Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 21:53:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cylinder - proszę o radę.  (Przeczytany 5998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aimar

• Gość
Cylinder - proszę o radę.
« dnia: Września 17, 2008, 21:05:11 »

Witam!
Mam motor taki jak w opisie.
Ostatnio przeprowadzałem w motorze mały remont i ściągnąłem głowicę i cylinder. Dokonałem pomiaru wew. części cylindra i wyniki nieco mnie zaskoczyły.
W dolnej części( od strony karterów) 58,29mm natomiast w górnej (od strony głowicy) 58,62mm.
Czy taki stożek jest ok? Czy może należałoby dokonać remontu(honowania) cylindra?
Pozdrawiam!

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Cylinder - proszę o radę.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2008, 21:28:45 »

poprawiam błąd żeby nikt się tego nie naumiał ...

« Ostatnia zmiana: Września 18, 2008, 07:33:33 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2008, 22:07:33 »

gdyby zrobił mu się próg to górny wymiar byłby mniejszy,prawda Mnk? a jest większy....

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2008, 22:12:34 »

Chyba pierwsza porażka Mienkiego  ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2008, 22:32:29 »

nie porażka a niedopatrzenie....

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2008, 07:31:37 »

faktycznie mój błąd moje przeoczenie, mea culpa mea maxima culpa....
http://mienki1987.blogspot.com/

Aimar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2008, 10:25:34 »

Witam!
Pisząc o wymiarze w dolnej części mam na myśli średnicę w miejscu gdzie na zew. nie ma już żeber,tj. w rurze wchodzącej do silnika.
Czy na pewno na całej długości ma być taka sama średnica(+/- 0,01)?
Czy jednak cylinder jest do naprawy?
Pozdrawiam

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2008, 10:44:31 »

bardziej od zbieżnosci stożka przejmował bym sie błedem okrogłosci zmierz cylek w 3 wysokosciach i 2 płaszczyznach średnicówka wtedy cos z tego bedzie;]

A sposób na chłopski rozum;] Wkładasz nowy pierscien na odpowiedni szlif i jesli szczelina miedzy zamkami wieksza jest o 0,06 to cylek do honowania;]

Aimar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 19, 2008, 08:53:48 »

Co masz na myśli pisząc w 2 płaszczyznach?
Ja mierzę w płaszczy¼nie poziomej.
Błedu okrągłości raczej nie ma.Wymiar mierzony po obwodzie nie zmienia się.
Poprostu mierząc od strony głowicy (58,62) wartość spada (środek 58,45) do 58,29 na samym dole.
Czy oddać cylinder do honowania? Czy koś może orientuje się koszt jakiego rzędu to jest(może ktoś wie gdzie we Wrocławiu można to zrobić najtaniej i porządnie).

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 19, 2008, 20:31:07 »

czaisz układ przestrzeny? XYZ ?

Długosc dzielisz na 3 razy.

Potem wykonujesz pomiary okrogłosci(własnie tu jest najwiekszy bład przewaznie), zgodnie z osia X potem z osia Z.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 20, 2008, 08:50:03 »

Tak żeś to napisał ze ja nic nie rozumiem  <blink> XYZ < tak się nazywają osie które stosuje się w skrawarkach CNC nie mogę pojąc o co ci w ogóle chodzi ... Animar dobrze zmierzył ... wiec ?

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #11 dnia: Września 20, 2008, 10:49:33 »

Hubert dobrze napisal!  Z pomiarow Animatora nie dowiemy sie wszystkiego co trzeba). Juz Bones coraz mniej glupot piszesz  ;) ale czasami sie zapedzasz.
Jade dzis na wesele kuzyna. Jak nadal nie bedziesz rozumial o co chodzi to Ci to narysuje w poniedzialek.

a uklad przestrzenny XYZ to podstawy matematyki, a nie technologie CNC :P
Zeby sie nie pogubic w osiach skorzystaj z zasady prawej dloni. (zreszta w CNC tez sie z tego korzysta :P )

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 20, 2008, 22:04:19 »

tylko akurat w CNC układ ten jest obrócony. X to posów noza w materiał a Z wzdłuż materiału ;]

Tylko nie wiem po co tak kombinowac pierscieñ kosztuje grosze kupuje sie pierscionek mierzy szczeline i wszystko wiadomo.

Teraz coś natemat Zmiany pierscieni.

Generalnie to zmiana pierscieni czasem nie przynosi pozadanych efektów poniewaz mało kto wie ze przed takim zabiegiem nalezy uzyć honownicy recznej wcelu "porysowania" gładzi;] To własnie dzieki rysa honowniczym mozliwe jest utrzymanie filmu olejowego oraz poprawne dotarcie piersciena. W domowych warunkach za honownice reczna moze posłuzyc papier scierny ja uzywam gradacji 120. Wystarczy raz przejechac powierzchnie lekko dociskajac papier do okoła. Wymaga to deczko sprytu i rak stworzonych do pieszczot ale mi np. wychodzi.

Wiem ze moze wydawac sie to niektórym nieprawdopodobne, ale wystarczy sciagnac jaka kolwiek serwisówke do samochodu i moje słowa sie potwierdza.

Jak dociertać po wymianie pierscieni?

Po pierwsze zadnych magicznych mikstur olejowych ;] 1:40 zalecane przez producenta to i tak duzo. Po drugie nadmiar oleju zwieksza temperarture spalania, tworzy sie nagar, a przy krawedzi okna wydechowego nagar z mieszany z olejem(idealna pasta scierna). To dlatego wiekszosc zatarć ma miejsce przy oknie wydechowym.

