Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 03:21:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa jedzie do tyłu...  (Przeczytany 10088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lejek

• Gość
Jawa jedzie do tyłu...
« dnia: Października 04, 2008, 17:38:48 »

Witam. Szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi.
Jakiś czas temu, zbierając się na przejażdżkę, zszedłem na dół, założyłem kask i rękawice. otworzyłem kranik, przelałem ga¼nik, kopnąłem ze 3 razy, włączyłem stacyjkę i zapłon i kopnąłem. Silnik ruszył bez problemu, ale patrze, kontrolka od ładowania się pali. Myślę sobie regulator czy co? Wrzuciłem jedynkę, puszczam sprzęgło i jadę do tyłu. Gęba mi opadła. Od razu skapnąłem się dlaczego kontrolka się pali. Prądnica kręci się w drugą stronę i podaje napięcie na inny zacisk. Ale dlaczego pojechała do tyłu. Zgasiłem silnik. Odczekałem chwile pełen przerażenia, po chwili kopnąłem znowu i było ok. Dlaczego? Jak temu zapobiec? Co jest nie tak? Pó¼niej nie zdarzyło mi się coś takiego.

BoNes

• Gość
Odp: Jawa jedzie do tyłu...
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2008, 18:10:34 »

Zapłon ci się przestawił  <lol>

madras30

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2008, 18:33:45 »

jest bardzo bardzo przyspieszony, odbiła do tyłu w krótkich słowach, tez tak kiedyś miałem, nie¼le się zdziwiłem jak szarpnęło do tyłu  :] ,

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2008, 19:13:54 »

wcale nie musi być bardzo przyśpieszony. Ja miałem dobrze ustawiony i odpaliłem ale jakoś mulasto chodziła. wsiadłem, jedynka i gaz...... gdyby nie kask zęby na kierownicy bym zostawił. Jeszcze łatwiej jest odpalić do tyłu z elektronicznym zapłonem.
 tak więc nie łud¼ się,,,,, nie ty jedyny masz jawę ze wstecznym :D

manius

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2008, 22:57:05 »

to fakt,nie musi byc mocno przyspieszony zaplón,ja jadac kiedys na mz 150 etz,zmulilo mi ja wyluzowalem odpalilem i faja...jak mnie do tylu rzucilo to ja w jeden rów a motor w drugi <scared> :P

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2008, 23:42:21 »

Jakim cudem zapłon mi się przestawił skoro po chwili odpaliła normalnie? I pali cały czas normalnie.
"zmulilo mi ja wyluzowalem odpalilem i faja...jak mnie do tylu rzucilo to ja w jeden rów a motor w drugi scared tongue"

Myślę, że to nie grozi, Bo jak motor chodzi to wał się kreci juz w jednym kierunku. Nie odbije w czasie pracy.

manius

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2008, 01:37:02 »

Jakim cudem zapłon mi się przestawił skoro po chwili odpaliła normalnie? I pali cały czas normalnie.

no wlasnie zawsze palila normalnie raz sie to zdarzylo i jak do tej pory nic;)sam nie wiem czemu <oops>

madras30

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2008, 06:52:36 »

fakt, że nie musi być przyspieszony lecz wówczas jest znacznie większe prawdopodobieñstwo, ze taki przypadek wystąpi, przynajmniej tak właśnie miałem.  To normalna choc rzadko występująca rzecz jak na dwusuwa wiec nie ma co roztrząsać bardziej.
Co do Etek i WSK 175- tych motocykli nie zalecam odpalać  w trampkach  <no> .

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2008, 09:50:01 »

ETZ 150 mozna sobie nawet na bosaka odpalić ale 250 dobre buty i trzeba korzystać z rozbiegu kopnika bo bywa róznie.

