Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 11:23:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all 350] Nie odpala  (Przeczytany 8692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lucaszz

• Gość
[all 350] Nie odpala
« dnia: Czerwca 17, 2006, 21:15:14 »

Otóż jawa nie pali. Odpala z trudem po wszczyknięciu paliwka do cylindrów i wtedy chodzi już dobrze, ładnie się wkręca. Po zgaśnięciu odpala nawet wmiare, ale nie trzyma wolnych obrotów.

Po jednodniowym postoju nie pali już wogle, moge kopać 20 razy a ona tylko lekko pyrknie co jakiś czas. Myśle że to wina ga¼nika, chciałbym zacząć regulacje od ustalenia poziomu paliwa w ga¼niku, niestety nic nierozumiem z tego co pisze w serwisówce, prosił bym o lopatologiczne wytłumaczenie jak to zrobic. Jeśli znacie inne przyczyny takiego zachowania motocykla to tez poprosze.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2012, 23:38:02 wysłana przez Bulo »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Jestem na skraju DEPRESJI - jAWA NIE PALI...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2006, 21:23:22 »

First question:
Czy cos w niej ostatnio ustawiałeś robiłeś albo wymieniałeś?
Czy paliwo dochodzi z baku do gażnika i z gażnika do cylindrów?
najpierw przeczyść gażnik a dopiero potem go reguluj ten temat już chyba był omawiany poszukaj na forum....
http://mienki1987.blogspot.com/

lucaszz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2006, 21:26:49 »

Czy cos w niej ostatnio ustawiałeś robiłeś albo wymieniałeś?

Tak próbowałem regylowac  ga¼nik bez skutku...

Chciałbym się dowiedzieć jak ustalić prawidłowo poziom paliwa w ga¼niku. Nie znalazłem żadnego łopatologicznego wyjaśnienia tej czynnosci.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2006, 21:30:33 »

na iglicy ustaw  zakładkę na środkowym rowku, a co do obrotów to wiem jak to zrobić ale nie wiem jakwytłumaczyc

Brein

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2006, 21:49:52 »

co się tyczy ustawiania poziomu paliwa w ga¼niku - BY£O O TYM JU¯ NA FORUM - poszukaj :)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2006, 22:21:33 »

Nie chciałbym Cię stresować, ale miałem identyczny problem. W moim wypadku spowodowany był rozszczelnieniem skrzyni korbowej. Objawy dokłądnie te same, z tym, że moja odpalała też na pych.

W każdym bąd¼ razie problemem jest brak odpowiedniego napełniania cylindrów mieszanką. Po zagrzaniu silnika odpala jako tako bo mieszanka łatwiej odparowywuje. Jeśli grzebałes w ga¼niku khm... poszukaj uważnie: na forum powinieneś znale¼ć jak wyregulować ga¼nik. Ponadto sprawd¼ czy masz dobrze uszczelnione łączenie ga¼nik-kruciec, kruciec-cylindry. Oraz uszczelki pod głowicami i cylindrami - jeśli gdzieś jest nieszczelność silnik łapie "lewe" powietrze.

ufff... jednak jestem za wyjątkami z forum opisującymi najczęściej występujące problemy i usterki ;) - i... ok tym razem ja nakarmiłem trola ;)

Pozdrawiam!

lucaszz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 17, 2006, 22:32:12 »

JAWA ODPALA JAK WYJMNE JEJ P£YWAKI. Wtedy odpala bez problemu, co o tym sądzić?

