Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:06:38
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Olej na dotarciu  (Przeczytany 13746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mo202

• Gość
Olej na dotarciu
« dnia: Lipca 13, 2009, 12:26:11 »

Jaki olej dać do paliwa na dotarciu po pełnym remoncie silnika? Podobno trzeba lać mineralny (nie wiem przez ile kilometrów). Słyszałem, że Mixol to badziewie, Lux jet u mnie trudnoosiągalny, więc co byście zaproponowali?

kamilek

• Gość
Odp: Olej na dotarciu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 13, 2009, 12:28:41 »

pólsyntetyk

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2009, 12:58:52 »

Czy na dotarciu , czy nie na dotarciu , im lepszy olej lejesz tym lepiej sie ma silnik ... Ja leje Husqwarne XP jak ją mam , a jak nie mam to Orlen czerwony .

bobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2009, 12:59:09 »

Ja teraz ganiam na mobilu półsyntetyku ale jak będzie na dotarciu kupie syntetyk na pewno castrola najprawdopodobniej taki http://moto.allegro.pl/item673695358_olej_castrol_power_1_racing_2t_1litr_od_ss.html#gallery A moge powiedzieć że na mobil po rozgrzaniu silnika wcale nie kopci a leje gdzieś 1:35
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2009, 13:01:36 wysłana przez bobson »

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2009, 13:08:15 »

Kup taki na jaki masz pieniądze. Masz kasę to kup lepszy np. Motul albo ten Castrol bobsona a jak niemasz to możesz kupić np. Stihl-a za 25zł, Husqvarny albo Orlen-a  ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2009, 13:15:34 »

Syntetyk na dotarciu - zdecydowanie odradzam.

Czytanie forum - zdecydowanie polecam.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 13, 2009, 14:36:43 »

jawol a dlaczego ?

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 13, 2009, 14:43:33 »

wbrew pozorom lepkość ma duże znaczenie szczególnie na dotarciu, a różnica lepkości między klasami jest. i to nie  mała szczególnie miedzy syntetykiem a mineralnym pozatym jest jeszcze różnica w odprowadzaniu ciepła przez dany olej (nie mylić ze smarowaniem bo to juz inna bajka)... w skrócie tyle:]

mo202

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2009, 15:27:14 »

Chyba od dawna wiadomo, że chociaż na pierwsze "kilka" kilometrów docierania daje się olej mineralny. Miałem tak np. w nowo kupionym samochodzie pod rygorem utraty gwarancji - pierwszy tysiąc na mineralnym.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 13, 2009, 16:57:28 »

widzisz jest tu pewne pokrycie aLE nie do koñca bo olej silnikowy 4T to inna bajka niż 2T chyba wiadomo ze względu na co, ale pewna zasada syntetyk czy mineral jest ta sama ;)

bobson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 13, 2009, 18:19:39 »

mo202 Nie wiem jakie Ty masz auto ale ja w nowej skodzie felicji 1.9D musiałem od nowości jechać na syntetyku  <lookaround>

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 13, 2009, 20:07:14 »

Nie wiem jakie Ty masz auto ale ja w nowej skodzie felicji 1.9D musiałem od nowości jechać na syntetyku 
Akurat w 4T z tym jest bardzo różnie-np Toyota Yaris 2 je¼dziła najpierw na mineralnym, potem zmienianym na syntetyk, Peugeot 207 HDI od razu na syntetyku...
Z tego może wyniknąć tylko zamieszanie.
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2009, 23:24:01 »

Ja od chwili odpalenia silnika ( NOWY CZESKI) jeżdżę na Castrolu power1 racing 2T i jestem z niego bardzo zadowolony,w tej chwili mam prawie 3 tys km i silnik pracuje cicho,świeca całkowicie bez nagaru ,  przy spokojnej je¼dzie praktycznie bez kopcenia,a jeszcze lepszy choć droższy jest shell - zero dymu.A to że niektóre firmy leją fabrycznie mineralny to myślę że jest to ze względów oszczędnościowych,po tys km przeglądzik i kasiorka za wymianę.Proponuję zrobić mały test,na gładką powierzchnię posmarować smar stały i przeciągnąć po nim metalowy klocek,następnie rozlać trochę oleju mineralnego i zrobić tak samo,a na koniec rozlać syntetyk i powtórka,jak myślicie przy którym środku smarnym tarcie będzie najmniejsze ?
Nie polecam syntetyku do silników z dużym przebiegiem lub takich które je¼dziły na miksolu lub czymś podobnym,może to dla takiego silnika być zabójcze,najlepiej silnik nowy lub po konkretnym remoncie,zresztą decyzja należy do każdego z WAS.

bobson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2009, 07:34:26 »

Ja zrobie tak samo i jak wstawie wyremontowany silnik kupuje 2L Castrolu power1 racing 2T holager a jak sie nazywa ten shell o którym piszesz ?

gringo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2009, 07:39:20 »

ja jeszcze polecam midland :] ja mam juz przygotowany półsyntetyk midlanda :]

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 17, 2009, 08:11:48 »

Na wiosnę zrobiłem mały remoncik silniczka-tzn regeneracja wału+nowe pierścienie, reszta gratów stara bez szlifu i wcale nie zmieniałem oleju-cały czas poziomkowy półsyntetyk Orlenowski.
Też na rozgrzanym silniku nie dymi, choć wydechy po kilkudziesięciu km mam pochlapane-ale to taki urok tej maszyny...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 18, 2009, 00:12:16 »

Ja zrobie tak samo i jak wstawie wyremontowany silnik kupuje 2L Castrolu power1 racing 2T holager a jak sie nazywa ten shell o którym piszesz ?

