Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 04:30:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak zrobić silnik na żyletę??  (Przeczytany 14711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOTOPSYCHO

• Gość
Odp: Jak zrobić silnik na żyletę??
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 14, 2008, 20:48:14 »

Oj przepraszam Jawsim znowu coś mi się pokiełbasiło. Przepraszam. Chodziło mi o tłok!! <oops> Przepraszam.
 <worship>
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 20:53:53 wysłana przez MOTOPSYCHO »

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 14, 2008, 20:49:36 »

Może mi ktoś podać jak sunąć te progi na połączeniach cylinder-króciec, cylinder-karter i cylinder-tuleja.??<worship>

Po prostu na rozebranym silniku przymierzasz wszystkie te połączenia do siebie i patrzysz gdzie jest próg. Jeżeli takowy występuje to bierzesz pilnik/multiszlifierkę i jedziesz.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 14, 2008, 20:52:34 »

Dzięki MarcinS!!!!!!! <thumbup> Piwo dla ciebie <beer> .
wie ktoś jkie powinien mieć wymiar przetoczony tłok od wewnątrz?? <worship> Przepraszam za ostatnia pomyłke. <yes>
Chodzi mi o taki tłok:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c75ebc9e84e0c7d4.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2008, 20:59:06 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 14, 2008, 23:57:24 »

Nikt tego nie wie- ilość zebranego materiału zalezy od jego jakości- z dobrego tłoka zdejmiesz troche i wytrzyma, kiepski pęknie jak się nagrzeje. Szlag wie.

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 15, 2008, 17:30:08 »

Acha <sadwalk> . Ale piszcie jak poprawić dynamike silnika i poprawić fabryke. <yes>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 15, 2008, 18:27:14 »

Post usunięty. Przepraszamy za usterki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2008, 19:34:44 wysłana przez Brein »

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 16, 2008, 10:58:56 »

Tłoka to ty zostaw w spokoju. Dremel ułatwi sprawe ale dobry kosztuje 300zł wiec mozesz sie pobawić pilnikiem.

aker6

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 16, 2008, 19:40:30 »

Kup plastika

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 16, 2008, 19:48:17 »

Właśnie- po kiego czorta Ci jawa skro jesteś rządny mocy- kup używaną japonię klasy 500 i juz. Po co Ci kombinacje alpejskie skoro widać pojęcie masz mizerne- to takie Bonesowanie. Wstyd

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:05:18 »

Wiecie czemu chce tak ulepszyć Jawe?? Bo jest takich zapyziałków, którzy naśmiewają się z jaw i innych takich starych motocykli. Mam zamiar pokazać gówniarstwu że Jawa rządzi!! Mam mała czrną liste motocykli do pokonania. Zawsze mówią do mnie: ,,Czym się szczycisz!! ¯e masz taki złom!!" Ja wtedy nic nie odzywam się i odsuwam się z planu. A wszystko się we mnie kotłuje ze złości!! <furious> Mam zamiar pokazać co oznacza słowo JAWA !! ¯e to nie złom ani śmieć, ale piękna i mocna maszyna!!
Możecie uznać mie za wariata. Ale ja kocham te stare maszyny i nie chce żeby słuch po nich zaginą. Od małego słyszałem o tych maszynach. Więc do dzieła.
Jestem zdesperowany. Tak to nie może być!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2008, 21:15:27 wysłana przez MOTOPSYCHO »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:17:54 »

wiesz co najbardziej wkurza plastikarzy i innych pseudomotocyklistów którzy nie szanują maszyny innych jak twój sprzęt w fabrycznej oprawie stojąc na ulicy przyciąga ludzkie oko i tłum gapiów którzy obejrzą pogadają wymienia zdania pogadają jak to było jak oni mieli jawę.... a z nimi nie ma kto gadać bo 20 lat temu nikt nie je¼dził kawasaki czy honda, fakt są tacy którzy jawom narzucili własny styl jak ja , niegdyś Jawsim, Brein, Pawel ale wiesz my mamy nasrane we łbach za dużo coli w dzieciñstwie piliśmy i bąbelki ubiły kilka szarych komórek... i to jest satysfakcja jakiej oni nie będą mieli nic wtedy nie musisz udowadniać...
http://mienki1987.blogspot.com/

kamil

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:22:44 »

I tak nie pokonasz nią japonii... Nie ma to najmniejszego sensu. Zrób ją na oryginał. Uwierz mi, że będziesz zwracał nią na siebie uwagę. Satysfakcja z tego będzie dużo większa, niż wygrana na starcie z japoñskim rupieciem...

