Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 10:06:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cewka butelkowa i jej masa; Przerywa na prawy przy wiekszym poborze pradu  (Przeczytany 5036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Janek786

• Świeżak
  • *

Witam
Jestem nowy mam jawe 350 ts od jakiegos czasu robiłem remont kapitalny itd.cały tamten sezon jeżdziła bez zazutu.wiadomo zapłon sprzegło regulacje i nic wiecej.
Mam 2 pytania;  
1. odniśnie cewki butelkowej czy ona powinna być połączona obudowa z masa motocykla ws. oryginał opaska cewka i do rami pod bak czy np. moze być oklejona czymś bo opaska jest za duża .
Pytam bo nie znalazłem info ma tem temat.
2. Jest taki problem czasem jak chodzi na wolnych (silnik ciepły) włacze światła mijania,stop i kierunek to silnik zaczyna przerywać na prawy gar(lub ogólnie nierówno zaczyna pracować) wyłączam  kierunek i jest ok mówie ze czasem ma takie triki teraz zima to nie jezdze ale w sezonie wiecie w miescie,światła,kierunek mruga a tu coś jej nie gra.Pytanie elektryka (alternator lub coś z nim związane) może jakiś spadek prądu nie jestem pewien dlatego pytam?
Wie ktoś coś na ten temat?
AndrewS: poprawilem temat, prosze lepiej tytulowac, nastepnym razem temat wyleci do kosza
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2010, 22:25:32 wysłana przez AndrewS »

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Dwa pytania...
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 27, 2010, 12:36:37 »

ad.1

Nie cewka butelkowa nie musi byc polaczona z masa(rama motocykla)

ad.2

Zaczyna Ci przerywac poniewaz jest wtedy spadek napiecia,przyczyn moze byc wiele od ladowania po zuzyty akumulator,najlepiej pomierzyc miernikiem napiecie i natezenie ladowania
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 27, 2010, 13:02:44 »

Ad. 2
Przejrzyj instalację elektryczną. Przeczyść styki, konektory, ewentualnie zmieñ konektory na nowe i polecam lutować je do kabla a nie zaciskać. Połączenie takie nie zaśniedzieje tak jak zaciskane i nie będzie oporów i jednocześnie strat.

Janek786

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 27, 2010, 13:37:14 »

instalacja była cała nowa kable konektory ale zobacze  bo koñcówek nie lutowałem
co do mierkika to racja trzeba sprawdzic bo powiem szczerze nie sprawdzłem ale ładowanie raczej jest ok bo cały sezon poprzedni nie ładowałem go dopiero  przez zime(teraz jak wyciagniety z moto)
nie miałem regulatora napiecia oryginalnego wiec kupiłem nowy elektroniczny czy to ma jakies znaczenie bo oryginał jest chyba mechaniczny(ws. cewka i styki)?

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 27, 2010, 13:47:38 »

oryginalny w Jawaie 350 TS jest elektroniczny(kiedys uszkodzony rozebralem na czesci)ale niektorzy kupuja regulatory elektroniczne od 9 diodowych alternatorow (np maluch),jak juz chcesz nowy elektroniczny regulator to szukaj do 6 diodowego np skoda.

Slyszalem ze od Fiata 125P stary mechaniczny regulator  tez  dobrze dziala lub nawet lepiej niz oryginalny Jawy,niestety nie mam takowego do testow.
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam