Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:12
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tarczowka do Jawy  (Przeczytany 10027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Peteero

• Gość
Tarczowka do Jawy
« dnia: Lipca 24, 2008, 17:08:31 »

Witam mam pytanie od jakich motorow bez wiekszych modyfikacji podejdzie przednie koło z tarcza. Wiem juz ze od Etz ale moze od jakis jeszcze innych motocykli. Robił juz ktos takie zamiany koł z forum?

gringo

• Gość
Odp: Tarczowka do Jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2008, 17:44:39 »

tak od etz juz ludzie wstawiali, jest nawet szczegółowy opis urzywaj szukaji, pozatym są też orginalne jawowskie zawiechy z tarczą takze przy odrobinie szczescia kupisz i zamontujesz bez przeróbek.

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2008, 22:37:13 »

Ja mam cały przód od Kawasaki GPZ 305. jest podwójna tarcza, powiedziałbym ze momentami jest za mocna  jak na jawę ( śliska nawierzchnia + gwałtowne hamowanie  może by gleba).
Tak to wygląda

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 24, 2008, 23:47:09 »

Jawa z całym przodem od japoñca to przegina. To tak samo jak by założyć cały silnik od japoñca, jako "usprawnienie"................

lluke

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 24, 2008, 23:51:03 »

bez przesady bak pomyśl ile musisz się namęczyć żeby przeszczepić wszystko z MZ i żeby to się kupy trzymało. Wstawienie całego przodu to nic innego jak dobre szybkie rozwiązanie jak ktoś woli się pomęczyć bo nie może być od japoñca to jego sprawa. Sory jeśli jest nie czytelne ale po alkoholizacji jestem  <cheers>
pozdro

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 25, 2008, 00:32:11 »

Ja też po alkocholizacji. Ale zakładanie przodu od japoñca to nawet nie przeróbka. Tylko zmieszanie dwóch motocykli

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 25, 2008, 08:17:05 »

a ja powiem tak przedni hamulec od mz i od japonca jest lepszy niz bęben w naszych czeszkach, i mz i japoniec to nie jawa czy cz tylko inny motocykl, wiec tak czy tak wychodzi na to samo... :P i wlasnie dlatego jesli juz to poluje na przod tarczowy jawowskii i nic innego nie wchodzi w rachube :P

Piszczałka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 25, 2008, 12:48:45 »

Zakładając przód od japoñczyka wiedziałem że jak pokaże na forum odezwą się przedstawiciele ortodoksyjnej linii jawerów – że to nieładnie i tak dalej.
Ale ja przychylam się do zdania gringo, każda tarczówka nie od jawy powoduje bałagan w moto, więc niema znaczenia czy to od mz czy od japoñca.
A z drugiej strony to nad czym płakac, to jest motocykl nie zabytkowy tylko użytkowy i dlatego jest przód od japoni

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 25, 2008, 13:56:54 »

I tu się z Tobą w pełni zgadzam.
Jeżeli nie zależy nam na w pełni oryginalnym wyglądzie to warto zainwestować właśnie w tarczę.
Ten przód wcale nie wygląda ¼le. Jeżeli by z tyłu dodać alusa, albo z przodu oryginalne koło (niewykonalne) to by było super. No i błotnik ...
Prawda jest taka, że hamulce w jawie to totalna porażka. Nie raz już bym wylądował na klapie bagażnika katamaranu.
Jakim cudem takie "bębenki" mają zatrzymać moto ważące z bagażem, pasażerem ponad 300kg przy prędkości 100km/h?
Ostatnio zauważyłem, że lekki deszczyk już powoduje brak hamulców ...