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:29:44 »

Posiadanie MZ lub Jawy, było wówczas tym samym, co dziś poruszanie się japoñskim ścigaczem. Pamiętam obrazek z Polmozbytu, do którego po lekcjach weszliśmy z kolegami. Na całej długości wielkiego sklepu, stały w rzędzie nowiutkie CZ 350. Widok, który powalał wówczas chłopaka ze szkoły średniej na kolana…

cytat i swiete słowa Pawła Lisa "lisek" mam nadzije ze nie bedzie miał mi za złe przytoczenie cytatu....

MOTOPSYCHO

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:31:47 »

Dzięki Mienki za pocieszenie. :)
Ale musze pokazać co ta maszyna potrafi.
Może ktoś powie jak pomóc mojej Jawie żeby miała przytup. ;)
I tak większość ludzi ogląda się za motocyklami starej daty inż  tymi plastikami. Bo jest ich za dużo. Tak więc apeluje do was o pomoc.! Wiem Kamil że japoñca nie pokonam. Ale spróbować można ;) . Nie mam za złe!! lecz nalegam.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 16, 2008, 21:51:42 »

Jawa jak złapiesz 120 to bedzie dobrze 150 nie złapiesz za cholere no chyba ze przestawisz iglice na maksymalne spalanie i podregulujesz gaznik możne wydusisz 130 ale spalanie wzrośnie....

moje zdanie jest takie ze mając jawe nie trzeba nikomu nic udowadniać... no chyba ze masz kompleks małego...  no i chyba ze chcesz rwac blachary na motocykl no to zle wybrałeś kupując jawe....
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2008, 21:54:47 wysłana przez Mienki »

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 16, 2008, 22:13:07 »

« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2008, 19:34:59 wysłana przez Brein »

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 17, 2008, 00:26:59 »

Ja korygując kanały chcę tylko poprawić kulturę pracy silnika. Wydaje mi się, że zmniejsza to również zużycie paliwa.

A zamiast się ścigać kup sobie koszulkę:
"Nie muszę się z tobą ścigać żeby pokazać że jestem lepszy"

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 17, 2008, 00:33:25 »

Motopsycho....

"za młodzi... za gniewani" ja kurde wszystko rozumiem w twoim rozumowaniu, bo sam tak miałem swego czasu. Ja się przesiadałem stopniowo na większe sprzęty i każdemu chciałem dupę co raz to większa pojemnością łoić   :] ........ bywało różnie kwadratowo i podłużnie....

Dzisiaj patrze na to tak troche przez palce (chociaz glupawka nadal sie mnie trzyma- dzisiaj je¼dzilem na kole kolegi jawą po podwórku- daje radę całkiem dobrze) Tylko że...
koszt naprawy jawy i doprowadzenia do stanu technicznego i wizualnego bardzo dobrego to koszt starszawej japonii (pó¼ne lata 80te wczesne 90te) Z tym to nie ma bata żeby nie przegrać- odstawi cie tuż po stracie- chyba że padaczka.
Poza tym wciskać gaz czy kręcić manetą każdy potrafi- nie każdy natomiast potrafi się bezpiecznie zatrzymać (jest za wąsko, za blisko, za mało, za krótko itp) Nie wiem Moto jak u Ciebie z technika jazdy ale nie można do żadnego motocykla podchodzić z lekcesobieważeniem. Ja rozumiem "born to be wild"  "live to ride ride to live" itp itd ja rozumiem fascynacje prędkością, osiągami, przyśpieszeniami i doznaniami jak droga ci się zlewa w jedną cienką nitke powyżej 200km/h. Ja rozumiem że kiedyś zechcesz sprawdzić jak to jest walczyć z powietrzem powyżej tych dwóch stów....

