Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Nie ma pierwszego biegu  (Przeczytany 5483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

paullus

• Gość
[all 350] Nie ma pierwszego biegu
« dnia: Maja 13, 2006, 09:30:49 »

Kupiłem sobie 2 dni temu jawe ts 350 za 400 zł z papierami ze wszystkim gość nią je¼dził w trasy co roku trasa na 400 km to myslałem ze bedzie spoko ale pewnego  pieknego dnia gdy sobie jechałem po polnej drodze i chciałem troche przyśpieszyc zaciął się gaz na 3 biegu a ze świiezo człowiek z wsk zsiadł to jeszcze nie przyzwyczajony msn-wink i za sprzegło i przedni hamulec bo z tyłu jeszcez nie zmieniłem opony a 2 warstwa wyłazi.
MOtorek mi spadł na bok i by sie wydawało nic strasznego motor chodzi na ziemi koło sie kręci to go zgasiłem i podnosze. chce ruszyc kopnikiem nic nawet nie drgnie to próbuje na popych wciskam 2 sprzęgło 2 metry i sie koło zablokowało to dałem na luz i tak dalej. Az sie odblokował kopnik (na chwile) zapalił i tak trzeszczy . to zaprowadziłem do domu. w domu juz wszystko zaczeło działac tylko ze teraz nie ma 1 biegu wcisne w dół to zaraz odbije i tak strzyka . nie wiem co sie zwaliło byc dzisiaj bede go rozbierał pierwszy raz jawe. :p Co to moze byc Wodzik ??
                               ........ HELP....
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2012, 14:53:04 wysłana przez Bulo »

ejok

• Gość
Odp: NIE ma pierwszego biegu . Przygoda z nową jawą !
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2006, 09:42:58 »

nie rozpoławiaj silnika wyciągnij tylko te wałki z biegów !!! i zaobacz jak one wyglądaja ja miałem to samo i to były te wałk <yes> pozdro

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 13, 2006, 20:59:08 »

dlatego najlepiej miec GMOLE !! ja mialem podbna sytuacje, jezdzilem po polach, a ze mam zalozona z przodu opone "slick" to nalepilo sie do niej pelno syfu i gliny, wyjechalem na asfalt , jechalem z jakies 20 km/h i chcielm skrecic w lewo na skrzyzowaniu, jak pierdyklem to  <eek> traf chcial ze nie mialem zalozonych gmoli i kopniak pierdyknol o asfalt, pozbieralem sie szybko i chcialem ja odpalic ale jzu nie szlo przelaczyc kopniaka na zapalanie :/ wtedy okazalo sie ze to byla wina tego walka, wyciagnolem go i w jednym miejcu zeszlifowalem i teraz dziala elegancko, wydaje mi sie jednak ze u ciebie walnol wodzik albo cos w skrzyni skoro biegi rach wchodza a raz nie  :[ najpierw sprawdz wyzej wspomniane walki. Pozdrawiam £ukasz ;)

paullus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2006, 01:28:56 »

przed chwilą chciałem dekiel odkręcic ale jedna sróbka mi sie tak zapiekla ze dałem sobie siana w poniedziałek albo jutro spróbuje jeszcze a gdzie te wałki sie znajdują dokładnie ?

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2006, 02:37:06 »

jesli masz zapieczoną śrubę to we¼ duży śrubokręt, przyłóż na kant i pukaj z wyczuciem młotkiem aż śruba się ruszy. WD40 wcześniej nie zaszkodzi. Natomiast wałek to ten na koñcu którego masz kopniak.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2006, 10:27:03 wysłana przez Brein »

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2006, 09:39:08 »

Na zapieczoną śrubę też czasem pomaga inna akcja. Ale przydaje się druga osoba do pomoc. Generalnie chodzi o to, że próbując odkręcić śrubę jednocześnie uderzamy w śrubokręt czy śrubę bezpośrednio osiowo.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2006, 10:01:52 »

mozna tez jezeli srubokret ma takie cosik na klucz, nalozyc klucz dosinac mocno srubokret i krecic kluczem, wtedy powinna bez wiekszych problemow puscic

jawamania

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2006, 13:13:13 »

srubokret udarowy proponuje ;)

paullus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2006, 15:30:02 »

ok dzieki wieczorkiem skocze popróbuje
Jawa Górą ... a miałem kupic MZ 251 x]

paullus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2006, 18:16:51 »

jeszcze spytam zeby ten wałek ściągnąc to trzeba kosz sprzęgłowy ściągac bo dekiel juz na ziemi i jakos tak mi sie wydaje
najlepiej to napiszcie jak to ściągnąc dokładnie bo pierwsza moja rozbiórka Jawy :]

z góry dzieki Paullus

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2006, 19:41:31 »

jezeli sciagales klape i walek kopniaka byl w miejscu "zapalanie: wystarczy walek przekrezic w lewa strone, sam wyskoczy, od razu uprzedzam ze troszke sie pomeczysz z wkladaniem tego walka spowrotem, ale coz musisz to wyczuc :P

paullus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2006, 20:37:30 »

ściągnałem dekiel na deklu był jakis wałek i jak ja mam to dalej ściągnąc ? za koszem tam przekręcic półksiezyc?

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 15, 2006, 21:34:32 »

w deklu to jest waleczek ze silmakowymi zebami od napedu obrotomierza
a walek ten od kopnika powinien wyskoczyc po przekreceniu go w lewo do pozycji zmiany biegow
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 16, 2006, 07:34:20 »

chyba ze wyciagal klape w pozycji "biegi" to walek wyszeld z deklem (jezeli dobrze cie rozumie) tylko ze nie pamietam jak wyciaga sie ta reszte, dawno nie mialem z tym stycznosci, ale z tego co pamietam to polksiezyc sam jakos schodzil, chyba sprezyne trzeba odchaczyc a walek tam jest jakos umiejscowiony - musisz popatrzec( sam sie zoorientujesz o co biega )

paullus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 16, 2006, 13:36:41 »

ok wylazło wałek z dekla i półksięzyc teraz tylko gdzie jest ten mój feler ? ;p Ten walek który mam sprawdzic znajduje sie za małą zębatką ?

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 16, 2006, 15:19:22 »

ten walek ktory ci wyszedl razem z deklem wchodzi w taki drugi walek, ten drugi walek wymuntowuje sie w ten sposob, ze od strony prawego dekla zrzucasz jezyczek noznego sprzegla ( tam jest taki bolec ) i wyciagasz go od strony sprzegla, sprawdz jak pasuja te walki do siebie, czy nie ma jakis pekniec itd, warto sprawdzic przed rozpalawianiem silnika

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 16, 2006, 20:17:16 »

i uwazaj zeby sprezynki i takie koleczki ktore sa w tym drugim walku nie wpadly do srodka skrzyni!!  <hammer>  , koleczki i sprezynki przesuwaja plytke zmieniacza biegow w gore i w dol
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy