Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 31, 2025, 00:48:41
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: sprzęgło od CZ w TS 350 ?  (Przeczytany 30719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzehoo

• Gość
sprzęgło od CZ w TS 350 ?
« dnia: Listopada 08, 2005, 00:30:02 »

Czy może ktoś przekładał sprzęgło od CZ do TS ki ? Trzeba coś przerabiać ? Czy tylko wymienić elementy ? Być może że to wyeliminowało by jedną z głównych wad Jawy TS 350.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: sprzęgło od CZ w TS 350 ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 08, 2005, 18:34:34 »

Nic nie trzeba przerabiać, wystarczy tylko przełożyć  ;D
Zębatka łañcuszka sprzęgłowego jest identyczna:) trzeba tylko zmienić tuleję rozporową na czetowską i to wsio:)
Podobno czasem popychacze sprzęgła okazuja się za krótkie i brak jest zakresu regulacji, ale wtedy między obie części popychacza wstawia się mała kulke i juz jest ok :)

Podobno przełożenie sprzęgła uzdrawia w tej kwestii TS'kę osobiście juz takie posidam tylko muszę jeszcze przełożyć  ;D

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2005, 07:55:48 »

Jak pisze Johnny - po prostu przekładasz całość. Tulejka rozporowa musi być też od CZ-ty.
Na pewno znacznie łatwiej się reguluje to sprzęgło i generalnie chodzi wyśmienicie :D

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2006, 20:12:49 »

W koñcu udało mi się wymienić sprzęgiełko w na CZtowskie:)
Skrzynię zalałem mobilem przekładniowym (na którym oryginalne sprzęgło ciągnęło że się biegów zmieniać nie dało), zgrubnie wyregulowałem.

Po przejechaniu ok. 10km muszę powiedzieć że było warto. Biegi przełączają się cicho, znalezienie luzu nie sprawia problemów, czasem trochę ciężko jedynka wchodzi ale myślę że to kwestia dokładnej regulacji.

Jak na razie polecam <cheers>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2006, 21:35:29 »

w jednym fachowym artykule przeczytałem że sprzegło TS jest gorszej jakości i czasami może powodować skrzywienie wału i cos jeszcze....
http://mienki1987.blogspot.com/

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 31, 2006, 10:56:06 »

Skrzywienie wału?? Sprzęgło?  <eek>
Jedyny argument w miarę sensowny jaki usłyszałem, to ten, że sprzęgło do TS-ki było projektowane dla większej mocy silnika. W praktyce, wszyscy, którzy się przesiedli na to sprzęgło są zadowoleni.
Inna sprawa, że Czesi wrócili do tej konstrukcji (z tego co wiem) i w ostatnich modelach montowane jest sprzęgło właśnie tej konstrukcji.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2006, 14:48:05 »

tak przeczytałem w artykule ¦M, opisywali tam spoko Ts -ke,i autor pisał że sprzegło z CZ jest wytrzymalsze a orginalne Ts jest wykonane z innych materiałow i może powodować to co pisałem ale nie wiem ile w tym prawdy, poszukam tego artykułu...
http://mienki1987.blogspot.com/

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2006, 19:15:06 »

Nie zakładam nowego tematu...
W sprawie sprzęgła. Bo dziś humory miało.

Generalnie na zimnym silniku wbijając 1 chrupie. Na ciepłym chrupie delikatnie. To chyba norma?

Dziś mi sprzęgło uciekło.
Zapalam. Wbijam 3 (ustawiony nie ten luz co trzeba było). Moto nie chce sie rozpędzać. No tak 3 bieg. Wciskam sprzęgło. Nie rozłącza do koñca. Moto chce dalej jechać. Nie idzie wybić 3. No to ruszam i jade... Rozpędzam... Nie idzie wybić 3... Sprzęgło rączka chodzi lu¼no... Redukuje... Chyba wbiłem jeden... Ryk silnika... Sprzęgło nie chce odłączyć napędu... Oczywiście Głupek ze mnie spanikowałem zamiast zgasić motor to siłą próbowałem zmieniać biegi...

Pobocze. Podkręcam linke. Sprzęgło działa.
Kilkanaście km i czuje że sprzęgło ślizga...
Olej Ok.
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 01, 2006, 19:19:31 »

Nie zakładam tematu noweego.

