Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 23:53:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tłumiki w Cz  (Przeczytany 13724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobson

• Gość
Tłumiki w Cz
« dnia: Maja 02, 2009, 20:09:32 »

Dziś zabawiłem sie z kominami w mojej Cz rozebrałem je od koñca i jak wiadomo są tam 2 takie wkłady to ten 1 ( krótki wywaliłem ) a ten dłuszy  ma w sobie takie blaszki w środku i je wybiłem potem wszystko złożyłem i odpalam motorek chodzi troche głośniej ale bardzo fajnie taki metaliczny dżwięk ale nie o dzwięk w tym triku chodzi moto szybciej przyszpiesza i gdy jade pod górke i dodam gazu nie ma już takiego buuuuuu teraz dodaje gazu i motor znacznie przyszpiesza i żwawo jedżie do przodu...  Polecam to zrobić każdemu kto ma tumiki Cz a co wy o tym sądzicie ??? nie wiem jak sytuacja wygląda w Jawie :D

« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 21:29:20 wysłana przez Xargo1 »

grom

• Gość
Odp: Tumiki w Cz
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2009, 20:24:52 »

No bobson pierwszy raz się z tobą zgodzę , rzeczywiście moto po takim zabiegu ożywa.
Ja tak zrobiłem już dawno temu.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 02, 2009, 20:27:46 »

hmm gromie twj brat tez mial taki zabieg w swojej CZ, bo jego  na moj gust chodzila głosniej niz moja....

a tak btw: oglądałem filmik z parady i Jawa/Cz ma d¼więk jakiego nie ma żadna japonia... ten pomruk na wolnych obrotach.. piękna sprawa...
http://mienki1987.blogspot.com/

grom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 02, 2009, 20:30:01 »

Tak, mój brat też tak miał zrobione i ten zabieg naprawdę pomaga spalanie się nie zwiększ itd.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 02, 2009, 20:58:28 »

Ja mam silnik z TS (638) i tlumiki z CZ . Wklady wyjolem calkiem juz 2 lata temu . Od tamtej pory pali 0,5 - 1 L mniej na 100 km . Silnik dostal "skrzydel" powyzej 4000 obr , na malutkim gazie sie wkreca wysoko .

bobson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 02, 2009, 21:00:59 »

von_Majzel też na tym myślałem ale myślałem że będzie za głośno ??? a masz jakiś filmik jak to chodzi???

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 02, 2009, 21:07:54 »

Prosze - http://www.youtube.com/watch?v=f1eEIDMEeyg

Ale najlepiej sprawdz sam - to nieduzo pracy =]
Tylko nie wycinaj przegród z tlumikow , to moze popsuc bardzo charakterystyke silnika , wyjecie wkladow wystarczajaco "odmula" .
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 21:10:59 wysłana przez von_Majzel »

bobson

• Gość
Odp: Tłumiki w Cz
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 02, 2009, 21:40:42 »

von Majzel a nie jest troche za głośno??

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 02, 2009, 22:24:26 »

Bobson a masz możliwość żeby wrzucić jakiś filmik, aby posłuchać jak maszyna gada na tych tłumikach?
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 22:26:21 wysłana przez Wóju »

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 02, 2009, 22:56:53 »

Kurde zastanawiam się w takowym razie, czy u mnie w TS nie zrobić takowej zmiany... Może faktycznie się poprawi (mam wydechy Cezetowskie)
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 02, 2009, 23:05:53 »

Jeszcze mam pytanie bo chyba nie bardzo zrozumiałem myśli głównej. Ten wkład składa się z dwóch części. ta krótsza też ma tą blaszkę. Po zdemontowaniu tych blaszek w środku przy dłuższym wkładzie należy też usunąć przy krótszej? aha i jak sie będzie juz montować to czy zakładac ten wkład krótki i długi? Bo nie bardzo zrozumiałem co Bobson napisał jak to wszystko montował.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 23:46:58 wysłana przez Wóju »

bobson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 02, 2009, 23:11:11 »