Jawa łapie lewe obroty tylko wtedy gdy kopniemy zbyt słabo;)

sibert

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2008, 17:26:02 »

I etz można odpalić w trampkach.Wystarczy zrobić to porządnie.Kumpel miał kiedyś etz i narzekał że mu odbija prawie za każdym razem.Zdziwiłem się bo chodziła mu bardzo ładnie.Spróbowałem i mi nie odbiła.Potem jeszcze 10 razy bo nie wierzył i też nie odbiła.Okazało się że to on kopał ją jak dziewica....
    Status GG
Ogień z rurów i farfocle z gumów:D
JAWA 350(638=>640)Black Style - było
JAWA 640-1 Black Style
ROMET 50-T1
BMW R1100RT
Kiedy patrze tak na Ciebie jesteś fajna ajjjjj... Ja mam Black Stajla ;)

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 06, 2008, 14:50:10 »

kłopot w tym ze ETZ odbija na zimno;) Na ciepło nie ma prawa tego zrobić;) Zreszta wiesz pewnie kopnać a pastwić kopnik z glana to też róznica;)

tomakbest

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 04, 2008, 15:03:10 »

Ja też tak mam. Moim zdaniem to nie jest wina zapłonu. <blink>  Myśle że lewe obroty łapie kiedy kopniesz żeby zapalić, a w pewnym momencie kiedy jest duża komprecha i tłok sam nie może już lepiej sprężyć to wtedy kompresja odpycha go do tyłu. Ale pewien nie jestem....
U mnie jak tak jest to zgasze ją a potem odpale i jest ganc!!! :>

Przynajmniej fajnie sie gume topi... <lol> <lol> <lol>
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2008, 15:05:31 wysłana przez 350 POWER »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 04, 2008, 15:34:48 »

Przynajmniej fajnie sie gume topi...   tutaj to temat nie bardzo lubiany <hammer>

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 04, 2008, 17:07:45 »

Masakra..  :/  Nie wiem jak wy ale ja bym w zyciu nie palil gumy moja jawą i na jednym ją stawial..  <hammer>

tomakbest

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 04, 2008, 18:07:46 »

na jednym to nie umiem... uczyłem się wską ale więcej jak 60m to nie ujechałem.   PRZEPRASZAM wszystkich których uraziłem moją wypowiedzią.  <oops> Nie wiedziałem że takie tematy są tu zakazane <crybaby> Jestem nowy to jeszcze nie bardzo sie orientuje co mogę pisać. Wybaczycie mi ???????
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2008, 18:12:30 wysłana przez 350 POWER »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 04, 2008, 19:35:08 »

Ni chuja!!! czeka Cię sroga kara <furious>  ;) a tak na serio to nie dostałeś zjebki za pisanie tylko postępowanie. Co z tego,że nie będziesz pisał o paleniu gumy skoro to robisz- tak więc mój drogi chłopcze popraw się. Jak byś się czuł gdyby ktoś kazał Ci w upalny dzieñ ubrać trampki, zaprzeć się rękoma o mur i tak szybko zapierdalać nogami w miejscu,żeby z trampek leciał dym- smagając Cię na zachętę baciorem po pleckach, hmm? to właśnie czuje motocykl. <hammer>

tomakbest

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 05, 2008, 16:21:08 »

W trampkach przecież sie nie da. Dzięki Jawsim, uświadomiłeś mi jak bardzo katuje moją Jawe, nie zdawałem sobie z tego sprawy. Ciota ze mnie <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur> <mur>

Może nie chłopcze (mam 16l.). Może młody albo coś w tym stylu??
« Ostatnia zmiana: Listopada 05, 2008, 16:25:27 wysłana przez 350 POWER »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 05, 2008, 18:44:25 »

Eee....  <blink>  :> Jesteś młodszy o 9 lat więc mogę tak mówić  ;) lepiej niż 'cioto" lub "dziewuszko" :>

guma12

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 11, 2008, 00:02:31 »

To najprawdopodobniej zapłon tak jak mówia koledzy wyżej. Ja tez miales taki przypadek w CZ 175 tez odpalila normalnie ale jechala do tylu  <lol> zgasilem ja i popchnolem i jechala normalnie. Spróbuj zapchnac.

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 11, 2008, 12:49:16 »

Palenie gumy czy stawianie na koło;] w sumie czemu nie i do tego czasem słuzy motocykl. Wazne zeby nikt nikomu krzywdy nie zrobił i tyle.