidłowo. Poprzedni właściciel zarzeka się, że jest nowe, pełne czoło, uszczelnienie labiryntu zrobione picuś glancuś i o żadnych przedmuchach nie ma mowy bo remont robił niedawno. Tak to chodzi elegancko, jak tylko ciut ciepły to pali na dosłownie "dotyk", jeden najmniejszy ruch kopniaka, że tłok się ruszy kilka cm zaledwie. To faktycznie jest związane z tym uszczelnieniem i czołem? Innej opcji nie ma? Co to za terkotanie czoła? Mi coś tam czasem jakby terkocze, może to to? I najważniejsze. Długo jawa poje¼dzi z takimi objawami do remontu? Bo szkoda rozbierać jak śmiga elegancko ;)

Kowal

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 26, 2008, 00:35:40 »

Dzisiaj nagrałem filmik z odpalania i z jazdy w koñcu fachowcy jesteście to zobaczcie jak mój silnik pracuje.

Dwa kopnięcia na wyłączonym zapłonie...
http://pl.youtube.com/watch?v=AldZ91dYkRY

A tutaj kolegę odwoziłem i jechałem obejrzeć cezetę 175 z silnikiem WFM

http://pl.youtube.com/watch?v=5DJntulTeo0

Wg was jak on pracuje? Pozdrawiam  ;) <cheers>

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 26, 2008, 01:23:35 »

Filmowiec z Ciebie raczej kiepski bracie Kowal
Jeśli chcesz zaprezentować jak chodzi Twoja maszyna to we¼ ją na kawałek równego asfaltu, w dzieñ, nie po ciemku... bo na tych kocich łbach to bardziej hałas zawieszenia słychać niż silnik.
Najpierw rozgrzej silnik do optymalnej temperatury a potem...
Nagraj jak chodzi silnik w czasie rozpędzania, zmiany biegów i jazdy na optymalnych obrotach.
I dopiero wtedy pytaj się:  "jak on pracuje"

ps. z tego co udało mi się dopatrzeć i dosłuchać to nie jest aż tak ¼le.
      No może na razie zacznij od dokładnego ustawienia zapłonu... bo raczej wygląda na rozregulowany.

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 03, 2008, 13:53:43 »

dołączę się i ja do tematu, bo szukam szukam ale upewnić się chcę.

Otóż. Kupiłem Jawę 350 TS. Nie paliła na kopnik. na pych tak ale brak wolnych obrotów. Więc ją do garażu i wziałem się za silnik.
nowe tłoki, szlif, nowe korby, łożyska, simeringi, łañcuszek, platynki itd.

Ale problem ten sam. Odpalić z kopa nie ma szans. Na popych się jeszcze uda, i wtedy ciąg ma niesamowity. Ale... zejdę poniżej 2 tyś RPM i zaczyna strasznie słabnąć. poniżej 1000 rpm zaraz gaśnie.
Przy paleniu z kopa świece są suche (nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły). Ga¼nik czyszczony i regulowany setki razy. tak samo zapłon. Pod kątem lewego powietrza sprawdzona.
Co może być przyczyną?? Czy będzie to labirynt??
Czytałem też coś o czole wału. Czym się różni pełne od niepełnego (wygląd) ?. najlepiej jakby jakieś zdjecia, bo mi się wydaje że chyba mam pełne. Ale mogę się mylić :)
na wale nie zmieniałem tylko środkowych łożysk. Korby mi fachowy ślusarz zmieniał, który ma o tym duże pojęcie więc jest zrobione na cycuś-glancuś.
Mam wrażenie, że prawdopodobnie chodzi tutaj o tulejkę aluminiową między środkowymi łożyskami. Był wyczuwalny luz na niej.
I czy można to gdzieś kupić?? bo nie mogę znale¼ć nigdzie w okolicy.
Pomóżcie proszę, bo włożyłem juz ponad 500 zł w silnik i głupio by było teraz zrezygnować.

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 05, 2008, 17:58:23 »

no to będzie zakup. łóżyska w sumie przy okazji też się wymieni.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Pytałem kolegi i mówił, że przyczyna może też leżeć po stronie wybitych karterów i czoło wału nie przylega szczelnie. Czy jest taka możliwość?? i co wtedy?? jest jakis ratunek czy tylko wymiana połówek?
Pytam, bo chce być na wszystko przygotowany :)

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 05, 2008, 22:51:19 »

Kiedyś miałem takie coś jak zatankowałem jakieś gówno a nie paliwo. Pojechałem na Petrochemie i zatankowałem. Nie mogłem odpalić jak był zimny. Jak odpalił to już potem chodził i odpalał. Nie wiedziałem czego to wina, ale jakoś to wyje¼dziłem i wlałem paliwo z schela i wszystko mineło. Zapalał za pierwszym jak był zimny.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 06, 2008, 01:03:05 »

A ja leje z orlenu i odpala bez przekopywania na wyłączonym zapłonie:)

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 06, 2008, 23:58:43 »

no to postanowione. Będę musiał jeszcze z 200 zł skądś wyskrobać. Nowe czoło wału pełne 105 zł, labirynt + tulejka ok.50 i jeszcze będe musiał kupić pewnie zabierak sprzęgła (53 zł) bo mam jedno gniazdo na śrubę urwane. Częsci zakupię pewnie na jawaczęści pl.
Aaa. no i łożyska jeszcze. No to coś więcej niz 200 zł. Ale wolę dać kase teraz i zrobić raz a dobrze niż rozbierać za jakis czas ponownie, bo mi się coś sypnie. Przynajmniej potem wsiąde na moto i będę spokojnie sobie jechał, bez obaw o awarię. :)

Dzięki wszystkim za pomoc. Jak w koñcu odpalę maszynę to może się spotkamy na jakimś zlocie.