Shell Advance Ultra 2

http://shell-advance.romiko.pl/?p=/shell/4/2

BoNes0

• Gość

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 18, 2009, 10:36:35 »

w autach nowoczesnych dokładność pasowania jest delikatnie mówiąc większa niż w jawie.
Do tego nowoczesne oleje są tak dobre że docieranie trwało by dłuuugo.... dlatego producenci zalewają wręcz specjalny olej o obniżonych właściwościach przeciwciernych żeby dotarcie trwało w granicach rozsądku.

Do jawy dla pewności jedna butelka minerału a potem najlepsze co możecie kupić.
A i tak najważniejsze na początku to opanowanie prawej ręki ;)

7Kubik7

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 18, 2009, 11:29:21 »

A i tak najważniejsze na początku to opanowanie prawej ręki ;)

Właśnie  <thumbup> Najważniejsza reguła docierania :)

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 18, 2009, 12:22:46 »

Oleju syntetycznego na docieranie nie polecam a wręcz odradzam.
Oto krótka historia która wpłynęła na taką opinię:
Trzy lata temu razem z Juniorem preprowadziliśmy mały remont silnika w Komarku sztywniaku.
Zrobiony został między innymi szlif cylindra.
Odpaliło mi i kupiłem syntetyczny olej Castrola - "a co tam niech Komarek poczuje XXI wiek"  <lol>
I zacżęło się docieranie.... Mieszanka 1:25 jak fabryka nakazała  <book>
Lato byo gorące więc docieranie zaczęliśmy bardzo delikatnie - z częstymi przerwami na chłodzenie.
A i tak nie dało się je¼dzić  <sadwalk> po ok 1,5 klilometrach jazdy silnik zaczynał "podłapywać"
Więc przerawa na chlodzenie  <sleep> i dalej jazda... i znów to samo... i tak w kółko  <furious>
Po dwóch dniach  takiej "zabawy" paliwo zostało spuszczone z baku i zalane mieszanką z półsyntetykiem Orlenu.
I jazda na docieranie.
Na tej mieszance zadne podłapywania się nie przytafiły.
Następnego dnia kolejna zmiana paliwa w zbiorniku na mieszankę a syntetykiem... - i znów "kiszka"  <furious>
Po krótkim odcinku, góra 2km  "podłapuje"  <furious>
Więc kolejnego dnia kolejna zmiana na półsyntetyk i znów wszystko w porządku  <eek>
Nie daliśmy za wygraną i kolejnego dnia kolejna zmiana oleju na Castrola i objawy take same.  <scared>
Więc powrót do półsyntetyka i tak jest do dziś.

Potrafi ktoś logicznie wytłumaczyć powody takiego zachowanie silnika bo mi nic logicznego do gowy nie przychodzi.

Jedyna refleksja jest taka że Komarek nie lubi nowoczesności i syntetyka.  :>  <lol> <lol> <lol>

Oto dlaczego nie polecam syntetyka do docierania silnika - przynajmniej 2T.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 18, 2009, 15:48:51 »

:) Z komarkiem chyba jest tak jak pisze Jawol, i ciekawi mnie dlaczego tak się działo .Do mojej jawy od początku leję mieszankę z castola,do 2 tys km 1 do 33 , a następnie 1 do 40 (choć w instrukcji do jawy piszą że przy castrolu można lać nawet 1 do 50 ) .W chwili obecnej mam najechane prawie 3 tys km i nigdy nie było problemu z łapaniem tłoka,a troszkę górek jest w mojej okolicy i nieraz się dobrze "spociła" na podjazdach.

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 26, 2009, 12:20:43 »

Jestem w pełni zgodny z Jawolem. Te S-38 w Komarach nie tolerują nowoczesnych olei. Też pierwsze jazdy były na syntetyku Stilla i doopa, 1,5 km i łapał. Potem powrót minionej epoki i Lux 10,telepanie kanistrem,do baku i zero łapania. Teraz ma 500 km od kapitalki i nigdy nie złapał. A ten zapach spalin na Luxie. Aż sąsiad przyszedł powąchać,bo dawno tego zapachu nie czuł. <thumbup>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 26, 2009, 13:44:29 »

Hm? Więc nie tylko mój Komar nie lubi syntetyka  ;)
Po tych doświadczeniach nigdy bym nie wlał syntetyka na docieranie Jawy.
Bo "swoją drogą" jaka jest różnica w rozwiązaniach konstrukcyjnych i materiałach użytych do produkcji cylków, pierścieni i tłoków Komara i Jawy - Moim zdaniem praktycznie żadna.
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2009, 13:53:58 wysłana przez jawol »

zielarz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 29, 2009, 00:33:18 »

Komarki nic nowego nie lubią-nawet świece najlepiej gdy mają iskry i to w dodatku produkcji komunistycznej, na innych potrafią strzelać fochy.

A z tym "najlepszy na jaki cię stać" to nie jest lekka przesada? Przecież już Półsyntetyk orlena oferuje klasę jakości API TC. Myślicie że castrol TT miał wyższą klasę jakości niż API TC? Nawet dzisiaj te droższe oleje oferują tylko kolejne certyfikaty (np. JASO) ale dotyczące głównie dymienia, a chyba każdy miłośnik dwusuwa akceptuje mała mgiełkę ze moto  <cheers>
Kolejna sprawa to taka że i tak sa stacje które nawet nie mają półsyntetyka orlenowskiego, a co dopiero mówić o castrolach etc. Jaki sens kupować olej z internetu a w każdą traske je¼dzić z paroma litrami w plecaku?
Troszke zbytnim pedantyzmem jest lać do paliwa olej za 5 czy 7 dyszek podczas gdy poprzedni właściciele lali zwykle mixola (skoro nic lepszego nie było)