Sprzęgło mi niedomogło na trasie. Jadąc stała się rączka luzna. Ani wybić biegu. Nie rozłączało do koñca. Stojąc motor chciał jechac dalej.

Podkręciłem linke. Ok. Ale teraz znowu zaczyna ślizgać sprzegło.

Zimny silnik wbijącąc 1 chrupnie. Ciepły silnik wbijając 1 delikatnie chrupnie. Tak ma być? Czy też da się 1 wbijać bez chrupania?  :-/

Edit:
Nie wiem czemu dodaje wiadomosc... Pokazuje ze strona ma błędy i nie może wyswietlić.,,, A post dodany.... Sorki
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 01, 2006, 19:31:53 wysłana przez NaczelnyFilozof »
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 22, 2006, 14:14:04 »

witam!! ja tez mam problem z sprzeglem CZ po przelozeniu do TS!! Mianowicie jak juz zalozylem sprzeglo i wydawalo by sie ze wszystko powinno dzialac sprzeglo stalo sie tak mocne ze niepomaga zadna regulacja!! kazdy bieg jest zasprzeglony na puszczonej klamce !! co sie moglo stac?? na poczatku myslałem ze tarcze sa zaslabe ale to by byla reakcja odwrotna ze by biegi byly !! prosze pomuszcie mi bo juz niewytrzymuje nerwowo!!

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 22, 2006, 14:33:01 »

Poprzedni właściciel też założył sprzęgło CZ do TS i u mnie też zawsze gdy sie chce wrzucic jedynke to słychać to przeszywające chrupnięcie <sadwalk>

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 22, 2006, 15:50:58 »

Wierz mi :] nie słyszałeś jak jedynka wchodzi na iryginalnym TSowskim sprzęgłe- dobiegaja takie odgłosy jakby skrzynia sie miała rozsypać- i to nie tylko u mnie  bo praktycznie w każdej jawie tak jest :-/

Na sprzęle CZty jest o niebo lepiej ale muszę przyznać że na początku jak je założyłem chodziło to dużo lepiej, teraz troche poje¼dziłem i wydaje mi się że biegi zaczęły wchodzić głośneij :) ale przynajmniej ze znalezieniem luzu jak moto stoi nie ma teraz najmniejszego kłopotu. Trzeba jeszcze dodać że w skrzyni mam Mobila na którym TSowskie sprzęgło praktycznie nie rozłączało !!!

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:18:55 »

Chlopaki zastanowcie co moge zrobic z tym sprzeglem!! Teraz tak myslałem czy ten drut co idzie przez srodek sprzegla i odpycha dekiel koszyczka w TS niejest dluzszy niz w CZ i moze dlatego caly czas jest takie twarde!! <hammer>

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:25:32 »

Darko a sprzęgła nie regulowałęś <eek>

Popuść linke na tej śrubie co jest na środku a pó¼niej wykręć śrubę regulacyjną. Następnie powoli ja wkręcaj do momentu aż d¼wignia automatu sprzęgła zacznie dotykać rolki. Skasuj luz linki i ustaw 2mm luzu na klamce- regulacja była juz szczególowo opisywana, więc teraz tylko tak po krótce.

Popychacze nieznacznie różnia się długością- ewentualnie trzeba dać kulke pomiędzy oba popychacze względnie skrócić, ale na początek spróbuj regulacji- u mnie akurat popychacz miał dobrą długość  :]

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:31:41 »

heheh wiesz Johnny regulacji prubowalem w obie strony mowie moze jakies cuda sie dzieja!! :)) ale naprawde musialem cos zle zrobic bo niewiem!!roznica niby troche byla ale ono i tak bylo owiele za mocno dociagniete mimo iz regulacja pokazywala inaczej !! co dalej robic??

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:46:05 »

No to trzeba było od razu pisać co było robione <cheers>

Hmm jak rozumiem sprzęgło ślizga tak ??

Bo jeżeli slizga no o może faktycznie albo jest ¼le poskładane albo sprężyny jakieś słabe albo tarcze zakoñczyły żywot inne możliwości nie przychodzą mi na myśl. Ja to robię tak że jak poskładam sprzęgło to przed założeniem dekla reguluję je i naciskając klamke sprawdzam czy wszystko jest ok. Jak wizualnie wszytsko działa to dopiero przykręcam dekiel.

