Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:09:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Tłumik od mz  (Przeczytany 8834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tunzi

• Gość
[all] Tłumik od mz
« dnia: Czerwca 03, 2006, 23:57:12 »

Czy ktoś zakładał może tłumik od mz do jawy albo wie czym to się może skoñczyć (poza ewentualnym spadkiem mocy:). Wiem że w dwusuwach tłumik jest dobrany pod konkretny silnik ale nie wiem od czego to zależy czy od pojemności czy od czegoś innego, więc jak ktoś wie to może się ze mną podzieli tą wiedzą.
Z góry dzięki
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2012, 23:48:20 wysłana przez Bulo »

Brein

• Gość
Odp: tłumik od mz
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 04, 2006, 01:35:32 »

dość powiedzieć, ze układ wydechowy jest konstruowany indywidualnie do każdego silnika dwusuwowego. Założenie innych wydechów może się skoñczyć: niczym, spadkiem mocy, wzrostem mocy, spadkiem zużycia, wzrostem zuzycia itp itd etc.... ale to jest piękne :) Do projektowania tłumika służą odpowiednie wzory, dzięki którymi możesz też sprawdzić (mierząc tłumik gotowy) czy bedzie pasował do Twojego silnika. Poszukaj na forum Ktoś udostępnił różne artykuły online i tam równiez jest opis wraz ze wzorami do tłumików 2T

Pozdrawiam

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 04, 2006, 18:37:08 »

Moim zdanie nie ma sensu zakładać tłumika od mz. Silnik mz przepala dużo lepiej niż jawy. Nie pluje nie dymi. Dlatego właśnie tłumik mz jest nierozbieralny a tłumik jawy rozbieralny. Tłumiki w jawach trzeba czyścić (szczególnie jak ktos je¼dzi na miksolu). Poza tym taki eksperyment może się skoñczyć zmniejszeniem wytrzymałości silnika.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 05, 2006, 21:23:13 »

ja też bym nie eksperymentował Jawa to 350ccm, Mz co najwyżej 250 i ma jeden cylinder, takie cudowanie może sie skoñczyć tym że jawa odpali ale nie bedzie miała siły zeby sama siebie pociągnąc, tłumik wbrew pozorom to jeden z najważniejszych elementów silnika
http://mienki1987.blogspot.com/

tunzi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 05, 2006, 21:29:35 »

Dzięki za odpowiedzi :)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 05, 2006, 21:34:47 »

no problem od tego jest to forum by sobie pomagać
 <punk>  pozdro

teoroch

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2006, 20:27:02 »

:)   witam w mojej jawie ściołem standardowy tłumik na koñcu około 30 cm. i jest OK. co prawda chodzi głośniej ale i moc ma większą. Teraz przynajmniej spaliny się nie męczą i mają większą swobode. ( tłumik ścięty jest pod kontem około 45 stopni.

emzet

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 12, 2006, 20:59:32 »

ja też bym nie eksperymentował Jawa to 350ccm, Mz co najwyżej 250 i ma jeden cylinder, takie cudowanie może sie skoñczyć tym że jawa odpali ale nie bedzie miała siły zeby sama siebie pociągnąc, tłumik wbrew pozorom to jeden z najważniejszych elementów silnika

właśnie, takie cudowanie może się zle zakonczyć, ale nie musi. teoria to nie praktyka :)

chętnie przeczytałbym opinie osoby która ma zamontowane te tłumik.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:29:47 »

tylko ze to teoria tworzy praktykę, nikt mi nie wmówi że tłumik od mniejszego  pojemnościowo motocykla poprawi osiągi na tym z wieksza pojemnościa, a patrząc nawet na tłumiki  renomowanych firm np akrapovic czy yoshimura to i one przeznaczone są do konkretnych modeli lub pojemności, tłumik Mz zdławi Jawe i jej potencjał mocy

emzet

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:41:54 »

tylko ze to teoria tworzy praktykę, nikt mi nie wmówi że tłumik od mniejszego  pojemnościowo motocykla poprawi osiągi na tym z wieksza pojemnościa, a patrząc nawet na tłumiki  renomowanych firm np akrapovic czy yoshimura to i one przeznaczone są do konkretnych modeli lub pojemności, tłumik Mz zdławi Jawe i jej potencjał mocy

