Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:42:09
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy jest możliwość zarejestrowania ?  (Przeczytany 7898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

barty912

• Świeżak
  • *
Odp: Czy jest możliwość zarejestrowania ?
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 06, 2020, 08:57:08 »

Wczoraj właśnie dzięki tematowi dowiedziałem się że moja Cezetka jest zarejestrowana  :o
Kupiłem ją w 2018 roku i pamiętam że zaraz po kupnie sprawdzałem ją czy jest zarejestrowana na
https://historiapojazdu.gov.pl/, i nie widniała w bazie danych.Sprzedający od początku twierdził że jest wyrejestrowana (by nie płacić OC),ale dowód nie był ucięty.
Wniosek jest jeden - z roku na rok baza aktualizuje dane.

Moje sprzęty :
Simson SR 50 91'(sprzedany)
Simson S 51 89' (sprzedany)
Romet Ogar 200 85' (sprzedany)
Romet 110 79' (sprzedany)
Jawa 350 634 83' (sprzedany)

CZ 175 487 89'
2x CZ 350 472.5 83",84"
2x Romet Mińsk 125 typ 400 88", 400A  89"
Romet Ogar 200 88'

topolmen

• Świeżak
  • *
  • ČZ 350 472.6
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 06, 2020, 11:15:35 »

Ogólnie nie ma żadnego problemu żeby to zarejestrować. Tyle że najpierw będziesz musiał iść do wydziału po czerwone tablice, gdybyś miał stare tablice to normalnie najpierw przegląd później wydział, a tak to wizyta więcej w wydziale i koszta większe o 60 zł. mniej więcej.
Osobiście rejestrowałem komara na który miałem tylko potwierdzenie wpisu do rejestru (stary odpowiednik obecnego dowodu rejestracyjnego) z 1976r., pani szukała w archiwum lecz nie znalazła, po 2 dniach zadzwonila że zarejestruje normalnie.
I to jest droga którą powinni wszyscy urzędnicy podążać w rejestracji takich motocykli.
Ja miałem bardzo podobny przypadek wiele zależy od życzliwości urzędnika i od tego czy chce nam pomóc.
TOPOL

kuba.g6

• Jawer
  • Jawa 50 23p 1978 | CZ 487.0 1988 | CZ 472.5 1985
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 06, 2020, 16:30:33 »

Wczoraj właśnie dzięki tematowi dowiedziałem się że moja Cezetka jest zarejestrowana  :o
Kupiłem ją w 2018 roku i pamiętam że zaraz po kupnie sprawdzałem ją czy jest zarejestrowana na
https://historiapojazdu.gov.pl/, i nie widniała w bazie danych.Sprzedający od początku twierdził że jest wyrejestrowana (by nie płacić OC),ale dowód nie był ucięty.
Wniosek jest jeden - z roku na rok baza aktualizuje dane.

Widać przebijają się powoli poprzez stare archiwa, do niedawana tylko pojazdy z białą blachą były w bazie danych.
- Z mustanga ścigacza nie zrobisz. - Xepher
- Ale próbować warto :D - ja

Dzandzoj

• Świeżak
  • *
  • Dobrze to już było
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 06, 2020, 17:46:32 »

Co do OC to od 5 lat nie musisz mieć ciągłości umów bo pojazdy które mają 40 lat wymagają OC jak wprowadzamy je w ruch na drogach publicznych.
art. 29 punkt. 1 podpunkt 2 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych gdyż w rozumieniu tej ustawy masz pojazd historyczny definicja art. 2 punkt 11 litera c

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 19, 2020, 19:01:59 »

Mam problem z ramą tej WSKi.  Że była skrzywiona to wiedziałem ale niestety ostatnie parę lat (po porzadkach w gospodarstwie)rama spędziła swój czas w krzakach  niestety.  :-\. Ta rama jest nie do uratowania.  Sama tabliczkę  do innej ramy zamontować to nie problem.  Ale numery na ramie ? Szkoda mi tych papierów bo  pytałem w WK  i to jest do załatwienia.  Jest jeszcze jakaś legalna opcja?  Bo ingerencja  w nr ramy to nie moja bajka

bartek_tabaka

• Świeżak
  • *
  • Są rzeczy ważne i Cezeta
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 19, 2020, 19:18:01 »

Odciąć główkę i przyspawać .
CZ 350 472.6 89r
CZ 175 487 89r

beduin929

• Jawer
  • CZ 350 (472.4) 1979r & MZ ETZ 251 1990r
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 08, 2021, 19:58:23 »

Wiem wiem odkop.  ;D Ale czytając temat na forum o braku  OC i karach UFG przypomniał mi się mój temat. Wspominałem że WSK mojego ojca została na jego ojcowiźnie i przez 30lat była trzymana na strychu . Jednak porządki i remonty na gospodarstwie spowodowały że WSK wylądowała na ostatnie 5 lat pod chmurkę :( . Motocykl już na strychu był nadgryziony zębem czasu jednak pod chmurką było jeszcze gorzej.  Już na początku pisałem że WSK miała krzywą ramę. Ojciec  wspominał że miał kolizję i uderzył przednim kołem w mostek w rowie (rura betonowa ) .Koło wiadomo zatrzymało się na silniku. Tak  o to jazda tej WSK została zakończona. Ale mając dowód rejestracyjny który wstawiłem na forum  i ojca który też chciał wyjaśnić temat  nie dawało mi to spokoju. Pojechaliśmy więc w odwiedziny do rodzinki celem oględzin i oceny stanu motocykla. WSK była strasznie zniszczona ale po wstępnych oględzinach wyglądało na to że tylko przednie zawieszenie jest uszkodzone a rama nadaje się remontu. Rozkręciliśmy co się dało i spakowaliśmy moto do auta. W domu rozbiórka piaskowanie ramy i malowanie. Wszystko we własnym zakresie i własnymi siłami aby nie ponosić kosztów gdyby ewentualnie rejestracja się nie powiodła. Reszta elementów motocykla jest bardzo zniszczona ale będę się starał przy remoncie generalnym uratować z niej jak najwięcej.  Póki co zakupiłem WSK jako dawce w średnim stanie  i po prostu poprzekładałem resztę elementów tak by moto było kompletne i w miarę sprawne. Tylko instalacje elektryczną położyłem nową.
Teraz pozostały sprawy urzędowe. Spisałem z Tatą umowę darowizny  i pojechałem do WK w moim powiecie .Tam dostałem dowód tymczasowy i czerwona tablice celem udania się na przegląd techniczny. Załadowałem więc WSK na przyczepkę i pojechałem na PT. Po uzyskaniu pozytywnego wyniku przeglądu i dokonaniu uzupełnienia danych motocykla (tj moc  nacisk na oś i jeszcze coś tam)  w tym samym dniu wykupiłem OC. Mając już PT i OC  znowu wizyta w WK . Tam wydali mi znowu dowód tymczasowy jednak dostałem już stałą tablice rejestracyjną. Po 3 tyg odebrałem stały dowód i sprawa rejestracji została zakończona. ;D

Aktualnie po wyprowadzeniu papierów sprawa została tymczasowo zakończona . WSK   a w zasadzie dwie wsk bo jedna w częściach stoi w garażu pod kocykiem i czeka na lepsze czasy i remont kapitalny . Mam zamiar uratować jak najwięcej elementów z WSK od mojego Taty. Co niestety nie będzie się nadawać będzie przeszczepione od drugiej. Niestety oryginał to już na pewno nie będzie. Jednak mam ogromną satysfakcję z uratowania resztki tej WSKi i papierów.  ;) 
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2021, 20:05:05 wysłana przez beduin929 »