Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 18, 2025, 23:27:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Co sądzice o tych korbowodach ?  (Przeczytany 5321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
Co sądzice o tych korbowodach ?
« dnia: Października 07, 2008, 10:16:14 »

http://allegro.pl/item451722433_korbowod_jawa_350_cz_350_nowy_wzmacniany_kpl.html
 Moja Jawcia jest już w częściach ponad dwa miesiące :( Wszystko z braku funduszy ale trzeba zacząć działać. Zastanawiam sie czy nie kupić korbowodów i nie poszukać zakładu w pobliżu który mi to poskłada. Poprzednio wal robił mi taki starszy gość, zaplacilem 250 pln ale niestety wytrzymał tylko 10.5 kkm. Proszę o rady w tej materii.

von_Majzel

• Gość
Odp: Co sądzice o tych korbowodach ?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2008, 13:43:23 »

Korbowód standard China . Ja tez takie mam . Zrobilem 18kkm i ciagle jezdzi .

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2008, 15:09:42 »

Pytanie jeszcze jak je¼dzi? I jak jest eksploatowana? A gdzie można kupić taki zestaw naprawczy korbowodu? To w stopie korbowodu jest wciśnięta bieżnia zewnętrzna tak jak w główce? I czy są tam fabrycznie, w stopie, podkładki dystansowe jak w tej aukcji na foto? Czekam na dalsze sugestie.
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2008, 15:12:26 wysłana przez maciek »

zed

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 07, 2008, 15:32:00 »

Te korbowody nie są takie tragiczne. Koleś ma w CZ 350 i już kilkanaście tyś. za nim bez stuków, puków, itp. Ja mam podobne w ETZ i po prawie 10 tyś. nie stwierdziłem jakiś luzów.
Jeżeli regenerujesz wał, to koniecznie wymieñ uszczelnienie labiryntowe. Najważniejsze w całym tym interesie to dokładne wycentrowanie wału oraz prawidłowy montaż. Na nic się zdadzą oryginalne korbowody i super łożyska, jeżeli będziemy mieć krzywo złożony wał. Bicie walu rozwali nam łożyskowania w ciągu kilku tyś. km. Zwłaszcza wał modelu TS jest czuły na tym punkcie. Jego większa liczba punktów łożyskowych oraz długość - w porównaniu do wału "żeliwniaka" -  wymaga precyzyjnego centrowania. Niestety, zazwyczaj musimy zdać się na solidność pracy mechanika, który składa nam to wszystko w całość. Jeżeli po złożeniu silnika wyczujemy, że wal ciężko kręci i występują, jakby przyhamowania, to radzę go wymontować i ponownie wycentrować. Oczywiście wał montujemy w podgrzanych karterach.  

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 07, 2008, 15:35:17 »

Tam nie ma osobnych biezni , glowka i stopa sa hartowane . To jest taka jednorazowka , jak sie wyrobia to tylko dac nowe .

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Października 07, 2008, 16:05:01 »

Radek napisał: "Już lepiej kupić zestaw naprawczy korbowodu (dolny sworzeñ z łożyskiem i dwie bieżnie dolna i górna)" pytam o te dolne bieżnie w tym kontekście zestawu naprawczego do orginalnych korbowodów. I jeszcze mam pytanie, jak wygląda ten labirynt w CZ 350? Może mi go ktoś pokazać, nigdy go nie widziałem. I gdzie go mogę kupić? Już znalazłem ale nie wiem czy dobrze http://www.jawaczesci.pl/index.html?p=productsList&sWord=labirynt
To jest to na górze za 33 pln? A te tulejki na dole to też? Czy to już do TS?
A ten korbowód? http://www.jawaczesci.pl/640,korbowod.html Też widać że ma hartowane tylko główki.
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2008, 16:15:20 wysłana przez maciek »

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 07, 2008, 17:00:14 »

Dla wyjasnienia czesi zaczeli produkować silniki lat temu .... 40 moze wczesniej. Przez cały czas stosowali taka sama technologie. Wiec te nawet i chinskie korby nie beda gorsze od tych oryginalnych ;] Ba bywa ze okazuja sie trwalsze.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 07, 2008, 18:35:39 »

Ja tez mialem korbowody z tulejkami na obydwu koncach , czeskie orginalne . Ale jak sie zuzyly to do kupienia mialem tylko te korbowody bez tulejek , a samych tulejek tez nie mialem gdzie dostac .

zed

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 07, 2008, 18:46:53 »

Tak przy okazji. Zobaczcie po ile są nowe wały na jawaczesci.pl  <eek>

http://www.jawaczesci.pl/292,wal-korbowy-12v.html

gringo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 07, 2008, 19:35:46 »

jak dla mnie to nie wiem czy bym się zdecydował na  tą chiñszczyznę... chyba raczej nie, a coś się boje że i mnie może czekać reg wału za 5 może 10kkm... jeśli nie znajdę jakiegoś sprawdzonego miejsca w okolicy to dam zarobić ruszczykowi... tylko boje się transportu, poczta polska niestety różnych ludzi ma w załodze... ale na szczęście szykują się do zwolnieñ ok 15k ludzi.

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Października 07, 2008, 20:19:08 »

Pytałem jeszcze w poście wyżej o labirynt, czy to jest to? I tylko to? Czy jeszcze te tulejki... Albo coś innego..? A i jeszcze czy jest różnica między korbowodami CZ i TS?