Wystarczy ze iglice podniesiemy o jeden zabek. Nasz silnik wtedy pracuje wtedy troche ospale i duzo pali ale czego sie nie robi z miłosci.

Drugi wiejski mit to jazda na jak najmniejszych obrotach. Jesli ktos widział wykres na którym przedstawione sa krzywe mocy i momentu zauwazył ze silnik jawy/ cz elastycznoscia nie grzeszy, trzymanie ponizej 3 tys obr/min to wieksze obciazenie dla układu niz przy 4 tys ;]
Wiec jak je¼dzić ? Tak jak zwykle dbac tylko o temperature garnków. Po około 100km nowe pierscienie sie docieraja. A jesli zdecydowalismy sie jednak na kolejny nadwymiar 300-400km. Po przejechaniu takiej odległosci mozna powrucić do poprzednich nastawów ga¼nika.

2 bardzo olewana sprawa to pasowanie sworzeñ- tłok. Ja stosuje pływajace. Sworzeñ ma dac sie wcisnać siła kciuka. Osobiscie robie tak wpadam do sklepu wybieram tłok potem dobieram do niego sworzeñ. Czasem jednak zdarzy sie tak ze nie bardzo jest mozliwosc na takie bawienie sie w sklepie. Wtedy nalezy zrobić sobie prosty przyzad do szlifowana sworzni tłokowych. Potrzebowac do tego bedziemy szpilke gwintowana M8, 2 x stożek o dowolnej zbierznosci ja mam akurat 25 stopni w  stożku wykonany jest otwór przelotowy z nacietym gwintem M8 (u tokarza 5 minut roboty 2 takie stozki). Jesli mamy juz wszystko to miedzy stozki wkrecamy sworzeñ tłokowy(na stozkach nasz sworzeñ wycentruje sie sam) takie urzadzenie wkrecamy w uchwyt wiertarki, zapodajemy wiertarce 2 bieg blokujemy i przy urzyciu pasty zaworowej "0" i kawałku filcu szlifujemy recznie nasz sworzeñ. Moze nie jest to doskonałe rozwiazanie ale lepszy rydz niz nic.

Do czego takie pasowanie nam potrzebne? Po pierwsze sporo cichsza praca po 2 równe wycieranie sworznia tłokowego co powoduje dłuzsza wytrzymałość.

Kotos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 21, 2008, 11:06:48 »

Hubert calkiem dobra rada z tym sworzniem i rysowaniem gladzi :) to by sie przydalo do tematu "remont i czesto pomijane kwestie" czy jakos tak :)

Aimar

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 21, 2008, 19:32:50 »

Hubert - szacunek <thumbup>
Oczywiście rozumiem układ XYZ i mierzyłem krągłość.
¦wietna rada z tym pierścieniem.
Załóżmy, że próba z pierścieniem będzie kwalifikowała cylinder do naprawy.
Zgodnie z katalogiem części do mojego motoru najbliższy większy wymiar od zmierzonych to 58,75+0,01(III szlif).
I teraz pytanie. Czytałem na forum o wygotowywaniu nowych tłoków (dopiero potem do takiego tłoka jest "pasowany" cylinder).
Czy najpierw kupić tłok (u solidnego sprzedawcy:np Ruszczyka) i gotować itd. czy po prostu kupić tłok i bez gotowania założyć go do cylindra który zostanie wykonany na III szlif.
P.S.
A tak na marginesie to mój nick to AIMAR. Nie Animar, ani Animator :D
Jak tak dalej pójdzie to będzie Animals, zwierzak itp...
Taki piłkarz nawet jest Pablo Aimar ;)
Czekam na rady i pozdrawiam.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Września 22, 2008, 11:52:32 »

Mój znajomy sie zarzekał ze ma jeszcze kilka oryginalnych tłoków do jawy.

motorland-> 017 853 20 86 tu jest numer na sklep. Jesli nie to kupić tłoki i gotowac;] Osobiscie stosuje inny zabieg(odchudzam w odpowiedni sposób piaste tłoka), problem w tym ze on jest trudniejszy do wykonania.

Aimar

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 22, 2008, 21:36:42 »

Wielkie dzięki za zainteresowanie.
Już dzwoniłem.Ma polskie, a oryginalnych poszuka więc zobaczymy jak będzie.
Jak nie będzie miał to zdecyduję się na zakup u Ruszczyka.
Pozdrawiam

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 25, 2008, 16:16:51 »

HubertBaran a nie lepiej na tokarke, ostry nóż i skrawać?? robota zajmuję z 30 minut, i masz posowanie do 0,1mm. Jak ktoś nie ma tokarki to do każdego tokarza, pokazać mu tłok, niech zmierzy średnice , doda pasowanie i skrawa sworzeñ.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 25, 2008, 18:30:34 »

Sworznia tłokowego nie przetoczysz, nie osiagniesz zadanej chropowatosci powierzchni, to samo z piasta tłoka. Pozatym nie zamocujesz tłoka w zwykłym 3 szczekowym uchwycie tak zeby mozna było to rozwiercic skrawać. Tu trzeba albo specjalnego uchwytu tokarki albo poprostu frezarni, dopiero na frezarce piaste rozwiercać, odpowiednim rozwiertakiem.

Sworzenie powinno sie szlifowac.