Traktorzysta

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2006, 22:42:01 »

Lucazz, mam dzis dobry dzien, wiec z checia Ci pomoge :P Jesli chodzi o zabieg wstrzykiwania paliwa do cylindrow, to moze on byc potrzebny, ale tylko wowczas, gdy wystepuja nieszczelnosci w skrzyni korbowej ( z reguly na czole walu - ten aluminiowy krazek w srodku walu korbowego ). Jesli faktycznie jest to wina gaznika , to wystarczy odpalenie na pych ( nie ma potrzeby zalewania). Ale jesli faktycznie jest to wina, jak mowisz gaznika, to poziom paliwa ustawiasz tak - bierzesz szklanke z nutelli, albo inna podobna, odkrecasz komore plywakowa z gaznika, nastepnie przykladasz gaznik do szklaneczki i przez wezyk paliwowy lejesz paliwo do momentu, az plywak nie zamknie zaworka iglicowego. Wlasciwy poziom paliwa , mierzony od "gornego brzegu szklanki" powinien wynosic 10 mm, jesli jest inny, to doginasz blaszke od plywaka, ta ktora styka sie z zaworkiem.  Z kolei jesli chodzi o srube skladu mieszanki - z tym jest roznie - byc moze tu tkwi Twoj problem. Instrukcja podaje np. wykrecenie  1,5 obrotu, ja mam u siebie pol obrotu ( na 1,5 po prostu nie chce palic z kopka i zle schodzi z obrotow). Pozostaje jeszcze sruba uniesienia przepustnicy, ale tego chyba nie trzeba wyjasniac ;) Bezwzglednie pierwsza rzecza, zanim zaczniesz sie bawic w regulacje, jest, jak juz Mienki napisal,  jest DOKLADNE rzeczyszczenie gaznika - to naprawde pomaga.

Lucazz, a tak przy okazji,  ta jawa to Twoj nowy nabytek ?  Pytam, bo jak ja kiedys kupowalem swoja, to kolo mowil wlasnie ze gaznik i zaplon do regulacji i bedzie jawa smigala. A ze wtedy bylem zielony w te klocki,  i zreszta bardzo napalony na nia, to jawe kupilem. A skonczylo sie, jak juz pisalem kiedys na remoncie generalnym :)

Pozdrawiam,
Marcin

W razie pytan pisz smialo, chetnie ci pomozemy - w koncu to forum :)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 17, 2006, 22:45:53 »

:] :] :] nieee... panie chirurg całą resztę włóż pan spowrotem  :] :] :]

Czyli kwestia ustawienia poziomu paliwa w ga¼niku, czyli pływaków... ale ale chcesz powiedzieć, ze Ci ga¼nika nie przelewa bez pływaków???

lucaszz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 17, 2006, 23:11:30 »

Pływaki wyjołem w celach eksperymentalnych. Na początku dzięki wielkie za info od marcina tego mi było trzeba. Jawe mam od miesiąca.

Niestety, prace przy ga¼niku stanęły w miejscu, bo znów padła mi świeca w prawym garze, poprostu w moment umarła podczas chwili kiedy silnik pracował. I znowu w prawym garze, a lewy pracuje dobrze.
P
ozatym jawa co chwile psika, prycha prawym garkiem.
Czemu jawa zabija świece, może regulator napięcia padł?

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2006, 13:19:36 »

rozszczelnieniem skrzyni korbowej.

Z tego co sie zorientowałem na forum to ponoć to straszna rzecz.
Da się sprawdzić stan tego uszczelnienia bez ingerencji w silnik?
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 18, 2006, 19:14:25 »

No jeśli ci zapala ładnie na zimno bez pchania i wstrzykiwania benzyny , trzyma wolne obroty to znaczy ze z  szczelnoscia skrzyni korbowej jest ok  :)

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 18, 2006, 19:53:02 »

lucaszz mi Jawa zabijała świece, jak miałem ¼le wyregulowany ga¼nik. Nie potrafię tego dokładnie wytłunaczyć. Zaraz po wyregulowaniu wstawiłem nowe świece i jeżdżę już na nich drugi sezon. Niedawno znowu regulowałem ga¼nik.
Jak kupisz świece NGK to na pewno Ci nie padną. Może to moje subiektywne odczucie, ale ISKRY padają jak są zasmolone i często zalane.
Co do prychania i kichania to:
1) sprawd¼ czy iskra na prawym garze jest dobra
2) wyreguluj zapłon używając do tego szczelinomierza i klucza wkręcanego w cylinder
To na pewno pomoże. Ja kiedyś po małym remoncie na trasie założyłem odwrotnie fajki. Jawa mimo iż była ciepła, nie chciała palić, kichała, prychała i nic. Na pych też nic. Już miałem regulować zapłon od nowa, ale wpadłem na to, co ja najmądrzejszego zrobiłem  <mur>.