Kotos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2008, 14:17:19 »

dlatego ja sie boje z pasazerem rozpedzic do ponad 100 km/h  <lol> co jak co ale ten bebenek z przodu to niema opcji bo sie zatrzymac tylko dzieki niemu ze 100 km/h dlatego ja bede przekladal kolo od mz ktora mam w czesciach :D musze tylko uchwyt dospawac :D bo niechce mi sie ganiac po tokarzach i innych ludziach :D

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 25, 2008, 16:00:12 »

Faktem jest że knedlowskie hamulce to totalna lipa jak to bębny. Jednak jeżeli tarczówka to tylko jawowska. To śmiesznie wygląda. Na baku napis jawa a na zacisku mz.

Kotos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 25, 2008, 16:47:15 »

jak sie nie podoba napis MZ na zacisku to diaxem go potraktowac  :> albo czyms innym go zeszlifowac i pedzelkiem se jawa napisac  <lol> <lol> <lol>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 28, 2008, 13:34:25 »

no to jak skoncze swoją kolejną przeróbke to albo:

- sam sobie dam bana
- Roztocz albo Madras mnie zastrzeli/udusi/utopi/dopisac jaki kto ma pomysl
- kolektywnie forum zrobi mi wjazd na chate/garaż i mnie ukrzyżuje

Pany no ja rozumiem że jak ktoś wstawi tarcze do perzaka to kula w łeb bez sądu się należy jak psu buda, ale jeśli motocykl ma być uzytkowy to ja wole bezpieczeñstwo swoje kosztem wyglądu niż wygląd kosztem bezpieczeñstwa

poza tym wyglądem się nie jeżdzi ...
...tylko motocyklem...
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 28, 2008, 17:45:24 »

no to jak skoncze swoją kolejną przeróbke to albo:

- sam sobie dam bana
- Roztocz albo Madras mnie zastrzeli/udusi/utopi/dopisac jaki kto ma pomysl
- kolektywnie forum zrobi mi wjazd na chate/garaż i mnie ukrzyżuje

tzn co ty kombinujesz?
http://mienki1987.blogspot.com/

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 28, 2008, 18:40:50 »

Jest też sposób który zastosowałem w rowerku... Zkołujcie sobie piastę na 1 lub nawet 2 tarcze, zaciski, pompki przewody i tarcze jakie chcecie i tera najtrudniejsze. Bierzemy montujemy piastę z tarczami w widelcu, dokręcamy do zacisków nakrętki i oznaczamy gdzie przyspawać, potem przyspawamy jedną, drugą a jak we¼miemy 2 tarcze to i trzecią z czwartą nakrętką, malujemy ładnie... Pamiętamy, że trzeba dobrze oczyścić i wymierzyć bo jak ¼le przyspawamy albo nierówno to się zakoñczy gorzej niż z bębnami Jawy  <eek>

Tak mówiąc o tej ramie to kretyn z mojego osiedla miał rozbite suzuki i je¼dził z tarczami od ścigawy w rowerze do DH  <lookaround>

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 28, 2008, 19:13:06 »

Twój pomysł za żadne skarby nie wypali ... poprostu dolna część zawieszenia (nie wiem jak to się nazywa ... golenie ?) jest aluminiowa ...
Pozostaje przeszczep.  <punk>

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 28, 2008, 19:17:35 »

A co za problem pospawać aluminium?
Niektórzy Forumowicze właśnie tak robili, że do goleni Jawy dospawali mocowania do zacisku z MZ. Wystarczy poszukać na Forum <book>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 28, 2008, 20:00:14 »

Ja tak robiłem:) Ale tak to obrobiłem, że na pierwszy rzut oka nawet nie widać że spawane:)

Dział modyfikacje usprawnienia ma tylko 2 strony z tematami- rzuć okiem na drugą stronę- tam wszystko jest.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 28, 2008, 20:34:52 »

Faktem jest że knedlowskie hamulce to totalna lipa jak to bębny.

