Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:37:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ciekawy sposób rozruchu  (Przeczytany 9361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lluke

• Gość
Ciekawy sposób rozruchu
« dnia: Października 01, 2008, 15:26:52 »

Wczoraj spotkałem się z bardzo ciekawym sposobem odpalania motocykla co prawda 4T ale kumpel mówił że nawet taki co prawie że nie ma komprechy odpali. Sposób jest bardzo prosty w miejsce filtra powietrza psikamy plakiem  <lol> <lol> to rzeczywiście zadziałało!! <blink> Jestem ciekaw czy 2T tak odpali. Wiem wiem brak smarowania ale na suchą benzynę czasami też się odpala.

Wojt@s

• Gość
Odp: Ciekawy sposób rozruchu
« Odpowiedź #1 dnia: Października 01, 2008, 19:13:39 »

To żadna nowość, tak samo można odpalić motocykl na szmate, szmatę maczamy w benzynie, póżniej dotykamy do króćca dolotowego do cylindra. Kiedyś był to łatwy sposób na sprawdzenie lewego powietrza ga¼nika, mało kto o nim pamięta.

leon000

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2008, 19:28:37 »

Gwoli ścisłości - tak to się kiedyś zimne diesle odpalało, zwłaszcza ciągniki rolnicze. Wiadomo powszechnie, że wyrobiony zimny diesel nie trzyma kompresji. Dopiero rozgrzany daje radę. Dlatego też, podawano gorące powietrze na rozruch - zwykle z jakiegoś łuczywa, pochodni.

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2008, 23:11:33 »

Teraz można na prawie każdej stacji paliw kupić samostart w sprayu. Psika się ten wynalazek w dolot a silnik odpali choćby iskry nie miał.To dość popularny sposób teraz na odpalenie zapowietrzonego diesla.
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2008, 13:44:25 »

Male sprostowanie. Leon000
 Stare traktory odpala się inaczej w zimę
1 nalewasz wrzątku do chłodnicy - woda dochodzi do silnika i ostyga wiec kurkiem ja spuszczasz i tak parę razy aż silnik złapie trochę temperaturki 
2 trzeba mieć nadzieje ze akumulatory nie są w stanie agonalnym 
3 w traktorach jest 2 stopniowy rozruch ( np. c330 ) a jak niema to trzeba na krótko podłączyć świece żarowe które są w kolektorze żeby podgrzały powietrze
4 odprężnik w gore i krecimi rozrusznikiem  ;)
Te nowe zazwyczaj nie mają problemów z zapaleniem  :>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2008, 14:22:46 »

Nie ma sensu bawic sie w transfuzje plynu chlodacego ... jeszcze na mrozie . Po pierwsze plyn chlodzacy kosztuje , a po drugie prosciej jest wsypac slome do wiaderka postawic pod miska olejowa i zapalic (slome) , niech rozgrzewa olej a potem krecic rozrusznikiem .

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2008, 16:51:39 »

Płyn chłodzący na wiosce ? wszyscy na wodzie jeżdżą :D no chyba ze ktoś ma jakiś nowocześniejszy sprzęt  :>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2008, 17:31:44 »

¯ycze powodzenia gdy woda zamarznie . Lepszy nowy karter niz plyn co nie zamarza ?

A na temat - wiele sprayow zawiera gaz palny i wtryskujac nawet WD40 lub zwykly dezodorant mozna odpalic silnik .

leon000

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2008, 17:51:04 »

Opisałem co widziałem. Fakt lali też wrzątek do chłodnicy ale tego akurat nie zapamiętałem. Panowie ja nie jestem ze wsi tylko kiedyś przy okazji widziałem taki proces. Ciągnikiem przejechałem w życiu kilka km i zdziwiłem się np. że ma ręczny gaz. Z ekscesów motoryzacyjnych to mam jedynie doświadczenie z odpalaniem nysy w mro¼ne poranki - przy użyciu korby. Byłem w tym nawet nie najgorszy...
I rzeczywiście kiedyś do takich sprzętów lało się wodę, a po skoñczonej pracy czy je¼dzie odkręcało się dwa kurki - jeden z chłodnicy, drugi z bloku  silnika i do widzenia, do rana.  Rano dwie bañki ciepłej i jazda z korbą. Nie było siły, musiała nyska odpalić. Dodam, że pompa benki miała taki fajny patent, że można było ręcznie pompować - i tu uwaga - do czeskiego ga¼nika jikov  <punk>

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2008, 10:03:06 »

Zciekawych patentów na odpalanie diesla to mój ojciec miał zamontowaną spirale od prodiża w misce olejowej i po prostu podłączał ją pod 220 jak olej zaczynał się gotować to wtedy odpalał bez problemu.

red99

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 03, 2008, 10:19:25 »

¯ycze powodzenia gdy woda zamarznie .

