Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 12:06:56
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak zrobić prostownik do Jawy Ts  (Przeczytany 17336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karolex

• Jawer Weteran
Odp: Jak zrobić prostownik do Jawy Ts
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 31, 2010, 13:03:43 »

Gromie, Jawa też nie ma jednej gałęzi 210W ;]
Ale ja nikogo do tego nie zmuszam, mi to działało i się pochwaliłem i już :P
« Ostatnia zmiana: Lipca 31, 2010, 13:05:21 wysłana przez Laszlo »
Ludzie sami sobie utrudniają życie.
A potem pier* że życie trudne.

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 01, 2010, 18:18:10 »

Skoro już robić na pojedynczych diodach to dobrze byłoby zastosować diody schottky'ego, mają one mniejszy spadek napięcia - 0,3V. Polecam ten model - STPS745, były stosowane w prostowniku PVL w motocyklach MZ, tutaj jest więcej o tym układzie http://forum.mz-klub.pl/viewtopic.php?p=193298
Wykonuję różną elektronikę pojazdową.
Układy zapłonowe, regulatory, instalacje itd.
Masz pytania? Pisz!

SofCHJanek@wp.pl / gg: 9740097
MZ ES 250/2 '72
Jawa 356 '58
http://www.youtube.com/user/sofchjanek

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Września 10, 2010, 17:55:57 »

U mnie w sklepie chyba ostro zdzierają kasę, bo za takie mostki co na allegro kosztują 5zł płaciłem po prawie 10...
Chyba że mam jakieś firmowe  ;)

D3JG4R4

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 10, 2010, 18:05:47 »

No to dolicz do tego 9,50 czy tam 6zł za przesyłĸe i kup gdzie ci sie bardziej opłaca ;p

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 13, 2012, 13:41:33 »

ale ze mnie górnik, sorry za otkop

pytanie do elektroników - czy ma sens rozbieranie i naprawianie z wykorzystaniem diód prostowniczych oryginalnego prostownika 12V i oczywiście czy jest to technicznie możliwe bez posiadania jakichś wymyślnych narzędzi ? -  dzisiaj rozbierałem to cudo i widzę że jest skręcone na nity
Alternatywą jest oczywiście zastosowanie jednego lub dwóch mostków prostowniczych w zależności ilo fazowy kupimy
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 13, 2012, 14:48:11 »

Kup lepiej cały mostek lub dwa pewnie wyjdzie taniej a i w oryginalną obudowę upchasz. Jak dla mnie oczywiście za dużo roboty:)
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 13, 2012, 18:48:32 »

ale ze mnie górnik, sorry za otkop

pytanie do elektroników - czy ma sens rozbieranie i naprawianie z wykorzystaniem diód prostowniczych oryginalnego prostownika 12V i oczywiście czy jest to technicznie możliwe bez posiadania jakichś wymyślnych narzędzi ? -  dzisiaj rozbierałem to cudo i widzę że jest skręcone na nity
Alternatywą jest oczywiście zastosowanie jednego lub dwóch mostków prostowniczych w zależności ilo fazowy kupimy

Bardzo dobrze, że odkopałeś zamiast zakładać nowy temat...

Co do sensu reperacji starego prostownika ja powiem TAK, o ile zrobisz to dobrze.
Pasowałoby połączyć diody jakimś elastycznym przewodem (zamiast drutu) przez co unikniesz "zimnych lutów" powstających podczas drgań...
Chociaż z drugiej strony kupować diody a kupić dwa mostki i połączyć według schematu z 1 strony? Sam musisz sobie odpowiedzieć co lepiej.
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 13, 2012, 20:15:54 »

Naprawa oryginalnego prostownika powinna być ostatecznością! Najlepiej od razu go wywalić na złom. Większego syfu niż on nie widziałem jak długo żyję.
A zimne luty (jak nazwa wskazuje) powstają podczas  lutowania a nie od drgań!
Nie wiem kto i po co stosuje dwa mostki greatza??? To jak wiązanie buta dżdżownicą...
Przecież są gotowe mostki trójfazowe w identycznej obudowie...
Podwójne diody z zasilacza ATX nie są dobrym pomysłem. Mają za małe napięcia dopuszczalne wsteczne! Max 45V. Wg. mnie i literatury powinno być minimum 100V. To bezpieczny zapas napięcia wstecznego w sytuacjach zrzutu obciążenia lub utraty masy (w Jawach na porządku dziennym). Układ zapłonowy też daje swoje wolty...