Mylisz się. W Jawie mamy przecież 2 gary po 175ccm każdy, tak więc tłumik od 250tki jest za duży "teoretycznie".

bo oczywiście trzeba dwa tłumiki założyć, nie jeden z patentowymi kolankami 2 w 1

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 12, 2006, 21:55:03 »

a właśnie że nie , skoro  jeden tłok Mz ma wiekszą pojemnośc niż jeden tłok Jawy to tłumik Mz musi mieć lepsze tłumienie stąd jeżeli założymy dwa Mocniej wytłumione tłumiki do Jawy to ja zdławimy, :D

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 12, 2006, 22:06:26 »

Tu bym się zgodził z Mienkim <yes>
Dla "jaj" pepiki se nie dały takich wydechów, musiało coś w tym być

ejok

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2006, 23:02:55 »

ja bym nie zakładał tłumików z mz do jawy  bo jawa ma ładniejsze <punk>

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2006, 10:33:50 »

w najgorszym wypadku sie zatrze silnik <mur>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 17, 2006, 10:51:17 »

W sumie nie wiem czym spowodowane sa checi zakladania sportowego tlumika od etki, widzialem i slyszalem z bliska taki tlumik, wyglada co najmniej brzydko a chodzi jakby wsk z dziurawym tlumikiem <lol2> ja radze kupic "tuningowane" tlumiki od nowej jawy style czy jawy tramp a nie zakladac tego mz-towskiego badziewia ;)

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 17, 2006, 19:33:47 »

Ciekawe czy na forach MZ zakładają jakieś części z Jaw do ichnich sprzętów  :>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

veronx

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 17, 2006, 23:15:36 »

mnie caly czas trapi kwesia wydechu 2w1 , na stronie Gumpala opisany jest sposo b robienia takiego tłumika , chętnie podjołbym sie takiego wyzwania lecz zastanawia mnie fakt o jakim piszecie to jest : silnik moze zatrzeć , brać więcej paliwa... , jest jakis sposob na wydech 2w1 aby nie martwic sie mocno o silnik?pozdrawiam

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 18, 2006, 11:21:46 »

ja radze kupic "tuningowane" tlumiki od nowej jawy style czy jawy tramp a nie zakladac tego mz-towskiego badziewia

WhitePower myslałem nad tym.Przeraziła mnie tylko cena.Pan Ruszczyk mógł mi to sprowadzić za 370 zł/szt, kontaktowałem się nawet z hurtownią w czechach i podobno mają jakieś problemy z tymi tłumikami ale jakbym bardzo chciał to by załatwili koszt to 130 EUR/szt z wysyłką.Więc raczej nieopłacalne.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 18, 2006, 11:42:24 »

wow to ja nawet nie wiedzialem ze az tyle kosztuja :/

tunzi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 24, 2006, 02:17:56 »

witam
dawno nie zaglądałem na forum i widzę że temat wydechów się rozkręcił a piszę tylko by się usprawiedliwić tzn czemu pytałem o wydechy od mz - ano nie dlatego że są ładniejsze czy coś w tym stylu tylko posypały mi się wkłady i nigdzie nie mogłem znaleść ale już mam:)
pozdrawiam

ZAJAWKA

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 01, 2006, 16:32:26 »

Właśnie się zastanawiam nad stworzeniem 2 w 1 do mojej jawki!(bo jak w maluchu to nie przeszkadzało z małą szystką w puszce to tu też sie da) tylko mam pytanko od czego by tą koñcową puszke zapodać bo nie mam pojęcia!zaproponujcie bo jak coś to na szrot podskocze i się kupi tylko nie mam pojęcia co zapodać! dzięki za odpowied¼!