Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 22:05:02
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa TS 350 sprzegło, osiągi  (Przeczytany 18465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Crick

• Gość
Odp: Jawa TS 350 sprzegło, osiągi
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 14, 2009, 15:24:59 »

A co do zapalania na zimno to w jaki sposób zapalasz?

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 14, 2009, 23:13:10 »

Ja juz w swojej na zapalnie na zimno znalazlem sposób kopie sobie tak od niechce pare razy na właczonym zapłonie jak poczuje ze juz jest gotowa to raz ciach i trytyntyn hehe a jak juz raz zapali z zimnego to juz pali calyczas bez problemu od pykniecia kopnikiem , poporstu jak dłuzej postoi ta trzeba ja jakby podpapowac lekkim kopaniem hehe

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 15, 2009, 08:37:34 »

Ten Twój "sposób" nie jest niczym odkrywczym- tak powinno sia odpalać każdą Jawę i CZ. I niech mi ktoś wytłumaczy jakim cudem może się robić za nisko próg cylindra? W sensie,że przy dziadkowej je¼dzie tłoki nie dochodzą do samej góry  <lookaround>?

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 15, 2009, 12:20:03 »

A widzisz Jawsim czytając forum (nie tylko to) zawsze się możesz czegoś nowego, ciekawego dowiedzieć.  :>
Przy wysokich obrotach silnika siła odśrodkowa jest tak duża że wydłużają sie od niej korbowody i co za tym idzie próg powstaje wyżej. Dodaktkowo tłok "wyrzucany do góry" z większą prędkością odciąża łożyska korbowodu na stopie i w tłoku,  powodując mniejsze ich zużycie.
Jest jeszcze jedna niezarzeczalna zaleta tych wysokich obrotów i wydłużenia korbowodu. Jeśli korbowody się wydłużą wzrośnie stopieñ sprężania więc jednocześnie i moc  <lol> <lol> <lol>

Jakie to dziecinnie proste Jawsim? No nie?    <cheers> <lol> <lol> <lol>

Są  jeszcze inne pozytywne aspekty wyższych obrotów ale chroni je przed laikami tajemnica Jawaszynela  <worship>

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 17, 2009, 15:53:08 »

Jawsim wiesz ja sobie sam to obczaiłem nikt mi tego nie powiedział wczesniej ani nie przeczytalem o tym  <cheers> a że to nie nowość to trudno ważne że sam do tego doszedlem w krótkim czasie hehe wsumie 3 lub odpalenia jawy na zimno hehe

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 17, 2009, 23:41:24 »

Ps
zeby zalożyć sprzegło Od CZ W TS trzeba wymieniać cały kosz z bebechami czy nie tzreba wymieniać kosza ????

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 17, 2009, 23:52:11 »

Sprzęgło to sprzęgło czyli cały zespół- kosz,zabierak,tarcze,przekładki,spręzyny itp- po prostu zostaje tylko wałek sprzęgłowy a resztę wymieniasz.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 18, 2009, 01:14:06 »

+ "tuleja ślizgowa" lub "oporowa" jak kto woli ją nazywać.

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 18, 2009, 20:26:00 »

aha oki dzieki za info bo włsnie mam zamiar wymienić w swojej ts na takie oto sprzegło z CZ hehe.

Co sądzicie o tym bedzie jakaś poprawa ?

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 18, 2009, 20:34:40 »

Nie wiem jaka bedzie poprawa ale mam silnik z takim sprzęgłem i jest dobrze, na tym co ma TS nie je¼dziłem więc nie mam porównania

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 18, 2009, 22:18:29 »

napewno nie bedzie ci szarpało sprzęgło. Wielkich różnic nie odczujesz

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 18, 2009, 22:22:03 »

Ja po zmianie sprzęgła na "Cezetowskie" odczułem kolosalną różnicę... Biegi zaczęły idealnie wchodzić, klamka sprzęgła była bardziej "miękka" no i ogólnie same plusy...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 19, 2009, 00:57:11 »

O dokłądnie to co poprzednik mówi bo mam delux z silniek Ts a sprzegł ma od CZ i jest tak jak mówi biegi wchodza bez strzelania , sprzegło jest miekksze niż w TS no i z tego co slyszalem wiecej wytrzymuje, ale chciałem pozanc jeszcze wasze zdanie  <cheers>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 19, 2009, 05:55:30 »