gawron1987

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 18, 2006, 20:42:08 »

Witam. Moja Jawa ma dokładnie te same objawy co sprzęt lucaszza. Też spala świece, czasem pali tylko na jeden gar i po dłuższym postoju jest koszmarem ją odpalić. Jedyne co się różni to to że nie muszę "dolewać" do cylindrów i nie rusza na popych. Kiedy nie chciała palić odkręcałem śróbkę od obrotów i pomagało ale ostatnio coś ten numer nie działa. Pokombinuje z ga¼nikiem (jak to wyżej opisano) i zobaczę jakie będą rezultaty. Pozdrowienia

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 18, 2006, 22:17:50 »

ale ISKRY padają jak są zasmolone i często zalane.

Moje Iskry (tzn świecie co niby kupiłem za siostry pieniądze do siostry PF 126p ale nigdy ich nie wkręciłem, nie mówcie jej  :>) padają tak co 100 km. Czarność je zjada. Ale mają u mnie prawo padać bo mieszanka ustawiona na dotarcie bogato i oliwa 1:30
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

cezet175

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 19, 2006, 13:15:32 »

nie wiem co wy chcecie od tych ISKIER  <furious> ja mialem w cz 175 iskre 75 i jest to najlepsza swieca do jaw i cezet bo jest ciepla swieca a jawa trudno sie grzeje jezdze teraz na izolatorze orginalnym nie mieckim 260  <punk>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 19, 2006, 21:46:56 »

ja tez leje 1:30 i narazie jest ok
ale ja dopiero zrobilem ok 300 km od remontu
jezdze na swiecach  Champion
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 19, 2006, 21:54:23 »

ja lecę na NGK ale nie mogłem ich przetestować na dłuższej trasie bo k... nie mam głupiej sprężynki odboju kopniaka..... <furious> <furious>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 20, 2006, 09:44:04 »

Mienki a co masz problem z odbijaniem kopniaka?? ja mam takie cos ze jak chce troche szybciej jechac (tzn. przeciagac na biegach do wyzszych obrotow) to przy przelaczaniu biegow koper przeskakuje na pozycje "sterter" wkurza mnie to niesamowicie :/  czy to wina sprezyny ??

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 20, 2006, 15:20:16 »

moze to byc wina tez walka zmiany biegow tego co przechodzi na druga strone silnika do automatu sprzegla, jest w srodku wyrobiony
ale bylo juz chyba cos na ten temat ktos to poprawil delikatnie szlifujac wspolpracujace powierzchnie
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 20, 2006, 15:22:39 »

wtedy to ja to komus doradzalem ale nie chce mi sie rozbierac tego i ogladac :/ liczylem ze sprezyne wymienie i na tym koniec ale cos mi sie wydaje ze bede musial ten walek zmienic ;(

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 21, 2006, 14:40:21 »

rozebralem dzis silnik i wina okzal sie jednak ten pechowy walek, jest lekko przyszlifowany :/

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 24, 2006, 11:51:21 »

wie ktos moze czy te walko od zmiany biegow sa takie same w zwyklej 350 i TS-ce?? jak sie nazywa ten drugi walek do ktorego wchodzi walek kopniaka bo nie wiem jak to nazwac :PP

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 25, 2006, 20:27:36 »

hmmm strzelam walek polautomatu sprzegla
albo walek wybieraka biegow  :D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 25, 2006, 20:58:35 »

Wałki w  TS i Jawie 350 są inne .TS ma krótszy .