Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 15, 2025, 06:42:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Problem ze świecą  (Przeczytany 8283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gawron1987

• Gość
Problem ze świecą
« dnia: Czerwca 14, 2006, 19:48:12 »

Witam. Jestem posiadaczem Jawy TS 350 i tak prawdę mówiąc nie mam pojęcia o mechanice czy elektryce. "...Bo pojazd jest od jazdy, a nie od naprawy...". Mam problem bo coś na jednym cylindrze wypala świece, zmieniłem świece, kabel i cewkę ale problem się powtarza. Zna ktoś rozwiązanie??

ejok

• Gość
Odp: Problem ze świecą
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 15, 2006, 12:58:38 »

moze masz zwarcie na instalacji???? a jak chcesz miec jawe do jazdy a nie do naprawy to lepiej se kup etz w jawie trza troche zawsze pogrzebać:P <punk>

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 15, 2006, 13:42:14 »

Co ma zwarcie w instalacji do wypalania świec.

Jakie świece zakladasz- producent i wartość cieplna.

Pozatym zobacz ustawienie ga¼nika- może być niewłaściwa miesznaka, np rozregulowany ga¼nik, albo po prostu przytkany.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2006, 10:54:46 »

"jak chcesz miec jawe do jazdy a nie do naprawy to lepiej se kup etz" hehehehe :D:D

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2006, 11:22:34 »

<offtopic>Moim zdaniem to ze Jawa jest tylko do naprawy to absurd. Tak jak wielu tutaj sie Jawowiczów wypowiadało wystarczy zadbać o Jawe a bedzie niezawodna. Najczęściej takie zdanie mają osoby których przerasta ustawianie klasycznego zapłonu w Jawie   :P Mam MZ etz 250 i moge powiedziec ze jedyna lepsza rzecz w 250 jest to ze nie ma łañcuszka sprzęgłowego a jest zębatka, ale zobaczcie jak głupio zrobili tam sprzęgło ! jest osadzone na stożku wału który sie obrabia i koniec wał do wymiany  <frusty> Wiec nie wychwalajmy mz bo to wcale nie jest takie niezawodne cudo  <furious> Ja jak swoją mz doprowadze do uzywalności to sprzedam w cholere i zostane przy Jawci  <punk>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2006, 12:20:21 »

A ja uwazam ze mz jest poprostu prosciej zbudowana i dlatego jest mniej awaryjna, mz to jest poprostu powiekszony simson ;]

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 17, 2006, 12:30:14 »

Dokładnie- etla jest dużo prostsza chociażby daletego że ma jeden gar. Dużo problemów w jawie sprawia właśnie współpraca ze sobą obu cylindrów- czoło wału, wszytsko podwójne, zapłon, który musi być ustawiony tak samo na oba gary.

gawron1987

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2006, 13:38:59 »

Moje świece to Iskry F75 super, takie polecił mi sprzedawca jako naj odpowiedniejsze do Jawy, i właśnie takie dwie mi spaliło. Może to wina mieszanki bo raczej ga¼nik wydaje się być OK, a zwarcia raczej n ie mam bo raczej wszystko działa. Próbowałem dostać świece Briski ale podobno są o wiele gorsze od Boscha czy Iskry. Popróbuję z mieszanką, może będzie postęp.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 17, 2006, 21:28:03 »

jak miałem komara to on nie chciał chodzić na 75 założ jakieś z z wieksza ciepłota temat swiec był już gdzieś omawiany na forum
http://mienki1987.blogspot.com/

Brein

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 17, 2006, 22:45:45 »

Gawron1987
"...Bo pojazd jest od jazdy, a nie od naprawy...".

Kolego albo się zacznij edukować w trybie pilnym albo zmieñ motocykl na... prosto z salonu;)

Z Jawą kto jak dba tak i ma :)

Pozdrawiam!

P.S. a jesli chodzi o paloną świecę - sprawd¼ kondensator :>
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2006, 22:55:06 wysłana przez Brein »

gawron1987

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2006, 21:54:01 »

Dobrze powiedziane "zacznij się edukować" Uwierz mi że bardzo bym chciał tylko że nie mam mistrza który chciał by udzielad¼ mi rad albo odpowiedniej książki która udzieliła by mi odpowiedzi na pytanie: dlaczego moja jawa nie działa? Mam jedynie żółtą księgę J. Kruszewskiego ale połowy terminów poprostu nie rozumiem, nie wiem co to jest np. czop, popychacz, wodziki bo i skąd mam to wiedzieć. Miałem rozkręcić silnik i zobaczyć go "na żywo" ale na forum odradzają mi tę myśl, więc teraz jestem w kropce <mur>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 19, 2006, 21:51:07 »

hmm sorki że to kolego powiem ale powinieneś zacząć naukę na mniejszym motocyklu lub motorowerze albo zasiądz w garażu kogoś po fachu i w tydzieñ będziesz operował wszystkimi terminami i miał pojęcie o motocyklach, w tym trzeba siedzieć, a Jawa nie jest idealnym motocyklem na naukę mechaniki, naprawde....
http://mienki1987.blogspot.com/

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 06, 2006, 23:08:51 »

hmm sorki że to kolego powiem ale powinieneś zacząć naukę na mniejszym motocyklu lub motorowerze albo zasiądz w garażu kogoś po fachu i w tydzieñ będziesz operował wszystkimi terminami i miał pojęcie o motocyklach, w tym trzeba siedzieć, a Jawa nie jest idealnym motocyklem na naukę mechaniki, naprawde....
nie zartuj.. ludzie sie na Indianach mechaniki uczyli i dawali rade ;) choc slyszalem ze udawalo im sie na wiele sposobow zlozyc ten sam silnik. Niech idzie do ksiegarni/antykwariatu/biblioteki i wyporzyczy ksiazki. kupi archiwalne numery motocykla czy swiata motocykli itp. trzeba tylko chciec. ja sie akurat mechaniki uczylem na Jawie i wczesniej z wielu magicznych ksiag. Zazwyczaj dobra serwisowa wystarczy zeby samemu naprawiac i serwisowac swoj samochod (pomijajac niektore aspekty przy ktoych trzeba miec drogi sprzet). Z jawa jest tylko taki problem ze serwisowka jest jaka jest - nie bede tego komentowal... choc anglojezyczna wersja jest naprawde dobra.

pozdr
acha.. tylko trzeba pamietac ze nikogo nie olsni po przeczytaniu jednej ksiazki... po tysiacach stron zaczyna sie dopiero cos ukladac;)

wojtas.87

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2006, 23:25:29 »

Ja zaczynałem od komarka, potem miałem CZ175, którą wyremontowałem własnoręcznie od malowania ramy, poprzez elektrykę do silnika i chodziła niezawodnie. Zapaliła bez problemu po tegorocznej zimie, a przepalana była może 2 razy przez 4miechy. Pozbyłem się Ceśki ponieważ potrzebowałem kasy, a teraz zakupiłem Jawe i muszę przyznać, że miałem z nią na początku problemy, ale teraz śmiga jak głupia i niewiele pali. Uważam że motocykle firmy Jawa lub CZ są to bardzo dobre sprzęty tylko trzeba je dopieścić żeby potem "były wierne". MZ natomiast jest to motocykl dla ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia na temat mechaniki. MZ irytuje wręcz prostotą wykonania.

pozdrawiam
p.s. Nienawidzę ludzi, którzy mówią że Jawy i CZ-ki są nieudane, a MZ-ki są lepsze!!