Ja mam z przodu Stomila. I bęben oczywiście. I da rade zablokować koło aby piszczało na asfalcie. Przynajmniej kiedyś. Teraz tak nie hamuje bo to zbyt niebezpieczne jest  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 28, 2008, 21:35:49 »

Cytat: MarcinS
A co za problem pospawać aluminium?
Niektórzy Forumowicze właśnie tak robili, że do goleni Jawy dospawali mocowania do zacisku z MZ. Wystarczy poszukać na Forum <book>
Jasne, że się da pospawać alu. Problem w tym żeby to dobrze pospawać i ustawić bo z krzywo zamocowanego zacisku to raczej skuteczność hamowania nie będzie zadowalająca + nierówne ścieranie się klocków.  :>
Aluminium nie jest zbyt łatwym materiałem do spawania.
Naczelny - sąsiad mi kiedyś mówił, że nie miał problemu ze zblokowaniem przedniego koła nawet przy 40km/h. Chyba trzeba mieć do tego żelazną rękę.  ;]
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2008, 23:16:05 wysłana przez bakczysaraj »

madras30

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 28, 2008, 21:47:19 »

Cześć Paweł  <cheers> zniknąłeś na dobre, pewnie w trasie byłeś, ja dopiero nauki pobieram ale z checią   ;]  na Autosana  wsiądę  <scared>.
Owszem, ciekaw jestem co i  jak poprzerabiałeś 

co to hamulców- jak jest dostęp to poprzetaczać bębny tj wycentrować płaszczyznę tarcia z osią i wyregulować  szczęki, w koñcu po to są w przodzie szczęki współbieżne czy jakos tak- oj zapomniałem już jak to sie nazywa. Pamięci dokupić sobie muszę...  :>  :)

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 28, 2008, 22:04:41 »

Ja spawałem te uchwyty do stalowej ramy... Ale spawaną miałem też i aluminiową na tzw. migomacie... Najgorzej nie utrafić i przyspawać krzywo... Dlatego my rowerowe zaciski spawaliśmy ze starym zaciskiem przerobionym: na stałe zablokowany i klocki ustawione idealnie na tarczy...  <punk>

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2008, 23:12:07 »

Ja to zrobiłem tak. przez piastę na której jest tarcza przewlekłem oś, skręciłem z lagą tak samo jak by koło miało być zamontowane w przodzie. Wyfrezowane uchwyty zacisku przykręciłem do zacisku, całość założyłem na tarczę (sam skręcony kadłub zacisku, bez klocków itp). Po dwóch stronach tarczy dałem (raczej wcisnąłem) plastikowe dystansery o takiej samej grubości (mamy na firmie- takie prostokątne, podłużne. każdy kolor to inna grubość). Potem przychwyciłem mocowanie TIGiem, odkręciłem zacisk i położyłem konkretny, ostateczny spaw. Nie wiem kto byłby takim wieśmakiem, żeby na oko przyspawać zacisk.... Od tego zależy bezpieczeñstwo <cheers> <cheers>

tu fotki
http://www.kuba.trz.pl/remont/tarcz/
http://www.kuba.trz.pl/remont/tar/
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2008, 23:17:52 wysłana przez bakczysaraj »

aRoN

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 03, 2008, 01:11:00 »

Co do uchwytów można nie kombinować a zakupić http://www.jawaczesci.pl/267,cylinder-teleskopu-przod.html
i zacisk http://www.jawaczesci.pl/11,zacisk-tarczy-h-ca-przod.html, tyle, że nas to wyniesie 316zł na oko... Gdzie trza jeszcze piastę kupić (jest tam ale nie wiem czy odpowiednia), pompkę i tarczę... W 500 się zmieścimy i mamy oryginalne tarcze Jawy....

Dobra... 500 to sporo... Można sobie pozwolić na nowy cylinder przy okazji rozwalenia starego i oszczędzić 139,70zł na początek... Jednak taniej wyjdzie znale¼ć nakrętki aluminiowe i kupić piwo spawaczowi za udostępnienie sprzętu  <punk>

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 03, 2008, 10:55:59 »

A gdzie można dostać piastę z tarczą i do tego pompkę z przeowdami? Bo na Jawaczęści nie widziałem.