Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:05:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [638 - 472] Problem z zawieszeniem  (Przeczytany 4906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WhitePower

• Gość
[638 - 472] Problem z zawieszeniem
« dnia: Czerwca 30, 2006, 16:42:19 »

Panowie prosze o pomoc, jakis czas temu wymienilem przednie zawieszenie w mojej jawie, nie wiem czy pamietacie ale mialem problem jak wstawic kolo bo jak je zakladalem to krzywo przykrecilem ( na osce niemam tgo ogranicznika jaki byl w starym zawieszeniu z jawy de- lux) i teleskop nie chcial pracowac, rozebralem i poprawilem ale nie mam pewnosci czy jest rowniutko, pojawil sie inny powazniejszy problem, mianowicie: ostatnio zauwazylem ze jak jade na wprost to mam lekko skrzywiona kierownice w prawo, nie wiem dlaczego tak jest??  co moze byc tego przyczyna ?? jak przyjzalem sie motocyklowi z przodu to lampa, kierownica, migacze i lagi sa prosto a kolko lekko jest przekrecone  :(  zauwazylem ze kumpel w swojej TS-ce ma podlozona taka podkladke z jednej strony miedzy laga a kolkiem, moze mi ktos pomoc bo nie wiem co jest grane :(  Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2012, 23:50:07 wysłana przez Bulo »

WhitePower

• Gość
Odp: problem z zawieszeniem - help
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2006, 21:50:03 »

:/

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2006, 22:23:34 »

a jak wygląda ta podkładka, bo aż do garażu zleciałem i ani u mnie ani u brata żadnej nie stwierdziłem. Gdzie twój kumpel montuje tą podkładkę dokładnie?

Jak ja robiłem przód to po poskręcaniu też nie chciały teleskopy pracować ale u mnie winny był błotnik  <eek> jak go przykręciłem to nie działało. Pomogło rozpiłowanie otworów i chodzi.

A jak już jedziesz i puścisz kierę to ściąga Ci moto??
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Brein

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2006, 22:28:15 »

Najprawdopodobniej krzywo zamontowałeś lagi. Pisząc krzywo mam na myśli, ze jedna jest wyżej niż druga. Może to być spowodowane złym "wciśnięciem" w półki (aktualnie sam tak zrobiłem - jutro naprawiam) - wtedy automatycznie koło przestawia się w stronę "krótszej" lagi a tym samym motocykl ustawiony prosto w trakcie jazdy samoczynnie skręca w stronę "dłuższej" lagi - ponieważ przód motocykla jest wychylony tak jak przy skręcaniu.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 01, 2006, 09:43:48 »

aha, padlo takie podejzenie z mojej strony ale pomyslalem ze moze jednak nie to bo jak kupilem te lagi to one juz byly skrecone w dolna polke wiec ktos je wyciagnol zjezdzacego motocykla, pomyslalem ze beda dobrze skrecone, aha jak patrze na lagi to wygladaja jakby byly na tym samym poziomie, nie widac zeby jedna byla wyzej a druga nizej. Jerry sie pytal czy skreca jak psuzcze kierownice, hmmm nie pamietam bo juz nie jezdzilem prawie miech ale z teco pamietam to nie, aha a ta podkladke kumpel ma miedzy laga a bebnem

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 01, 2006, 10:56:24 »

to jak nie sciaga to może lampe, kierunki itd. masz krzywo zamontowane  :) ??
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2006, 11:01:19 »

nie to nie to :/ to jest tak jakby kolo bylo juz skrecone akierownica i reszta sa na wprost, wiesz o co mi chodzi?? ja nie potrafie cobie tego wyobrazic ak to jest mozliwe :/ sprawdze jeszcze to co Brein powiedzial, boje sie tylko zeby te lagi albo polki nie byly krzywe :/

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 02, 2006, 19:21:07 »

aha a ta podkladke kumpel ma miedzy laga a bebnem
jeżeli dobrze myślę to w zawieszeniach z aluminiowymi ślizgaczami nie ma żadnej podkładki tylko oś jest w ten sposób wytoczona że po włożeniu jej w ślizgacz dochodzi do bębna a tarcza ze szczękami dochodzi do drugiego ślizgacza.Wszystko co jest lużne na osi to jakiś dodatkowy 'tuning".

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 02, 2006, 21:48:30 »

wlasnie ja tego wytoczenia na osi nie posiadam, w starym zawieszeniu ( z de luxa) taka byla ale do tego zawieszenie od TS nie pasuje, kumpel mial ta podkladke chyba ze lewej strona jak sie patrzy na prodz motocykla ( z prawej to raczej by nie mialo sensu wogole) obawiam sie ze kupilem skrzywione lagi :/ Dzis dociagnolem lagi w taki sposob ze: odkrecilem srobe z dolniej polki i dociagnolem sroby gorne na lagach, troche je chyba dociagnołem ale sprawdze jeszcze jak bede mial zalozoną opone na przednim kole i jak je wloze, Mial moze ktos podobny problem ?? moze te lagi serio sa krzywe? ale dlaczego kolo jest skrecone ( nie potrafie sobie tego wyobrazic jakos :/ )

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 02, 2006, 21:50:20 »

aha i przepraszam za bledy ale cos mi sie dzieje z forum, literki np. z "a" zamieniaja sie na "e" itp, aha i w newsach jak napisze posta wyskakuje 4 razy ten sam temat :/ Z gory przepraszam :)