Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 16, 2025, 17:29:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy można gdzieś kupić czeskie tłoki do cz 350 po I szlifie?  (Przeczytany 5508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koziol1224

• Gość

Właśnie zaczynam remont mojej cz 350/472.6 i zamierzam zrobić szlif cylindrów, ale nie wiem jakie tłoki najlepiej  zastosować i gdzie można je dostać? Chodzi mi o dobra jakość. I jaki to może być koszt?  <unsure>

gringo

• Gość
Odp: Czy można gdzieś kupić czeskie tłoki do cz 350 po I szlifie?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 27, 2009, 11:04:24 »

www.agmot.pl , www.jawaczesci.pl -działaj, mogą być i polskie firmy almot, ale najlepiej je wcześniej wygotować, jak?? Użyj szukajki.

edit
Od kiedy tłoki gotujemy na szukajce?? Nic nie gotuj- to jakieś voodoo.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2009, 11:10:52 wysłana przez Jawsim »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2009, 11:08:29 »

Najpierw dowiedz się czy 1 szlif wyda. Bo może konieczny będzie od razu drugi. Następnie kup tłoki - nie muszą być czeskie- oryginalnych nie kupisz a rzemiosło czeskie nie jest wcale od polskiego lepsze. Jak kupisz tłoki to wtedy dopiero możesz iśc do szlifierni- szlif niech robią pod wymiary tłoka-pasowanie ustalicie na miejscu. Koszt całości to około 250-300 zł ( tłoki,sworznie,łożyska sworzni,pierścienie,uszczelki,szlif)

Koziol1224

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2009, 11:33:57 »

<cheers> dzięki za info, poszukam na tych stronkach, a o co chodzi z tym wygotowywaniem tłoków? Co to ma na celu? <eek> <eek>

Koziol1224

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 27, 2009, 11:51:22 »

Coś się pomyśli ale raczej nie będę nic gotował. Dzięki :D <offtopic>

GROM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 27, 2009, 11:52:59 »

Pod żadnym też pozorem nie należy świeżo nabytego tłoka gotować ani smażyć w oleju. Metoda ta miała niegdyś zastosowanie i uzasadnienie w odniesieniu do tłokow wytwarzanych pokątnie, mając zastąpić właściwą obróbkę i sezonowanie a także dla "ratowania" tłokow wytartych ze szczętem wobec braku zamiennych. Jednak w zastosowaniu do tłoków produkowanych zgodnie z zasadami technologii nie ma najmniejszego sensu i niczemu nie służy, bowiem odlewy tłoków poddaje się obróbce termicznej przed ostateczną obróbką kształtu i wymiaru. Jesli jakkolwiek uda się tą drogą uzyskać zmiany w tłoku to będzie to równoznaczne m.in. z jego deformacją nienaprawialną w amatorskich warunkach. Jeśli zaś uda się nie osiągnąć żadnej zmiany to tym bardziej cała operacja nie ma sensu:).
Ot, jeszcze jeden przykład jak często w "przekazach ludowych" ulegają pomieszaniu właściwe cele i sens niektórych działañ warsztatowych:).
Zródło  http://www.junak.riders.pl/tlok.htm
Sam od bardzo dawna zastanawiam się nad tymi zabobonami i czasami wręcz magicznymi właściwościami niektórych części jak np świece, tłoki, oleje itp itd

Koziol1224

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2009, 12:15:39 »

Jeżeli twierdzicie że Almot oferuje dobre tłoki to poszukam tłoków z Almotu. A co do szkiefu to będę robił w konkretnym zakładzie gdzie potrafią to bardzo dobrze zrobić.. (sprawdzony:) robiłem tam wcześniej szlif do mojej etz 251 ) od zawsze bawiłem się etz-kami i potrafię zrobić w nich naprawdę wszystko, lecz postanowiłem spróbować czegoś nowego i sprzedałem moje etz-ki a teraz mam 2 cz 350 z czego jedną przerobiona na chopera. Jest to dla mnie nowe doświadczenie to trochę inna bajka ale myślę że będzie fajnie. Obecnie obie w generalnym remoncie.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 27, 2009, 13:37:37 »

taka mała prośba, nie pisz posta pod postem, używać opcji edytuj dobrym zwyczajem jest :] tak samo opcja "szukaj" zalecana jest:] tyczy się to zakładania dublujących się tematów, zawsze w razie niejasności właśnie tam można zapytać ;) wprowadzi to ład na forum  

polecam również tą przeglądarke :P http://download.mozilla.org/?product=firefox-3.5.6&os=win&lang=pl pomaga z ortografią
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2009, 13:47:53 wysłana przez gringo »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 27, 2009, 14:37:28 »

Reasumując- można gdzieś kupić czeskie tłoki do CZ 350 na pierwszy szlif- można też kupić polskie z przyzwoitej firmy. Nie polecam gotowania ich- gotować można raczej w celach badawczych- żeby sprawdzić co się stanie z materiałem po wygrzaniu ( czy nie nastąpi falowanie powierzchni itp ). To chyba tyle- wszystko wyjaśnione super i tak dalej. Temat zamknięty.