Wg. mnie optymalnym cenowo rozwiązaniem są pojedyncze diody 5 - 8 A. Laszlo nie siej paniki! Nie ugotują się na pewno gdy przepłynie koło nich trochę powietrza...
Układ 9d to również obowiązek! Wcale nie wymaga wielkich przeróbek. Wystarczy wywalić idiotyczny przekaźnik i wykorzystać kable od kontrolki ładowania.
Ciekawe jest rozwiązane proponowane przez Janka. Gotowiec dla nielubiących się męczyć z elektroniką.

Temat nie jest nowy. Wystarczy poszukać: http://www.jawacz.pl/elektryka/mostek-prostowniczy-z-diod-schottkiego-za-i-przeciw/
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2012, 20:25:54 wysłana przez jack63 »

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 13, 2012, 21:52:30 »

Kolego to chyba nigdy nie widziałeś zimnych lutów albo nie wiesz  w ogóle jak to zjawisko się objawia...

Co do dwóch mostków greatza to rozwiązanie nie jest złe. Nie przesadzaj. Najprostsze dla kogoś kto ma "jako takie" pojęcie o elektryce...

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 13, 2012, 23:43:22 »

Nie wiem kto i po co stosuje dwa mostki greatza??? To jak wiązanie buta dżdżownicą...
Przecież są gotowe mostki trójfazowe w identycznej obudowie...

Ja stosuje, Bulo stosuje, Mario z tego co pamiętam też. Po co? bo są tanie, prawie wszędzie dostępne, a trójfazowe nie koniecznie. Podłączenie tego to tez nie filozofia.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 14, 2012, 13:02:30 »

Kolego to chyba nigdy nie widziałeś zimnych lutów albo nie wiesz  w ogóle jak to zjawisko się objawia...

Co do dwóch mostków greatza to rozwiązanie nie jest złe. Nie przesadzaj. Najprostsze dla kogoś kto ma "jako takie" pojęcie o elektryce...
Oj widziałem zimne luty widziałem...
Piszesz bzdury. Dostajesz delikatną uwagę. Zamiast napisać: sorki przejęzyczyłem się i poprawić post, idziesz w zaparte zarzucając mi niekompetencję....
Powtórzę. Zimne luty powstają na etapie krystalizacji niedogrzanego stopu lutowniczego. Pękają od drgań (i nie tylko) później.

Rozztocz

• Global Moderator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 15, 2012, 09:54:47 »

To ja już nie wiem kto tu pisze bzdury? Raz piszesz tak, za chwilę zaprzeczasz sam sobie...

Powtórzę. Zimne luty powstają na etapie krystalizacji niedogrzanego stopu lutowniczego. Pękają od drgań (i nie tylko) później.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #37 dnia: Lipca 15, 2012, 10:00:26 »

Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Tigras

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 15, 2012, 10:03:09 »

Wychodzi na to samo, zimne luty powstają przy niedogrzaniu stopu podczas lutowania, co objawia się ich słabą wytrzymałością i pękaniem od drgań...

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 16, 2012, 11:14:01 »

To ja już nie wiem kto tu pisze bzdury? Raz piszesz tak, za chwilę zaprzeczasz sam sobie...