Największą zaletą i jednocześnie największą wadą sprzęgła w 638 jest o-ring. Zaletą gdyż jesli jest dobry ruszanie odbywa się płynniej niż przy starym sprzęgle. Pod kilkoma warunkami- sprzęgło musi być złożone prawidłowo-czyli metalowa do o-ringu , olej nie może być "jakikolwiek" bąd¼. Ma ono jeszcze jedną zaletę- dzięki temu dłużej wytrzymuje łañcuch i skrzynka przekładniowa- lepiej gdy połowę "kopa" we¼mie na siebie mała i niedroga czarna gumka niż koła zebate czy łañcuch.. niestety- gdy o-ring się zużyje ( przy prawidłowym montażu prędzej sklepie niż zetrze ) przy ruszaniu mamy niemiłe szarpanie,zwłaszcza na zimnym silniku. Dalsze wady- aluminiowy zabierak -łatwo się wyrabia wieloklin- ale tylko gdy zaniedbamy dokręcenie nakrętki- jak zawsze polecam do tego odtłuścić precyzyjnie gwint i uzyć kleju do połączeñ gwintowanych,plus przynajmniej co dwa demontaże nowa podkładka- te ząbki,klej i zagiecie podkładki na nakrętce dają radę. Kolejna sprawa-zdarza się też,że przy dokręcaniu pęknie nam palec z gwintem- tzw kołek zabieraka- w zasadzie to nie wady- bo wynika to z winy ¼le przeprowadzonej naprawy- nazwijmy to słabostką. To czy sprzęgło -klamka pracuje lekko lub ciężko ( zakładając brak oporów linki czy klamki ) zalezy od stanu spręzyn- wg mnie lepiej gdy chodzi klamka dość spręzyście- przy zmianie biegów z użyciem klamki i tak pomagamy jej półautomatem a mamy pewnosć,że sprężyny faktycznie dobrze dociskają- jest ich 5 a nie 3 jak w żeliwniaku- coś za coś. Remontując silnik Białej Teresy planowałem zasprzęglić ją starym typem,ale dałem szansę całej tej konstrukcji- nakręcone ponad 2000 km w niecały miesiąc- nie zawiodła. Warunek- dokładny montaż oraz wszystko czyste,przesmarowane i wyregulowane prawidłowo. A jak coś zdechnie to założę ... to samo- ;) nie lubie zawleczek w starym sprzęgle- te 5 śrub to super sprawa- warto również kontrolować stan spręzyn- przy sporych przebiegach warto co dwa sezony wymienić- nie sa drogie- śruby ( te M6 ) wkręcamy na klej do połączeñ- wszystko ładnie odtłuszczamy- polecam zmywacz do tarcz i bębnów hamulcowych plus sprężarka- lub wydajne płuca ;) prysnąć,wydmuchać nanieść klej,skręcić- zapomnieć o sprawie na lata. Mało kto wie,że kilkanaście lat temu w żeliwniakach montowali ludzie sprzęgła od TS- przystosowane niby do większych obciążeñ- dziwne tylko,że w jawach po 1992 r czesi zaczęli z powrotem montować stalowe sprzęgło <blink>

PS. Przy org sprzęgle w TS biegi wchodzą bez najmniejszego strzelenia- tylko "klik" mechanizmu - w szoku jestem bo w hi-tech japoniach włączenie 1 ofiarowuje nam d¼więk zblizony do zrzucenia świni w zbroi średniowiecznego rycerza z z plecakiem garnków z 4 piętra. Ba,nawet na postoju wrzucenie luzu ,1 czy 2 nie stanowi najmniejszego problemu- ale wszystko musi byc dobrze złożone i wyregulowane. No i nie może być to wyeksploatowane i zmęczone nieprawidłowym serwisem.
PPS.Kolego Rufus143- nie pisz miękksze ,ani miększe tylko bardziej miękkie <lookaround> a juz na pewno nie mienkie ;]

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:02:56 »

