Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:38:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wska¼nik poziomu paliwa  (Przeczytany 8079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BoNes0

• Gość
Wska¼nik poziomu paliwa
« dnia: Lipca 20, 2009, 19:06:32 »

A wiec.
Upatrzyłem sobie półkę od Skody, jest tam wska¼nik poziomu paliwa którego można by zaaplikować do Jawy.
Lecz duże utrudnienie sprawia wmontowanie czujnika, jak i on sam.
Poszukałem i znalazłem parę fajnych czujników z Kawasaki, ale czy one będą dobrze pokazywać ?
« Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2009, 19:34:37 wysłana przez BoNes0 »

BoNes0

• Gość
Odp: Wska¼nik poziomu paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2009, 20:03:53 »

http://www.gumpal.republika.pl/index_pliki/zupa.htm tak by to miało wyglądać. Myślę że nikt by nawet tego nie zauważył  ;) Koleś "stuningował" czujnik z malucha, ale po co jak można kupić ze ścigacza i najwyżej go trochę pogiąć. Tylko czy na każdym czujniku wska¼nik będzie działać ? czy czujniki są robione pod dany czujnik ?
Dodam ze i tak muszę za jakiś czas pospawać ucho bo się sączy benzyna.  ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2009, 20:15:05 »

Nie prościej odekręcić korek i zajrzeć do baku?
Jeśli masz wątpliwości co do jego zawartości to polecam mój patent: miarka z podziałką co jeden litr.
DIY : Wylewasz paliwo a następnie wlewasz po litrze i zaznaczasz poziom na jakimś drucie ( jak znaczyłem na alektrodzie spawalniczej ;) )
Następnie przenosisz wszkazania na  ładny pręcik/ drut i masz wska¼nik "jak ta lala".

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 20, 2009, 20:19:44 »

Frag czy ty wiesz ze w tamtym miejscu jest plastikowa osłona ? wiec czemu się czepiasz estetyki ?
Jak kupie półkę to postaram się o wska¼nik ze ścigacza (gdyż do niego dostane uszczelkę a do skody już byłby problem). Myślę ze kalibracja nie byłaby aż taka straszna. Ważne żeby pokazywała dobrze od połowy baku aż do rezerwy.
Jawol ja po prostu muszę :P

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 20, 2009, 20:30:12 »

Nie wiem czy ten koleś go założył czy nie, ale ta fotka miała pokazać jak to by miało wyglądać w środku. Ja wole najpierw się zapytać i rozeznać niż kupić wszystko i pó¼niej się dowiem ze licznik nie będzie działał bo czujnik zły albo ze będzie lecieć paliwo bo coś tam. Robiłeś taką kalibracje ze wiesz jakie to trudne ? Bo powiedzieć to ja se też mogę. I przestañ się tak czepiać, przecież to forum... a ja nie przerabiam Jawy na Crossa

Phantom80

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 20, 2009, 21:00:29 »

Czujnik.. racja, fajny bajer. Ale wykonanie nie jest proste, żeby jako tako uczciwie to pracowało. A czy funkcjonalne... Tu już każdy zna odpowied¼. Nie mniej życzę Ci żeby zapał łatwo Cię nie opuścił ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2009, 21:07:48 »

oj boni boni...
jakbys boni nie zauwazyl zbiornik w jawie wszelkiego typu jest dzielony na dwie polowki i nie ma wezyka ktory by wyrównywał poziom paliwa w polowkach, nawwet jesli bys zamontowal taki czujnik to nie dawalby on wiarygodnych danych.. poza tym kalibracja....
pozostaje tez poroblem zmieszczenia tego wynalazku w waskich polowkach zbiornika ts i takie zmontowanie wszystkiego by bylo to szczelne

a tak btw boni tak to jest forum ludzi na poziomie, a nie bonesowiczow i budyniotrzepcozercow jak ty... sorki boni ale jak juz kupisz polke ze scigacza (madry pomysl no rewelka szkoda tylko ze scigacze czesto maja zegary w owiewce na nie klasyczna polke z zegarami ale to male bonesowe przeoczenie), szkoda mi cie boni bo zamiast zlozyc ten motocykl jak trzeba to tworzysz coraz to nowe pomysly co tu wymodzic i jak tu zablysnac...
http://mienki1987.blogspot.com/

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2009, 09:02:32 »

Miałem robić gmole ale ze mi wał "zepsuli"...
Frag, jak mi się nie uda to nie, chce po prostu zobaczyć. 