A gdzie tu widzisz sprzeczność???
Jeżeli już to tylko brak "wykładu" na kilkanaście zdań, którego chciałem oszczędzić forumowiczom.
Przecież lutowanie nie jest tylko przyłożeniem lutownicy! To cały proces zaczynający się od oczyszczenia powierzchni a kończący się na oczyszczeniu ostygniętych elementów.
Na 100% drgania do tego procesu nie należą, chyba że ktoś ma delirkę lub bardzo drogie urządzenie do lutowania ultradźwiękowego.
Dalej uważam, że prostownik złożony z dwóch mostków Greatz'a nie jest dobrym rozwiązaniem. Na 100% nieoptymalnym ani pod względem kosztów ani tym bardziej od strony elektrycznej. O możliwości pomyłki przy połączeniach lepiej nie wspominać...
Jednak proponowane przeze mnie rozwiązania wymagają niestety tego feralnego lutowania, które może zadrgać....

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 16, 2012, 20:49:54 »

Laszlo nie siej paniki! Nie ugotują się na pewno gdy przepłynie koło nich trochę powietrza...
Mi się ugotowały,  to znaczy cyna się topiła, nie ważne ile bym jej nałożył.
Dopiero po zastosowaniu z zasilacza ATX przestała się topić bo te diody można było do radiatora przykręcić.  Poza tym diody te mają bardzo niski opór. 

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 17, 2012, 08:54:26 »

Nie napisałeś jakie właściwie diody "ugotowałeś". Chodzi o dokładny typ. Coś musiało być mocno nie halo, że cyna się topiła.
Z resztą cyny powinno być max MAŁO i musi dobrze zwilżać powierzchnie tworząc menisk wklęsły.
Powtarzam. Diody z zasilacza z reguły (choć nie zawsze) są diodami schotky. Chodzi o mały spadek napięcia na diodzie a przez to małe wydzielanie się ciepła. Niestety są to z reguły diody o napięciu wstecznym 35-45 V. Za mało jak na bezpieczną pracę prostownika alternatora. W normalnych warunkach spisują się świetnie, ale w sytuacjach awaryjnych (brak masy, odpięcie aku itp.) mogą ulec przebiciu. Jazda z nimi to trochę igranie z ogniem...
Podaj proszę typy diod ugotowanych i tych które w tej chwili używasz. Będzie można ocenić ryzyko.

Karolex

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 19, 2012, 19:33:21 »

Skąd ja Ci to wezmę? Nie trzymam ugotowanych diod.
A prostownik na diodach z zasilacza ATX (wspomnę jeszcze że w regulatorze pracuje jakiś tranzystor BU wy lutowany z telewizora) jeździ w jawie która została sprzedana.
Czy to jest tak nieprawdopodobne że muszę to udowadniać symbolami elementów?

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 22, 2012, 00:19:04 »

Ja "zmajstrowałem" prostownik- dwie diody 1000V 50a, schemat taki jak jawol wrzucił.
Wyszło mnie to 10zł razem, wygląda trochę prowizorycznie ale działa :)
Pewnie niedługo gdy zmienię instalację na nową sprawię sobie oryginał (ostatnio nawet na allegro coś było).
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 23, 2012, 09:42:34 »

Laszlo. Nic nie musisz udowadniać! To twój motocykl i twoja sprawa. Nie chodzi o dołowanie ani wywyższanie się tylko o zrobienie czegoś zgodnie ze sztuką na ile to jest możliwe. Chodzi również o podniesienie wiedzy użytkowników i promowanie prawidłowych rozwiązań a nie o popieranie dziadostwa i "urban legends". Przecież nie tylko ty czytasz posty.
Postawa taka jak Paweł_1991 powinna być tępiona nie ze względu na niego samego i jego skopany motocykl, ale dlatego, iż czytają to inni!
Paweł_1991 czy zdajesz sobie sprawę, że promujesz dziadostwo? Dwie diody w prostowniku alternatora i nawet działa??? Oszukujesz sam siebie i innych przy okazji!
A za te 10 zł można zrobić porządny prostownik 9d! Trzeba tylko chcieć...

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 23, 2012, 09:56:21 »

Ja "zmajstrowałem" prostownik- dwie diody 1000V 50a, schemat taki jak jawol wrzucił.
Wyszło mnie to 10zł razem, wygląda trochę prowizorycznie ale działa :)
Pewnie niedługo gdy zmienię instalację na nową sprawię sobie oryginał (ostatnio nawet na allegro coś było).