Heh ja jestem umyslem matematycznym a zawiłe sprawy jezykowe nie stoją u mnie na pierwszym poziomie.
" czyli np. na tym forum jak by zaczoł pisac dyslektyk to byscie go zajechali na amen, na stronie MZ klub naszczescie niema w tradycji ciągłego zwracania uwagi na dość trudne rzeczy jezykowe a mianowicie np. czy napisać miękkszy czy bardziej miękki rozumie jak by było naisane mieñki albo mietki to takie coś definitywnie razi"

hmm w delux mam własnie silnik z 1992 roku moze to wyjasnia to sprzegło cezetowskie w nim.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:12:05 »

Te sprawy nie są zawiłe- wystarczy zapamiętać.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:16:16 »

w hi-tech japoniach włączenie 1 ofiarowuje nam d¼więk zblizony do zrzucenia świni w zbroi średniowiecznego rycerza z z plecakiem garnków z 4 piętra. Ba,nawet na postoju wrzucenie luzu ,1 czy 2 nie stanowi najmniejszego problemu

wyobraziłem sobie te świnkę.... buahhahahahahahaahh <lol>
pisze się Mienki jak już o mnie chodzi..... i wcale dyslektyk nie jestem tylko czasami za szybko wstukuje literki i je przestawiam
http://mienki1987.blogspot.com/

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:17:15 »

No tak niesposób sie nie zgodzić, napewno to cenna uwaga ale czy 100% pewna ze jest tak a nie tak  <cheers>

Rufus143

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:20:02 »

Mienki ty jesteś z Zamoscia ? jezdzisz czasmi na zloty do Biłgoraja ?

grom

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:21:17 »

Paweł jest z Zamościa Mienki jest z Krasnobrodu

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:21:51 »

Te sprawy nie są zawiłe- wystarczy zapamiętać.
'

<offtopic>

Może dla Ciebie nie, dla mnie również, ale dla kogoś kto posiada D tak.

Należy pamiętać, że nie wszystkie błędy to błędy dyslektyczne, jeśli ktoś napisze h*j a nie ch*j albo samohud a nie samochód to nie jest dyslektykiem tylko debilem (Można udać się do poradni po zaświadczenie o debilizmie). Błędy dyslektyczne to błędy:

* trudności z utrzymaniem pisma w liniaturze zeszytu
    * trudności w przepisywaniu
    * trudności w pisaniu ze słuchu
    * mylenie liter b-p, d-b, d-g, u-n, m-w, n-w (inwersja statyczna) s-z, dz-c, sz-s, o-a, ł-l, ę-e
    * trudności w pisaniu wyrazów ze zmiękczeniami, dwuznakami, głoskami tracącymi d¼więczność
    * nieróżnicowanie ę-en-e, ą-om
    * opuszczanie drobnych elementów liter, gubienie liter, opuszczanie koñcówek i cząstek wyrazów
    * opuszczanie litery y
    * przestawianie liter w wyrazach (inwersja dynamiczna)
    * przestawianie szyku dyktowanych wyrazów
    * błędy ortograficzne wynikające ze słabszej pamięci wzrokowej
    * zniekształcanie graficznej strony pisma
    * wolne tempo pisania
    * niewłaściwe stosowanie małych i wielkich liter
    * trudności w różnicowaniu wyrazów podobnie brzmiących (np. bułka - półka)
    * złe rozmieszczenie pracy pisemnej w przestrzeni
    * brak lub niewłaściwe stosowanie interpunkcji

Dla osób które faktycznie mają D pozbycie się takich błędów jest niezwykle trudne. Powinno się zakładać specjalne zeszyty i ćwiczyć pisownie wyrazów.

Jednak nic nie usprawiedliwia korekty błędów jakie dokonuje np Mozilla. Jeżeli piszesz odpowied¼ na forum i podkreśla ci bykiem na czerwono, to trzeba być palantem, żeby tego nie poprawić. OK, czarne tło forum plus ciemny czerwony nie zawsze może być widoczny, jeśli ktoś popełnia jeden lub dwa błędy w tekście to OK. Ale jak ktoś wali:"Jehałęm samohodem na łonki" no to sory. Albo jak ktoś zamiast £ód¼ pisze óć. SPotkałem kiedyś coś takiego. Także, nawet dysleksja nie usprawiedliwia błędów które potrafi poprawić MOZILLA, jednak należy też być wyrozumiałym dla ludzi posiadających D, oczywiście do pewnej granicy.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 19, 2009, 12:36:50 »

Jawsimie dementuje tą pogłoskę o montażu sprzęgieł z tereski w żeliwniaku- jest to po prostu nie możliwe z jednego i bardzo prostego powodu. To sprzęgło nie jest w stanie się zmieścić w miejscu starego sprzęgła w żeliwniaku - jak nie wierzysz służę fotkami zarówno zespołu sprzęgła z zeliwniaka jak i z modelu TS a dodatkowo obu w obudowach silnika z CZ....