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2006, 17:49:43 »

No wlasnie nie slizga!! Ono trzyma tak mocno ze na jedynce to pcham sobie motorek jak by byl na luzie nietrzymajac klamki !!Wyglada to tak jak by mial zerowa kompresje a az tak zle niejest :)

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2006, 18:00:49 »

Aha czyli sprzęgło jest na stałe włączone, tzn. jest tak jakbys trzymał wciśnięta klamkę:)

Ja na  Twoim miejscu zdjąłbym dekiel sprzęgła i zobaczył co się tam dzieje przy naciskaniu klamki i przepychaniu motocykla :) bo tak to trudno coś konkretnego powiedzieć. A jak sprężyny- cięzko się te przetyczki zakładało? a zamontowałeś dobra ilość tarcz i we właściwej kolejności bo tylko taki powód przychodzi mi na myśl- a najprostrze błędy najtrudniej wykryć :-/

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2006, 18:05:00 »

No z tego co pamietam i wyczytalem juz na forum to tarcze sa dobrze wlozone!! No bo pierwsza idzie tarcza (5 tarcz) no a nastepnie ta blaszana przekladka!!a wydawalo mi sie ze sprzeglo fajnie pracowalo jak niemialem zalozonego dekla ale to sie zmienilo jako go zalozylem !! szczeze to mi nogi podgielo !! :(

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2006, 18:14:40 »

No to faktycznie dziwne skoro mówisz że przed założeniem dekla było wszytsko ok. Z tego co piszesz wnioskuje że dobrze to złożyłeś :) więc teraz tylko pytanie czy sprężyny nie były miękkie i czy tarcze były w dobrym stanie. Pomysły mi się juz koñczą pwoli :-/

DarkoM

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2006, 18:17:57 »

No zakladalem to pierwszy raz wiec niejestem niczego pewien!! jeden minus jaki mnie doluje to niemialem zawleczek blokujacych sprezyny i zrobilem je z gwozdzi ale z tego co widzialem to one nieprzeszkadzaly w niczym !! no mam dola bo niewiem co jest grane !! :((((dlamnie powinno to dzialac ale szukam przyczyn dalej!!

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2006, 19:43:19 »

Aha czyli sprzęgło jest na stałe włączone,

Panowie, kal wciskamy klamkę sprzęgła, to WYSPRZęGLAMY, a tym samym WY£¡CZAMY sprzęgło.

Klamka wciśnięta - sprzęgło wyłączone. Bo wtedy nie pracuje, nie sprzęgla.
Dla jasności.
A jak sprzęgło się ślizga, tzn. że ¼le pracuje, czyli z tego co pisze DarkoM to mu właśnie sprzęgło się ślizga.

Zacząłbym od wykręcenia z 1/2 obrotu śruby regulacyjnej.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2006, 20:36:34 »

Dumałem dumałem i wydumałem coś takiego- a może sprzęgło się odkręciło albo jak kolega Darko zdejmował zębadtke z wału może ją za słabo przykręcił i teraz się ślizga na wale- niby taka głupota ale duzo by tłumaczyła

Dzięki Demonos za wyklarowanie kiedys przęgło jest włączone- zawsze mi sie myli :]

madras30

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2006, 21:16:16 »

bardzo możliwe :), kolega szllał tak kilka dni, zrywy itd, urwał łañcuch a potem obróciła mu sie zebatka na stozku wału, zmienił na 2 i chyba trzymało ale jakieś rysy na pow, czopa sie pojawiły :[

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 22, 2006, 22:10:28 »

<offtopic> To i tak miał szczęście Twój kolega- znajomy mechanik opowiadał że co chwilę ktoś przywozi mu jawcie z doszczetnie rozwaloną skrzynią. Jak kochana "młodzież" szalała na tylnym kole to w najlepszym przypadku łañcuch a w najgorszym skrzynia się sypał.

A co do tej zębadki to radzę na to uważać bo jak się ona obróci na stożku to może uszkodzić wał (stożek) i wtedy kaplica :-/

<offtopic>