Na razie proponuje Ci żebyś zrobił Jawe na ładny oryginał ( popularny motocykl z częściami zero problemu) Uwierz mi (lubie albo nawet kocham motocykle) że jak masz stary ładny odnowiony motocykl to całkiem inne uczucia wywołujesz niż koleś co leci na ścigu na gumie przez miasto.Mama kolege który ma junaka zrobionego na lusterko i zawsze gdzie zajedzie ktoś go zagadnie z kimś pogada ktoś popatrzy chce zdjęcie sobie zrobić...(poniekąd dlatego siedzę w starociach)  W moim odczuciu poruszanie sie starym pojazdem to swego rodzaju koneserstwo. Widać że osoba która nim je¼dzi wie co i jak i jak zadbać o taki pojazd - nie jest to typowy gnojek co dorwal się kasy kupił se ściga i jaki to on świetny jest bo ma 80KM i je¼dzi na kole czy 180 w mieście ....

Nie śpiesz się Psycho na wszystko przyjdzie czas- zrób sobie ładnie tą jawę tak żeby było widać że nie łoś to robił a zobaczysz że ci którzy mówili o "złomie" zmienią zdanie- jak nie zmienią to możesz zawsze im powiedzieć że zrobiłeś to sam i niech oni się pochwala swoimi osiągnięciami w dziedzinie odnawiania motocykli...    

Jawa przez swoją konstrukcje nie jest motocyklem wybitnie sportowym. Potencjał ma ale np zawieszenie czy hamulce wybitnie sportowe nie są więc nie ma co się zapędzać do niezdrowego konkurowania...

a tego Bonsa nie słuchaj - najadł się budyniu jeszcze w poprzednie święta (te z królikami czy zającami) a że do budyniu dodał aromatu waniliowego na alkoholu to go jeszcze trzyma i głupoty pisze                
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 17, 2008, 00:51:26 »

Słowo JAWA to zlepek dwóch sylab. Może kiedyś coś ono znaczyło-zwłaszcza w sportach terenowo-żużlowych... lecz dziś? Dziś oznacza albo substytut ściga/turystyka/choppera dla ubogich,albo maszynę dla pasjonaty marki. Firma sama w sobie działa dziś prężnie jak członek 80-latka. Posłuchaj kolegów albo jeszcze lepiej- zrób ją po prostu solidnie i już- oryginalny ts costam nawet pojedzie. Może i Czesi mówią jagoda na truskawkę, ale poza tym sa całkiem kumaci i naprawdę nie wiadomo jak wielkich rezerw mocy w tym silniku nie ma- ot raptem poprawa kultury pracy ( jest coś takiego w 2t w ogóle ?? <blink> ) czy spalanie. jeśli je¼dzisz sam to styknie Ci fabryczne 26KM w zupełności. Więcej zdziałasz przełożeniem- zrób ją na krótko i na światłach coś zdziałasz, bo na trasie i tak pipsko  i tak- uwierz.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 17, 2008, 08:27:11 »

Mogę Cię jeszcze pocieszyć, że większość z tych "fajowych" motocykli odbywa podróże wokół komina-i to wszystko. Chłopaki dobrze radzą-zrób maszynkę na "bóstwo" i wybierz się gdzieś-to moto właśnie do tego.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 17, 2008, 09:59:45 »