Po 1 wóju nie bones tylko bobson  po 2 wywalasz ten krótszy (wywalasz go całkowicie na złom )wkład a z tego dłuszego wywalasz te blaszki które w nim są tu masz mój filmik ale kiepsko słychać  http://www.youtube.com/watch?v=_1ZEAbTxz2g  Ja jutro z samego rana wywale oby dwa wkłady i zobacze czy nie za głośno jeśli nie będzie za głośno to zostawie bez wkładów
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2009, 08:41:07 wysłana przez bobson »

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 02, 2009, 23:31:41 »

Ja dzisiaj też siedziałem przy tłumikach. Tylko ja mam nowe rury kupiłem z aledrogo za 155 sztuka, jeżdże rok i nie powiem jak sie odkreci manetke na maxxa to jest buuuuuuuuuuuuuuuu i dopiero but. To mówicie że mozna wyjać wkłady?? Ja też jutro wyjme wkłady. Tylko że ja mam je z 3 elementów, uszczelka, taki krótki potem, uszczelka, znowu krótki, znowu uszczelka, no i koñcówka. wypierdziele to jutro i zobaczymy jak bedzie.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 02, 2009, 23:40:38 »

Przepraszam Bobson <cheers> nie chciałem Cię urazić. Jutro będę coś próbował robić :)
 <cheers>

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 02, 2009, 23:51:04 »

Hmmm a kiedyś tyle było o zostawianiu fabrycznych wkładów bo są odpowiednio dobrane do motocykla, bez nich spaliny nie wracają i nie zamykają drogi mieszance co pogarsza spalanie i osiągi.... No ale może to tylko jakieś dziadki marudziły.
W sumie zawsze ten krótki pizdryk w CZ mnie irytował, nigdy się diabelstwo nie trzyma, to może spróbujemy się tego pozbyć, ciekaw jestem wrażeñ z dłuższej eksploatacji.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 03, 2009, 07:19:37 »

Wóju jak coś nie będziesz wiedział to pisz na gg albo tu. A ja teraz ide wyjąć wkłady <punk>

bobson

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 03, 2009, 08:56:28 »

Jednak bez wkładó chodzi za głośno jak dla mnie i zostawiłem tak: ten krótki wywaliłem a w tym długim powybijałem blaszki i wyskrobałem w środku rure prętem bo było tyle syfu że głowa mała cała łopata nagaru z jednej rury a w kolankach było też od zaje***** nagaru i nie dało sie prętem wyskrobać to wziołem palnik na gaz z małą butlą i go wypaliłem ze środka rury normalnie wyleciał co do okruszka.... 

Wóju robiłeś już tumiki ????

Agent 634-7

• Jawa 350 634-7 1985 r.
  • Starszy Jawer
  • Jawa 350 634-7-13
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 03, 2009, 09:02:18 »

Najlepszym sposobem na wyczyszczenie tłumików i kolanek jest ropowanie :D pod ciśnieniem
Jawa 350 634-7-13
Jawa 350 638-5 (w trakcie odbudowy )

Maliniasty

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Global Moderator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 03, 2009, 10:24:41 »

Agent 634-7 ropowanie pod ciśnieniem?? A jak się to robi?? mojej ts też by się czyszczenie przydało, rury nowe ale kolanka pewnie od nowości nieruszane.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 03, 2009, 10:31:33 »

Anarch - Wklady mozna wyjac i zalozyc z powrotem tak jak byly w 10 minut po odreceniu 2 srubek =) Ale jak najbardziej masz racje , dlatego tak jak pisalem nie powinno sie ruszac przegród (tych w ktore bezposrednio wchodzi rura wkladu) ich odleglosci sa dokladnie dobrane i one "odbijaja" fale cisnien , a otworem w srodku przegrody wylatują gazy spalinowe i ten otwor jest wiekszy bez wkladów tlumiacych . Wydaje mi sie ze z wkladami (w orginale) efekt "domykania wydechu" jest za mocny lub moze byc za duzy opor gazow w wydechu , to czuc zwlaszcza gdy jest malo gazu otwarte .
Ja na 5 cio milimetrowym otwarciu manetki rozpedzam sie (niezbyt dynamicznie , na płaskim) do 90 km/h . Z wkladami do ok 75 km/h .
Ja mam wklady jednoczesciowe to nie wypowiem sie o wyciaganiu jednej z dwoch wkladek .

