Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 18, 2025, 21:16:01 *
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa ts 350 problemy z odpalaniem i jazdą, kopci  (Przeczytany 4840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

madmike

• Gość
Jawa ts 350 problemy z odpalaniem i jazdą, kopci
« dnia: Września 04, 2008, 10:18:08 »

Jako że jestem tutaj nowy witam wszystkich. Otóż mój problem z Jawą 350 Ts 1987r wygląda następująco. Są problemy z odpaleniem, mianowicie, raz pali od pierwszego kopa, a często wogóle nie chce odpalać, pomaga w takich przypadkach zatkanie ga¼nika ręką i gdy wypluje trochę paliwa odpala od razu. W czasie jazdy gaśnie po ok. 1km, zatkanie wtedy ręką ga¼nika pomaga na bardzo krótko. Trochę kopci i wypluwa olej z rur, luzy na łożyskach wału. Na pewno to nie wina ga¼nika ponieważ został wymieniony na nowy, zapłon ustawiony prawidłowo, nowe świece, przerywacze i kondensatory. Proszę o radę, zapewne czeka mnie rozpołowienie silnika, jeśli tak co mam do wymiany, wolę zaopatrzyć się w części przed remontem a nie w trakcie czekać na nie.

BoNes

• Gość
Odp: Jawa ts 350 problemy z odpalaniem i jazdą, kopci
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2008, 12:34:21 »

Jeśli wymieniłeś ga¼nik na nowy to masz przyczynę ... chyba ze kupiłeś czeski oryginał , nowe ga¼niki z allegro to jest badziew ! na forum byla juz o tym mowa  ;)

lluke

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 04, 2008, 13:36:06 »

Co masz na myśli mówiąc  nowy? Jeśli stary-nowy to we¼ go dobrze wyczyść i wyreguluj (instrukcja regulacji jest na forum) Następne pytanie brzmi czy masz jeszcze kompresje? Jeśli nie to żadna wymiana ci nie pomoże. Na gaśnięcie po kilometrze odpowiem ci że na 99% masz za małą przepustowość kranika (częściowo zatkany)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2008, 14:18:41 »

pomaga w takich przypadkach zatkanie ga¼nika ręką

Możesz mi wytłumaczyć w jaki sposób zatykasz ga¼nik ręką?
Jeśli możesz go zatkać to rozumiem że masz zdjętą gumę łączącą ga¼nik z filtrem.
A nie jest to dobre rozwiązanie.
Airbox i filtr stawiają dość znaczny opór i dzięki temu silnik "zaciąga" prawidłową mieszankę "powietrze-paliwo".
Po zdjęciu  gumy łączącej mieszanka jest "dość uboga" - więc może tu tkwi jakaś część powodów takiego stanu rzeczy?

na 99% masz za małą przepustowość kranika
<yes> <yes>
madmike Poczytaj trochę forum (użyj opcji "szukaj") a na pewno znajdziesz całą masę wskazówek na podobne problemy.

madmike

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2008, 23:40:34 »

Jeśli wymieniłeś ga¼nik na nowy to masz przyczynę ... chyba ze kupiłeś czeski oryginał , nowe ga¼niki z allegro to jest badziew ! na forum byla juz o tym mowa  ;)

i na starym i na nowym te same objawy

madmike

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2008, 23:47:04 »

Nie mam przyżądu do badania kompresji, ale raczej jest odpowiednia. Przepustowość kranika jest prawidłowa (przeczyszczony).

madmike

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2008, 23:53:40 »

Zatykam ga¼nik ręką kiedy zdejmuję gume łączącą go z filtrem. Bez tego rzadko odpala.

lluke

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2008, 23:55:31 »

U mnie w 175 było to spowodowane po części ¼le ustawionym zapłonem a po części słabą kompresją. Ale też stawała po ok. kilometrze właśnie z powodu przytkanego kranika. Pozostaje ci wyczyścić ga¼nik jeszcze raz i jeszcze raz sprawdzić kranik