Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 07:53:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pokaż mi swoją świece  (Przeczytany 8200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha591

• Gość
Pokaż mi swoją świece
« dnia: Sierpnia 31, 2008, 00:04:19 »

z uwagi iż mam świra na punkcie sprawdzania koloru moich świec <punk> założyłem watek w którym wstawiajcie zdjęcia swoich świec , wbrew pozorom stan świec może w dużym stopniu określić stan silnika (komory spalania) mam nadzieje ze moje wam sie podobają , wykręciłem je po 70 km przejażdżce

http://www.speedyshare.com/388784788.html

http://www.speedyshare.com/159564657.html

http://www.speedyshare.com/983907218.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2008, 00:12:23 wysłana przez grucha591 »

Jawsim

• Gość
Odp: Pokaż mi swoją świece
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2008, 02:54:04 »

załóż jeszcze wątek pod tytułem pokaż mi swojego członka <mur>

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2008, 07:32:13 »

dokładnie sie przyjrzyjcie <lol> <lol> to moja swieca po trasie 900km
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2008, 10:10:15 »

jawsim jeżeli twój członek rozmiarem i kształtem przypomina świece to z niecierpliwością czekam na zdjęcie  <photo>|
chciałem tylko dodać ze moje briski kosztowały 4,20 zł/szt. przejechałem już na nich około  700km

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2008, 11:46:23 »

grucha wyluzuj trochę bo twój login i wrażliwość na punkcie członków i świec może wskazywać na jakiś kompleks....
http://mienki1987.blogspot.com/

lluke

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2008, 12:04:37 »

<lol> <lol> <lol> Jak tak se to czytam to to naprawdę jest nie zdrowe <blink>  <lol> <lol>

mati krk

• Jawer
  • I love it. CZ 175/487 1988r.
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2008, 19:58:38 »

śmiać mi się chce jak to czytam heehe  <lol> <lol> <lol>
Zużycie paliwa - Motostat.pl

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #7 dnia: Września 02, 2008, 00:08:28 »

Jawsim cos w woju spowaznial , kiedys cieszylbys sie ze jest o czym pogadac na forum i nie umiera  :>

a wracajac do watku to moje na nowym zaplonie  jeszcze nie wykrecane, a na starym to czorne byly :-) 
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2008, 00:23:49 »

Oj tam zaraz spoważniał. Ale w zweitakcie kolor świecy jest mniejszym odzwierciedleniem STANU silnika niż w 4T. Tu wpływ mają- skład mieszanki, proporcje oliwki, ustawienie zapłonu itp. A to nie jest stan silnika.¦wieca nie pokaże nam dokładnie kondycji silnika- bo niby co? Czy bierze olej? Wszak musi  :) Może nam pokazać najwyżej stan samej świecy- co zaprezentował na fotce Gustaw. Mnie po prostu ten fetysz kontroli stanu świec rozłożył- co by się biedak  ich nawykręcał gdyby robił trasy "naczelne" albo "m4riushowe" <blink>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 02, 2008, 01:53:07 »

Kolor ¦wiecy oddaje tylko efekt usytawieñ ga¼nika, bo chyba nikt przy zdrowych zmysałch i cenie 1l oleju nie daje zbyt duzo oleju. Zapłon akurat w czeskim sprzecie to temat na poemat w kazdym razie mocno nie wpływa na kolor świecy;]

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #10 dnia: Września 02, 2008, 01:57:33 »

... co by się biedak  ich nawykręcał gdyby robił trasy "naczelne" albo "m4riushowe"
Albo by mu szybko przeszło.... albo by gwinty w głowicach poukręcał  <blink>

Hm???   Sam jestem ciekaw stanu moich nowych BR8HIX-ów po 2kkm ale na razie nie chce mi się ich wykręcać... <lol> <lol> <lol>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 02, 2008, 16:52:35 »

po wyglądzie tych świec stwierdzam,że masz za mało powietrza w tylnym kole. :>

gringo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 02, 2008, 19:37:41 »

Cytat: Radek vel mechanik350
Tak też myślałem ale nie byłem pewny. Dzięki za podpowied¼ :>

heh no to jakies swiece full wypas jak Ci takie rzeczy pokazują ;) błehehe a tak a propos na jakich je¼dzisz?? ja niestety nie mam mozliwości swoim zrobic zdjecia.
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2008, 19:40:58 wysłana przez gringo »

Crick

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 02, 2008, 21:57:07 »

To i ja pokaże :P
(po trasie ok. 10km)
Hmm chyba nie widać nic niepokojącego? Oprócz tego że są różne?
A tak na marginesie to strasznie mi kopci z prawego, a z lewego prawie nic :/

edit: już poprawione
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2008, 15:01:28 wysłana przez Crick »

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 02, 2008, 22:56:44 »

Ja nie pamiętam kiedy wykręcałem swoje świece. Wykręcanie świec co 10km, żeby sprawdzić ich stan nie jest dobrym pomysłem, gwint tego nie wytrzyma. Zresztą po 10km świeca nie nabrała nawet odpowiedniej temperatury samooczyszczania.