<cheers> wszystkim experymentujacym =)

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 03, 2009, 10:38:20 »

Nie jeszcze nie robiłem tych tłumików bo dzisiaj mam wycieczkę motocyklową i Cz jest mi potrzebna. Ale ja to zrobie tylko to jest kwestia wolnego czasu.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 03, 2009, 11:37:48 »

Anarch - Wklady mozna wyjac i zalozyc z powrotem tak jak byly w 10 minut po odreceniu 2 srubek =) Ale jak najbardziej masz racje , dlatego tak jak pisalem nie powinno sie ruszac przegród (tych w ktore bezposrednio wchodzi rura wkladu) ich odleglosci sa dokladnie dobrane i one "odbijaja" fale cisnien , a otworem w srodku przegrody wylatują gazy spalinowe i ten otwor jest wiekszy bez wkladów tlumiacych . Wydaje mi sie ze z wkladami (w orginale) efekt "domykania wydechu" jest za mocny lub moze byc za duzy opor gazow w wydechu , to czuc zwlaszcza gdy jest malo gazu otwarte .
Ja na 5 cio milimetrowym otwarciu manetki rozpedzam sie (niezbyt dynamicznie , na płaskim) do 90 km/h . Z wkladami do ok 75 km/h .
Ja mam wklady jednoczesciowe to nie wypowiem sie o wyciaganiu jednej z dwoch wkladek .

<cheers> wszystkim experymentujacym =)

No faktycznie, nic mi nie szkodzi spróbwać, w sume to zawsze mi się zdawało że za dużo tego szmelcu w środku i jak spaliny mają płynąć,  obniżenie spalania też brzmi obiecująco. A w yjmowaliście tylko ten krótszy czy obydwa wkłady - i najważniejsze czy nie leci wam olej z rury :) Bo to by świadczyło o problemach w spalaniu.
Rozumiem żeby tylko wybebeszyć te 2 wkłady i nic pozatym nie ruszać w tłumikach :)

Von Majzel - jakim cudem masz jednoczęściowe wkłady z CZ ?

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 03, 2009, 21:22:35 »

<offtopic>
Majzel - może byś skrobnął mały temat / artykuł ze swoimi przetestowanymi przeróbkami;
bo np wybebeszenie wkładów tłumika i ograniczenie spalania tym o 0,5-1,0 l to całkiem niezły wynik jak na tak prosty patent ( 20% spadek zużycia paliwa ?! ).

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 04, 2009, 16:06:59 »

Maizel hahahahahahaha
hahahaha

to jest głośno ??

szkoda że Mirek/Madras nie pisze nic na forum -On by Wam powiedział coś na temat głośności jawy i tłumików w moim wydaniu .... <lol>
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 04, 2009, 16:33:16 »

Paweł : Ja nie twierdze ze glosniej sie nie da =) Chetnie poslucham jak sie spotkamy kiedys  <cheers>
Anarch : Ja je kupilem uzywane i maja tylko jeden wklad ten dluzszy , moze ktos ten krotki wylol wczesniej ... ? =) A "poradnik" moze napisze , ale jak mi sie ten silnik sie skonczy (remontem) i bede znal calkowity przebieg =] Na razie ma 20 000 km i jezdzi .
A tak szczerze to nie spotkalem Jawy z czystymi koncowkami ... olej jest tam od zawsze , taki ich urok ;P
« Ostatnia zmiana: Maja 04, 2009, 16:37:01 wysłana przez von_Majzel »