Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 20, 2025, 01:31:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy warto lac dobry olej do jawy ts???  (Przeczytany 14361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kalafioro2

• Gość
Czy warto lac dobry olej do jawy ts???
« dnia: Lipca 05, 2006, 20:16:54 »

Witam mam pytanie jak w tytule. czy warto wydawac na olej 40zl na castrol r2 racing bike czy wystarczy jakis polsyntetyk. Czy to ze leje syntetyka przedluza w jakis znaczny sposob zywotnosc silnika.Tylko prosze nie porownywac go z moxolem on wiem ze zostawia gore nagaru i wogle.Podro

veronx

• Gość
Odp: Czy warto lac dobry olej do jawy ts???
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2006, 20:36:49 »

ja myśle że warto bo zadbana Jawa odplaci sie za dobre traktowanie:) , a tak poważnie to wiadomo że dobry olej przedłuzy żywotnosc silnika , kiedy ja skoncze wreszcie remont mojej Jawy zamierzam lać również do silnika lepszy olej , pozdrawiam

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 88r
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2006, 00:01:56 »

na wstepie napisze ze watek o olejach oczywiscie juz byl

ja leje syntetyk ESSO  za 24 -27 zl litr
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800
Puławy

Polo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2006, 20:08:11 »

Zawsze warto gdy chcesz miec jak najdłużej pożytek z motoru :) -chyba że kupujesz go z celem zajechania to mixol albo kujawski ,ale skoro kupujesz motor aby go miec i sie nim jak najdłużej cieszyć to warto odżałować te kilka złotych więcej :) przynajmniej takie jest moje zdanie ... możesz sie z nim nie zgodzic :P:)

Pozdro

PoLo

Bosy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2006, 21:07:20 »

mixol nie jest az taki kiepski jak niektórzy myślą. Do motorów starszych generacji w zupełności wystarczy. Mixol ma wystarczająco dobre smarowanie ale w silnikach niskoobrotowych. właściwości smarne znacznie się pogarszają przy średnich i wyższych obrotach. No więć jeśli zamierzasz ostro jeżdzić to lepiej lej lepszy olej, a jak jeżdzisz stylem jazdy starszego dziadka w drodze do kościoła to mixol też będzie dobry.
Mixol przy bardzo wysokich obrotach prawie całkowicie traci swoje właściwości smarne dlatego skutery i inne nowoczesne dwusówy jeżdżą na lepszych olejach.

Bosy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2006, 21:13:27 »

zapomniałem dodać że ja śmigam na CASTROL ACTEWO za 29 zł ale nie ze względu na lepsze smarowanie tylko na fakt iż po tym oleju w cylindrze i w tłumiku nie ma śladu nagaru.
Nie lubię szybkiej jazdy na trasie 90 km/h więc mixol też by mógł byś gdyby nie te dymienie i nagary
Pozdrawiam wszystkich ! ! !

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2006, 08:43:42 »

Moim zdaniem nie ma sensu kupować lepszego oleju niż ORLEN SEMISYNTETIC 2T do jawy. Ten olej jest aż za dobry do takiej konstrukcji. Co do miksolu to mz wytrzymała mi na nim 34000km wiec też nie jest taki strasznie zły jednak ja polecam orlen kosztuje tylko 10zeta/l. Dla porównania gdy rozbieram silnik i pracował na miksolu to korbowód jest suchy tzn słabe smarowanie a na orlenie jest cały w oleju. Do tego półsyntetyk wytwarza bardzo mało nagaru. Oleje bardzo dobre np. Castrol R2 zostały stworzone do innych konstrukcji bardziej wysokoobrotowych i o dużo wiekszej wydajności.

Dodam jeszcze  ze moja jawa pracuje na orlenie 2T i ma 38000km na nominalnych cylindrach.

Polo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2006, 01:55:33 »

Ja Jeżdżę na Midlandzie i bardzo go sobie chwalę :) taki czerwony olej sprzedawany w opakowaniach po 600 ml kosztowal 12 zł za 600 ml a teeraz kosztuje przynajmniej w moich okolicach około 9 zł nie jest to jakiś olbrzymi wydatek a olej jest godny polecenia :)

Pozdrawiam

PoLo

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 13, 2006, 16:44:02 »

Ja jeżdzę na Mobilu 2T Extra.Tak naprawde to chyba o wiele za dobry.

antek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 20, 2006, 15:13:33 »

Wczesniej przed remontem jeżdziłem na mixolu i nie było tragedji.Po remoncie jeżdzę na castrol 2t mineralny,oraz mobil 2t syntetic z proporcją 1.45 i jest też dobrze.Wcześniej zauważyłem,że na lepszych olejach mniej słychać pierścienie ,lepsze tarcie.Wolę dołożć parę złotych i dbać o swoją jawunie ts

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 29, 2006, 10:10:33 »