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 21, 2009, 10:16:59 »

Hmmm , pomysl wskaznika poziomu paliwa bylby fajny gdyby zbiornik w Jawie mial +- 5-8 L i szybko by sie oprózniał . Ale jak zatankuje 15L to jezdze 10km w jedna strone i 10km w druga codziennie do pracy , to wiem ze mi to na +- 3 tygodnie wystarczy czyli okolo 350-400 km . I widze ile mam przejechane na liczniku "dziennym" i wiem ile do tych 350-400 jeszcze brakuje =) . A jak sie konczy zbiornik to trzeba wlaczyc rezerwe , na ktorej zrobie +- 60-80 km . I wtedy trzeba tankowac =)

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 21, 2009, 11:07:26 »

Może by zbędny bajer, ale co z tego ? Mi by się przydał bo nie mam nawyku zaglądania do baku. A nie chciałbym żeby benzyna mi się skoñczyła jak jestem daleko od domu.

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 21, 2009, 11:14:59 »

Poza tym zbiornik ma bardzo nieregularny kształt i objętość różną na różnej wysokości-nawet po dokładnej kalibracji jego wskazania byłyby bardzo zawodne-przy pełnym baku wska¼nik pokazywałby najpierw dość szybki spadek poziomu, potem spadek byłby bardzo powolny a na koniec, blisko dna-bardzo szybki...
Jaki ma to sens?
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 21, 2009, 11:19:16 »

Myślę ze tydzieñ rozkminiania i bym ustawił to ustrojstwo, chodzi tylko o dokładne pogięcie druta na którym jest pływak. I tak nie mam co robić to się trochę pomęczę, ale najpierw trzeba to kupić  :>

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 21, 2009, 11:26:14 »

A nie chciałbym żeby benzyna mi się skoñczyła jak jestem daleko od domu.

No offence , ale jak daleko sie wypusciles do tej pory ... ?

Poza tym w kraniku jest polozenie "rezerwa" wlasnie po to aby zasygnalizowac ze zostalo juz tylko +- 3L paliwa .

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 21, 2009, 12:01:00 »

To nie chodzi o to jak daleko się zapuściłem, ja jak nalewam 10l do baku to jeżdżę i jeżdżę puki się nie skoñczy. W starej Jawie miałem wyciągnięte rurki w kraniku, bo miałem filtr i elektrozawór. i parę razy brakło benzyny i trzeba było pchać. Zbędny bajer ale co mi tam.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2009, 14:18:42 »

Jak chcesz już coś zamontować to zamontuj sobie zwykły czujnik rezerwy np. od Lanosa http://www.allegro.pl/item691113745_czujnik_rezerwy_paliwa_termistor_daewoo_lanos.html
Prawie identyczne są montowane w Hondzie AfricaTwin. Jak spada ci poziom paliwa to termistor się nagrzewa i zaczyna przewodzić - wtedy zaświeca się kontrolka. Proste i skuteczne. No i nie trzeba nic kalibrować, kombinować itp. Wystarczy tylko jedna dziura wywiercona wiertarką i odpowiednia uszczelka

BoNes0

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 21, 2009, 14:24:07 »

Ja chce pokombinować z tamtym, nikt tego nie robił, i nie jest opisane co i jak. Jak mi się uda to może będę pierwszy kto tego dokonał, a jak nie to będę przestrzegał innych przed tą modyfikacją  ;)
W koñcu trzeba zrobić coś nowego a nie ciągle to samo...  :>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 25, 2009, 11:05:39 »

http://allegro.pl/item692461323_liczniki_w_chromie_skoda_105_120_125_130.html kumpel nie zauważył i zalicytował. Teraz prosi o wycofanie oferty <lol>. Licznik nie jest od tego (brak przebiegu dziennego) i ma jakieś dziwne kontrolki  <blink>

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 12, 2009, 20:49:14 »

Bones pierwszy nie będziesz w mojej jawie jest taki wska¼nik i działa

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 12, 2009, 20:58:20 »

Zapodaj fotki wszystkiego  <cheers> Ja właśnie szukam wska¼nika z kawasaki bo ze skody jest za gruby  <dontgetit>

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 13, 2009, 19:38:32 »

Crick

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 13, 2009, 20:13:55 »

kucyk możesz coś więcej napisać o swoich modyfikacjach, jak zrobiłeś wyświetlacz biegów, co to za diody na górze no i o wska¼niku paliwa coś więcej?

kucyk1969

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 13, 2009, 20:50:42 »

Wska¼nik paliwa opisywałem diody na górze to po prostu woltomierz a wyświetlacz biegów wymaga zrobienia wielu elemętów których wymiarów nie pamiętam a są one wewnątrz silnika