pzdr

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 02, 2008, 23:00:44 »

ja w swojej jawie świece wykręcałem dwa razy do roku- na wiosnę i przed zimą- na wiosnę bo regulowałem zapłon- przed zimą bo wpuszczałem nieco oliwki. co za dużo to niezdrowo.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #16 dnia: Września 02, 2008, 23:31:04 »

Jestem tu nowy i prosze niech ktoś mi wyjaśni gdzie te świece w motorze są i gdzie się wkręca i do czego one są. Kupiłemostatnio sobie karton nowych świec ....znaczy się zniczy (ale to też świece i świeci też) takich co to niby mają świecić przez 72 moto godziny i nie wiem gdzie je sobie do motoru przyczepić. Myślałem żeby se zrobić lajtbary i tam je zaczepić żeby więcej prądu było w prądnicy ale wasze świece są inne i nie podobne do moich i nie wiem czy też swoje moge tak użytkowac jak wy te wasze cienkie i czarne na koñcu....

Mam pytanie czy te wasze świece na koñcach mają knot taki sztywny czy sznureczkowy i czy wasze są bardziej z parafiny czy bardzie woskowate ??

dzieki za odpowiedz
Chuopaki 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 02, 2008, 23:46:09 »

<blink> do jazdy polecam znicze bo zwykłe świece wiater by zdmuchł. pawel daj mi namiary do swojego dilera :> <lol>

Crick

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 03, 2008, 14:54:56 »

Cytat: nerlst4
Ja nie pamiętam kiedy wykręcałem swoje świece. Wykręcanie świec co 10km, żeby sprawdzić ich stan nie jest dobrym pomysłem, gwint tego nie wytrzyma. Zresztą po 10km świeca nie nabrała nawet odpowiedniej temperatury samooczyszczania.
tzn, nie zrozumieliście mnie, pierwszy raz wykręciłem je "za moich czasów" tzn od kiedy ja go mam... a kiedy to zrobił poprzedni właściciel nie wiem.. i nie wiem jak stare te świecie są, napisałem że po 10km jazdy, miałem na myśli że z silnika w miarę rozgrzanego

edit: już poprawione zdjęcia
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2008, 15:02:00 wysłana przez Crick »

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 03, 2008, 19:10:22 »

Cytat: Pawel
Jestem tu nowy i prosze niech ktoś mi wyjaśni gdzie te świece w motorze są i gdzie się wkręca i do czego one są. Kupiłemostatnio sobie karton nowych świec ....znaczy się zniczy (ale to też świece i świeci też) takich co to niby mają świecić przez 72 moto godziny i nie wiem gdzie je sobie do motoru przyczepić. Myślałem żeby se zrobić lajtbary i tam je zaczepić żeby więcej prądu było w prądnicy ale wasze świece są inne i nie podobne do moich i nie wiem czy też swoje moge tak użytkowac jak wy te wasze cienkie i czarne na koñcu....

Drogi Pawle - rozwiązanie Twojego problemu jest dość proste - musisz zapalić świecę i włożyć ją do zbiornika przez taki otwór na górze baku zakręcany korkiem z napisem "JAWA"
Będzie pasować idealnie...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #20 dnia: Września 04, 2008, 20:30:48 »

Drogi Hanryku_o...

Tak też uczyniłżem jak piszesz. Odpaliłem znicza (troche szkiełko się okopciło-mam nadzieje że to nie wpłynie na dalsze użytkowanie tej świecy) I z tą świcą stałem sobie nad moturam i usiłowałem zrobić tak jak piszesz dalej....
Niestety to przerosło moje możliwości i nie dałem rady :'( Otwór znalazłem ( a jakże)   ale problemy są następującę:
problem pierwszy jest taki że nie mam na żadnym korku żadnego napisu a tym bardziej "JAWA" (szczególnie jak miałem jawe delux) Ewentualnie taki napis mam   na deklu silnika ale to już widze że dłuższa przeprawa bo tutaj probem drugi.... W żaden otwór po korku się znicz 72 motogodziny nie chce zmieścić.... Myślałem nad jego fragmentacją ale chybab bym go tym samym zniszczył (szkiełko na 110%)     

Może używam świcy o złej ciepłocie(jak się rozchajcowała to ohohohh zagasić cięzko było -samozapłon chyba złapała)  ?? Jak sądzicie? Może kupić sobie same wkłady albo takie małe świczki (zdaje się podgrzewacze - może te są te do diesli?? )...........

Jawsim to nie od dilera....
...to eksperymentalna uprawa własna
 :>

a niedługo będzie temat pokaż swoją twarz  :P

na zlocie natomiast licze na konkurs "Kto dalej napluje" <drool>

;]

« Ostatnia zmiana: Września 04, 2008, 20:36:26 wysłana przez Pawel »
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)