Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:30:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: iskrzenie na przerywaczu  (Przeczytany 8679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

efjot

• Gość
iskrzenie na przerywaczu
« dnia: Stycznia 29, 2009, 21:09:57 »

mam pytanie bardzo mocno iskrzy na górnym przerywaczu ( jawa 350 12 V) w zasadzie on swieci w czasie pracy cylinder kuleje( raz łapie raz nie ) co  może być przyczyna.I jeszcze jedno w okolicach automatu sprzęgła zamocowany jest kondensator który u mnie nie jest do niczego podłączony czy to jest orginał czy jakis pomysł poprzedniego własciciela . Dwa typowe czeskie kondensatory są podpięte do przerywaczy .Ja ktoś moze pomóc to bardzo prosze.

pln

• Gość
Odp: iskrzenie na przerywaczu
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:17:29 »

Skoro iskrzy na przerywaczu to nic innego jak wina kondensatora. A ten trzeci co piszesz o nim że przy automacie to może na zapas ktoś woził <lol>

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 29, 2009, 21:54:51 »

kondensator , albo wyrobione platynki ,

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 29, 2009, 22:20:34 »

Wyrzuć ten trzeci kondensator bo on do niczego nie jest potrzebny (tym bardziej że nie jest pod nic podpięty). Za iskrzenie odpowiadają kondensatory. Sprawd¼ je. Albo wymieñ jak masz zapasowe. Ewentualnie możesz zamienić je miejscami i wtedy zobaczyć czy ten drugi cylinder nie zacznie przerywać. Oczywiście nawet ze sprawnymi kondensatorami może pojawić się drobne iskrzenie (jedynie rozwiązanie to elektroniczny zapłon - wtedy kondensatory nie będą Ci potrzebne).
Ponadto wyczyść platynki bardzo drobnym papierem i sprawd¼ ustawienie zapłonu.

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 30, 2009, 12:10:40 »

Wymieñ kondensatory na nowy, gdyż z wiekiem kondensatory tracą swoją pojemność. Do tego pilnikiem platyny wyrównaj, na równiutko mają być. To załatwi twoje problemy <punk>

HubertBaran

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 30, 2009, 13:52:42 »

Dawaj foty tego konda.

Co do sprawnosci kondesatorów szybko mozna to sprawdzić;) odkrecasz świece na garnku w którym iskrzy przerywacz i sprawdzasz kolor iskry jak jest niebieskawy zostawiasz konda w spokoju i zwiekszasz przerwe na platynach, jak jest czerwonawa do wymiany kondesator. Ja montuje kondy od malucha.

Teraz kilka praktycznych rad co do zapłonu 350 który lubi sobie poszalec. Po ustawieniu zapłonu według ksiażki odpal sprzęt. NAstępnie poluzuj delikatnie śrube przerywacza dolnego i delikatnie baw sie przerwa w pewnym momencie powinienes słyszeć mocna poprawe pracy lewego garnka. To samo robimy z garem prawym. gasimy sprzęt i próbujemy zapalić na "jeden ząbek kopnika" powinien zapalić. Jesli wszystko jest w porządku wszystkie śruby dokrecamy i traktujemy farba(ja używam lakieru do paznokci bo ma fajny mały pedzelek).

Teraz trzeba wyjać filtr powietrza zbadac jego stan i zabrać sie za regulacje ga¼nika. W CZ 350 ga¼nik ma tylko jeden minus jak dlamnie jest to konstrukcja zaworka komory pływakowej. Stożek igiełki ogladamy pod szkłem powiekszajacym możemy ewentualnie dotrzeć stożek na pascie lakierniczej lub paście do zebów(pasta do zebów jest bardzo lekko scierna czasami przydaje mi sie w garazu). Pozatym kolejność uszczelek idać od silnika powinna być taka:Papier, ebonit, papier. Inaczej masz duża szanse na łapanie lewego powietrza.

W ikowie z centralna komorą pływakową mamy problem "drżżacych pływaków" jak dokeljam je do blaszki cjanopanem trzymaja sie wtedy dobrze.

Teraz coś o pracy silnika:

Twarda praca i problemy z zapaleniem zapłon zbyt wczesny
Dobrze zapala słabo przyspiesza dusi sie przy dodaniu gazu lubi zgasnac na wolnych, nie pomaga podnoszenie wolnych obrotów, kolanka grzeja sie masakrycznie. Zapłon zbyt pó¼ny.

Pozatym jawa ma zdolności samodestrukcyjne, u mnie poluzowała sie od drgañ lewa głowica(dodam tylko ze śruby były jeszcze fabrycznie dokrecone). Warta dociagnac ¦ruby głowicy kluczem dynamometrycznym nawet najprostszym wychyłowym.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 30, 2009, 21:21:19 »

Kto jak Kto ale ja coś wiem o padających platynkach  <lol>

Kondenstror.
Platynka.
Zmasowanie cewek pod bakiem. Znaczy czy przez rdze/farbę cewka trzyma minus.
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

efjot

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 31, 2009, 20:34:56 »

bardzo dziękuje za pomoc wezmę sie z to w przyszłym tygodniu, pozwolę sobie napisać o efektach. pozdrawiam wszystkich .

efjot

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2009, 20:21:13 »

witam szanownych użytkowników motocykli z pod znaku JAWA.Wszystko ok dolegliwości ustąpiły, wymieniłem kondensatory oraz młoteczek z iskrzącego przerywacza ( na koñcówce puścił nit ) i chyba gubił przerwę.Kondensatory były pochodzenia romet ogar, wymieniłem na oryginalne Czeskie.Przy okazji mam pytanie . Od którego cylindra w moim silniku ( 12V taki jak w TS ) powinien być górny przerywacz. U mnie współpracuje z lewym cylindrem czy tojest dobrze. Oczywiście lewy patrząc w kierunku jazdy.

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2009, 21:09:52 »

Wystarczy poszukać na forum:

Warsztat / Serwisowanie / Regulacja zapłonu

http://www.demonos.vipserv.org//content/view/31/47/

Cytat z artykułu:

"Przerywacz przymocowany do postawy standardowo podłączony jest do prawego właśnie cylindra. W związku z tym, jeżeli przestawimy płytkę regulując prawy cylinder, to potem lewy regulujemy półpłytką, która porusza się tylko względem samej podstawy, nie mając wpływu na przerywacz prawego cylindra"