A mostek fabryczny kosztuje 12,50 ;P nawet ma wyjścia męskie, nic nie trza kombinować tylko "zawdziać" wsuwki.

Paweł_1991

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 23, 2012, 10:34:50 »

Miałem nawet nie odpisywać, ale.... Jack, geniuszu- daj se siana- projekt prostownika jaki zastosowałem pochodzi z tego forum, nawet tematu, a dokładniej strona wstecz. Nie twierdzę broń Boże że jest to dobre rozwiązanie, ale "awaryjnie" daje radę, nic więcej. Tak więc jak masz jakiś pomysł na lepszy, łatwiejszy do wykonania i tańszy prostownik- podziel się, przedstaw, opisz go. Bez wątpienia spora część forumowiczów będzie wdzięczna.
Natomiast używanie słów typu skopany i "jechanie" po kimś na całego nie wniesie na jawacza nic nowego, no chyba że niepotrzebną awanturę.
Cezet 350 typ 472.6
ex: Jawa 638-0 86', Junak M10, Komar 2352W

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 24, 2012, 12:11:12 »

A ja wam powiem wachmany, zamiast lać wodę i udowadniać, który jest lepszy, niech każdy zrobi schemat swojego prostownika, napisze z czego po kolei go zrobił i ile kosztował, jaki jest efekt końcowy.
Będzie wszystko jasne i przejrzyste bo dla ludzi nie zorientowanych czarna magia tu się tworzy, więc nic z tego nie wyniosą bo za waszymi najazdami na siebie. Może każdy by chciał sobie zrobić taki prostownik i wozić go w schowku na zapas ale jak nie ogarnia teorii to może z obrazka z opisem co się z czym je by skumał i sobie zrobił, a do tego miałby porównanie co łatwiej zrobić i jakie niesie to ze sobą ryzyko bądź zalety.
Pozdrawiam
    Status GG

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 24, 2012, 14:46:44 »

A ja wam powiem wachmany, zamiast lać wodę i udowadniać, który jest lepszy, niech każdy zrobi schemat swojego prostownika, napisze z czego po kolei go zrobił i ile kosztował, jaki jest efekt końcowy.
Będzie wszystko jasne i przejrzyste bo dla ludzi nie zorientowanych czarna magia tu się tworzy, więc nic z tego nie wyniosą bo za waszymi najazdami na siebie. Może każdy by chciał sobie zrobić taki prostownik i wozić go w schowku na zapas ale jak nie ogarnia teorii to może z obrazka z opisem co się z czym je by skumał i sobie zrobił, a do tego miałby porównanie co łatwiej zrobić i jakie niesie to ze sobą ryzyko bądź zalety.
Pozdrawiam

Promciem Panie bardzo :D

Prostownik 3 fazowy z Allegro, kupiony z odbiorem osobistym, akurat dało się blisko ;)
35A, 1000V napięcie przebicia.
Przykręcony śrubką M6 do ramy w miejscu gdzie miałem oryginał :)

Działa bez zarzutu i najmniejszego nawet problemu.

Cena układu - 12,50zł, ma nawet wyjścia w postaci konektorów męskich, więc wystarczy tylko podpiąć kable i jazda ;)

Moje zdanie jest takie - przy tej cenie nie ma najmniejszego nawet sensu pieprzyć się z oryginalnym barachłem.
Szybciej i na pewno pewniej, no i porównując cenę oryginału to nie ma czego porównywać :D

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 24, 2012, 18:15:32 »

Czyli np kupuję dwa takie mostki :
http://allegro.pl/mostek-prostowniczy-25a-1000v-digi-led-i2447277151.html

I łączę w ten sposób :

I mam wspaniały prostownik za parę groszy ?

To jeszcze tak na chłopski rozum, jak się mają ampery do tego ?
Altek daje tam niby 15A czy jakoś tak, więc jak się ma do tego zastosowanie diód z większym amperarzem ?
    Status GG