Wszystko to co napisali Jawsim i Pawel to 110% prawda i racja . Nie ma sensu robic 350 na maksymalne osiagi bo drastycznie obnizysz trwalosc (zabytkowej konstrukcji) silnika ... da sie zrobic pewnie ze 40 KM / 135+ km/h ale to pojezdzi 5000 km i bedzie po wale . A przyspieszenie takiego moto i tak nie przebije japonczykow . Ja przerabiam swoj motór bo chce zeby byl inny niz reszta , bardziej taki jaki mi pasuje , zeby nie byl w "socjalistycznym standardzie dla ludu" . Rozumiem tych co robia na orginal bo te motory byly (sa) i piekne i wygodne na tyle na ile kiedys warunki ekonomiczne inzynierom i fabryce pozwalaly . Ja w silniku robilem zmiany ale nie po to zeby podwyzszyc osiagi (chociaz na 3ce raz ja dokrecilem na 7500 obr = 110km/h i odejscie bylo) tylko zeby obnizyc spalanie . Moja Jawcia pali 3.1 po trasie przy 80-90 km/h solo , 3.3 w dwie osoby i okolo 3.5 po miescie (zalezy od miasta , ile jest swiatel i jak szybko inni ruszaja) , jest to potwierdzone przez innych Jawerow z kilku tegorocznych , wakacyjnych zjazdow .
Natomiast to za co polubilem Jawe jeszcze bardziej , juz jak ja mialem i jezdzilem , w czasie uzywania to jest uniwersalnosc . Tym motórem wjedziesz wszedzie . Na Giewont wjedzie jakby tylko wpuscili straznicy z parku narodowego . Jezdzi dobrze po asfalcie i nie gorzej po bezdrozach . Wjedziesz tam gdzie scigaczowcy nigdy nie dojada . I zrobisz takie trasy ze ludzi na crossach i quadach zostawisz daleko z tylu . Tylko spokojnie , dostojnie 80-90 km/h ... A im wiecej czasu w garazu sie Jawie poswieca tym bardziej ona sie niezawodnoscia odwdziecza =)

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 17, 2008, 12:13:02 »

von_Majzel zgadzam się z Tobą.
Ja w tej chwili jeżdzę CZ 175. Ale nie żyłuję w niej osiągów. do oryginału idelanego tez nie powracam. Dla mnie to jest tani motocykl umożliwiający jakieś małe wypady przy niskich kosztach eksploatacji i prostocie ewentualnej naprawy. usprawniłem go sobie nieco. Dorzuciłem mu inne lusterka, sztywniejsze, jakieś sakfy domowej roboty. I silnik wyregulował. Wszystko po to żebym mógł się tym bezpiecznie i w miarę wygodnie poruszać.

Jedynie na dalsze trasy powyżej 50 km w dwie osoby jednak daje sie odczuć lekki dyskomfort. Dlatego też w moim garazu zagościła Jawa 350 TS. Miałem zamiar kupować japoñczyka. Ale po co? Japoñca może mieć kazdy kto ma trochę kasy.
A Jawę powoli sobie remontuję i w przyszłym sezonie mam zamiar nią wyruszyć. Ambicje jakie mam to nie osiągi, żeby "brać" każdego japoñca, ale żeby bezpiecznie i wygodnie pokonywać nią trasy nawet do 300 km przy przelotowej 90-100 km/h. Więcej mi nie potrzeba. I Tobie też proponuję taki tor obrać. To nie jest motocykl sportowy (nie sugeruj się jej nazwą: TS - Twin Sport. To miało znaczenie w początkowych latach jej produkcji).

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 17, 2008, 13:37:11 »

« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2008, 19:35:10 wysłana przez Brein »

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 17, 2008, 16:57:27 »

BoNes, może i pomysł masz częściowo dobry. Ale nie do koñca.
Zamiast kombinować przełącznikami można się pokusić jakimś przyspieszaczem zapłonu :)

tylko jak to zrobić w 2T? Panowie. tak z głupa zapytam i z ciekawości. Dało by się wykorzystać jakoś podciśnienie ga¼nika do przyspieszacza zapłonu? chodzi tylko o teorię. czy to jest możliwe :)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 17, 2008, 17:26:34 »

Jak juz pisalem jest modul zaplonowy ktory ma mape zaplonu i przyspiesza go w kwestii obrotow ...

w dodatku jest on made in Poland ...

Doczytajcie na forum jaki mam w motórze bo nie chce powtarzac w nieskonczonosc xD