Dlatego każdy rozsądny gospodarz po robocie spuszcza wodę z traktora, taka sama czynność obsługowa jak lanie paliwa  :). Opisany wrzątek oczywiście też bywa w robocie.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 03, 2008, 13:45:09 »

Po pierwsze to wody się za każdym razem nie spuszcza !!!  <hammer>
Wodę można spuścić wtedy kiedy maja nadchodzić mrozy !
Jak by tak się robiło to szybko by rozwaliło chłodnice przez osadzający się w niej kamieñ tak samo w bloku silnika  <lookaround>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #12 dnia: Października 03, 2008, 14:23:09 »

Bones kamieñ się osadza nie przez spuszczanie wody tylko dlatego ze woda jets zakamieniona i juz po samym nalaniu do naczynia kamieñ osadza się na jego ściankach...  zapewne Bones problem ten rozwiązuje dodając co każdego prania calgon super power ursus black edition...

to furum coraz szybciej upada....
http://mienki1987.blogspot.com/

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2008, 15:42:52 »

Az taki głupi jeszcze nie jestem a ty mnie ¼le zrozumiałeś  <hammer>
Mi oto chodzi ze jak się często wymienia wodę to coraz więcej osadza się kamienia, raz dla kolesia kamieñ zatkał jeden kanał w bloku i wsypał odkamieniacza i odpalił ciągnik , efekt był taki ze z chłodnicy sitko zostało   <lol>

lluke

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 03, 2008, 23:25:23 »

Bones czasami zastanawiam się dlaczego do takich ludzi jak ty nie wolno strzelać. Niby wiesz coś a tak naprawdę głupoty piszesz. Albo inaczej- na siłę próbujesz coś napisać i piszesz głupoty. Ale to  <offtopic> tak więc żeby nie było to napiszę do Majzla to ognicho pod miską trochę ryzykowne by było :P ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Października 03, 2008, 23:58:25 »

<scared> mienki masz rację <dontgetit>
mechaty350- co do honkerów i innych 266- to mnie niedługo czeka- zima się zbliża <yes>
bones- metoda gorącej wody jest powszechna- tu niestety chłopak ma rację.
co do ogniska- fajnie musi wyglądac taka systematycznie opalana miska- korozja wre.
proponowałbym jednak odpuścić tematy odpalania zajechanych diesli na forum jawa/cz, bo jak tak dalej pójdzie to przepisy kulinarne będziemy tu montowac... a tak a propos- znam przepis na pyszne gołąbki... <blink>.... <lol> <lol> <lol>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 04, 2008, 09:20:01 »

Luke : No ja takiego ogniska z wiadra slomy nie robilem , ale kumple z uczelni mowili ze tak sie da odpalac 330 i 360 i ze tak robili i dziala ok . Metoda z wrzatkiem tez dziala , ale jest czasochlonna i bardziej meczaca .
Studiuje na wydziale techniki i energetyki rolnictwa btw :)
A dobre golabki to mrrrr pyszna rzecz  <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2008, 09:25:00 wysłana przez von_Majzel »

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #17 dnia: Października 19, 2008, 01:27:44 »

im nizsza temp tym gorsze warunki do samozaplonu oleju napedowego, dlatego sa swiece zarowe ktore podgrzewaja powietrze, palacy sie 'kopciuch' robi to samo, czyli polepsza warunki do powstania samozaplonu

czesta zmiana wody to wiecej kamienia, bo caly czas dostarczamy nowej porcji,
gdyby w czajniku gotowalo sie caly czas ta sama wode, to przeciez kamienia by nie przybywalo
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #18 dnia: Października 19, 2008, 09:54:14 »

W lokomotywach spalinowych przed rozruchem zimnego silnika, woda  w układzie chłodzenia podgrzewana jest przez rodzaj "webasta" do temperatury ok 40 stopni C i dopiero można diesla uruchamiać.
W lokomotywie ST43 silnik na sucho waży 21 ton,  ciekawe ile godzin trwa podgrzewanie takiego silnika ?
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Października 19, 2008, 14:00:15 »

Spray dedukowany do odpalania silników w ten sposób nazywa się "samostart".

aker6

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 06, 2008, 13:53:19 »

słyszałem ze Kołchozbikerz na jakimś zlocie nie mogli odpalić ruska i rozpalali ognisko pod cylindrem <lol>
z tym dezodorantem musze zapamiętać, ale jeszcze Wam nie powiem dlaczego ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2008, 13:55:23 wysłana przez Hankowski »

Arek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 10, 2008, 19:04:49 »

co do plaka to za to winno sie wieszać <furious> <hammer>. zaden silnik nie wytrzyma dlugo po takich traktowaniach. a puzniej piszą że po 2000km od kapitalki juz jest do remontu. <mur>

lluke

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 10, 2008, 19:34:55 »

to jak lejesz czystej benzyny pod świece to też cię powinni powiesić... To jest rozruch w ekstremalnych sytuacjach. Co jest pod ręką to odpalasz. Czasami potrzeba czegoś efektywniejszego od benzyny do odpalenia. Następna sprawa jest taka że czasami zarżniętego silnika inaczej nie odpalisz. Kto o zdrowych zmysłach odpalał by sprawny silnik na plak?? <blink>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 10, 2008, 19:39:13 »

Kto w ogóle ma problemy z odpalaniem zdrowego silnika....

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 10, 2008, 21:40:47 »

Ja!

Dzisiaj przypiąłem do stołu silnik od dniepra, którego remont skoñczyłem. Założyłem wydechy, i rękoma tego potwora odpalałem. Załapał na jeden gar i zdechł. potem chyba go zalałem. To cyk, samostartu trochę w obie gardziele- jak zaczął ładnie pracować to myślałem że stół mi się rozlata:)

Skoñczyło się paliwo w ga¼nikach i zgasł. Po pierwszym odpaleniu na samostart teraz już odpala normalnie:) Tylko co chwila chwytają mnie skurcze mięśni międzyżebrowych:P