Rufus jak napisał Grom jestem z Zamościa i czasem bywam na zlotach w Bigosie a prywatnie w Biłgoraju bywam bardzo często.

Lejek ja o wszystkich "dys" parę lat się uczyłem i nawet miałem styczność z poradnią pedagogiczno-psychologiczną (bynajmniej nie w charakterze badanego) i jedyne co mogę powiedzieć to, że to się nie nazywa "zaświadczenie o debilizmie" tylko "zaświadczenie o dyslokacji umysłowej"  :>   Trzeba być poprawnym  :P teraz nie mówi się "dziecko to cierpi na lekką formę debilizmu" tylko "dziecko to cierpi na lekki bąd¼ umiarkowany stopieñ upośledzenia" .....
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 19, 2009, 13:34:20 »

Nie wziąłem tego pod uwagę- przeczytałem o tym ostatnio w starym numerze świata motocykli przebywając w wiadomym celu w WC. Widać czeski błąd- pewnie komuś chodziło o klasyczny chwyt-wymiana sprzęgła w TS na stalowe. Spoko-wierzę- jeśli kosz w żeliwniaku jest taki jak w jawie 250 to bez wątpienia nie wejdzie tam sprzęgło od TS.

Oj jak to się wszystko ładnie dziś nazywa. W jak wyrafinowany sposób można kogoś obrazić. Według mnie te wszystkie dys cośtam to wymówka leniwych tumanów- skoro ja mogłem się nauczyć - a nie było to fcale łatfe ;) Gdybym napisał,że 21 + 23 = 49 i tłumaczył to tym,że mam umysł humanisty i zawiłości matematyki mnie przerastają to wzięto by mnie za idiotę. "Zamiast eliminować słabe ogniwa dzisiejszy świat chroni je specjalnymi względami- natura lepiej sobie z tym radzi- ludzie są zbyt ckliwi- chroniąc i pozwalając na byt słabych,upośledzonych osobników swego rodzaju przyczyniają się do wyniszczenia swego gatunku na przestrzeni stuleci" nie zgadniecie czyje są te kontrowersyjne słowa. Ale nie ważne. Dysortografia- kłopoty z przyswajaniem zasad ortografii. Wymyślę kolejne.
Dysmobilia- problemy z przyswojeniem umiejętności pozwalających prowadzić pojazd mechaniczny- idealna wymówka dla rekordzistów w kwestii zdawania na prawko.
Dysład- trudności w utrzymywaniu porządku w pokoju.
Dyspionia- trudności w utrzymaniu pionowej postawy ciała- idealna wymówka dla pijaków.
Słowem zamiast "męczyć" leniuchów o poprawne zachowanie i przyswajanie wiedzy- wymyśla się kolejne dys i mają spokój.
Ja mam na przykład dyskodeksję- za chiny nie potrafię dostosować się do kodeksu drogowego <lol> ciekawe kiedy to zatwierdzą??  ;]

Lejek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 19, 2009, 13:38:36 »

<offtopic>
Oj jak to się wszystko ładnie dziś nazywa. W jak wyrafinowany sposób można kogoś obrazić.
Tak samo jest z pedałami, najpierw był pedał, potem gej, następnie homoseksualista, a za chwilę będzie normalny człowiek.

Dla mnie pedał to pedał.

"zaświadczenie o dyslokacji umysłowej"

o kurna...

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 19, 2009, 13:58:33 »

Lejek na samym początku to byli po prostu: pederaści   :-/

Będzie problem  <blink> na zakupach w sklepie rowerowym  :>
O co mam prosić gdy zechcę kupić pewne częsci rowerowe... te  na których spoczywają stopy rowerzysty.
Jeśli poproszę o dwa pedały to mogę zostać posądzony/oskarżony o prześladowanie mniejszości ew. homofobię.

Sorry za  <offtopic>