Jak olej może być za dobry ? Im lepszy tym lepiej i to jest oczywiste. Lepszy olej gwarantuje lepsze smarowanie, brak nagaru, lepsze spalanie, a co za tym idzie, lepsze przyspieszenia (minimalnie), większą kulturę pracy, dłuższą żywotność świec, itd. Stwierdzenie, że olej jest za dobry jest bez sensu. Znam ludzi, którzy do malucha tylko dolewają oleju, nie wymieniając go, bo hipol to jest za dobry. A pó¼niej jak sypnie się sprzęt, to wielkie zdziwienie, bo przecież olej był...
Ja jeżdżę na Orlenie SemiSynt. 2T za 14 zł 1 litr.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 30, 2006, 21:47:04 »

Hmmm tutaj się nie zgodze z Tokarzem. Pojęcie za dobry olej oznacza dla mnie za drogi. Syntetyk Mobila kosztuje ponad 40 zł za litr, a przecież w zupełności wystarcza semisyntetyk z orlenu. Zgodzę że się czym lepszy olej tym lepsza praca silnika i większa żywotność, ale czy w jawie jest to aż tak widoczne,przecież ten silnik to konstrukcja sprzed 30 lat kiedy syntetyk był marzeniem, a motorki pracowały bez problemu na gorszej kalsy oleju.

Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać. <cheers>

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 31, 2006, 01:33:09 »

Tokarz chodziło Ci chyba o moja wypowied¼.Johny słusznie to zrozumiał.Napisałem ,że jest za dobry ponieważ silnik Jawy nie wymaga syntetyka i nie jest silnikiem wyzyłowanym lub wyczynowym gdzie wymagany jest olej takiej klasy.A leje go dlatego bo raz w miesiącu dostaje litr tego oleju gratis od przedstawiciela f-my Mobil.Już chyba teraz wszystko jasne.

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 01, 2006, 17:02:13 »

Konkretnie miałem na myśli wypowied¼ lukasz85 :) Olej pólsyntetyczny jest dobry, syntetyczny też, ale mineralny do benzyny to porażka. Wiadomo, że nie ma sensu koupować oleju za 70 zł / litr, bo takie są dla wysokoobrotowychj maszyn. Te 4,500 obr / min olej za 14 - 40 zł obsłuży :)

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 02, 2006, 08:59:34 »

Ciekawe co by było gdyby zrobić remonty w silnikach dwóch jaw i do jednej   
zalewać Castrol R2 a do drugiej mixol. Czy przebieg od remontu do następnego remontu różnił by sie dużo. Może jedna przejechała by 15000km a druga 40000km jak myślicie, może ktoś je¼dził ciągle na mixolu a po remoncie na syntetyku i zna różnice trwałości?  To tak jakby do poldka lać syntetyk i oczekiwać miliona kilometrów. Mój poldek wytrzymał tylko dwieście tysięcy :D :D :D

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 02, 2006, 17:27:10 »

Nie przesadzajmy- mixol wbrew pozorom jednak smaruje i to calkiem nie¼le, dlatego myślę że różnica w przebiegach obu maszym byłaby bardzo niewielka. Główny problem z mixolem polega na tym, że wytwarza on strasznie dużo nagaru i wszytsko pó¼niej jest zatkane (no i dymi strasznie).

madras30

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 02, 2006, 20:24:08 »

Ja przesiadłem sie na Orlen 2T i jesterm naprawde zadowolony

fanom Mixa przypominam, ze  wypuszczono na rynek tez i Mixol syntetyk kosztuje chyba z 50 czy 56 zł :-)

pozdrawiam

Mirek

Staruch

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 03, 2006, 12:20:31 »

Ja do CZ 350 leje Midlanda pól-syntetyka. Zero problemów, kolor dymu z ryr jest bardziej biały niz niebieski, a na wolnych prawie nie widoczny. Wcześniej je¼dziłem na Motulu, castrolu, shellu i orlenie. W gruncie rzeczy wszystkie oleje spełniające normy narzucone przez SAE są spoko. Jedyną barierą jest cena. Jeżeli mamy olej pól-synt za 20pln za 1L (midland) i za 46(Shell), to zasadnosć używania shella jest znikoma. Podobno droższe oleje zawieraja środki myjące i zapobiegajace tworzeniu sie nagaru. Moim zdaniem: tañsze (ale nie najtañsze) oleje też je zawieraja, poza tym, ja np. jezdze na shellu v-powerze, ponieważ zawiera włąsnie te środki myjace w większej ilosci niz olej.

Decyzje pozostawiam użytkowanikom:)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 02, 2006, 19:09:18 »

Ja mam midlanda ktory mnie kosztował 16 zł za 600ml.... i jest super nic wiecej nie chce... zero nagaru :D

kuba3ma

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 02, 2006, 22:43:46 »

Ostatnio musiałem kupić Mixol:/Bo niczego innego w całym mieście nie mieli.Normalnie leje Castrola i róznica jest przedewszystkim w kolorze spalin i w ich ilości.Spaliłem całą butelkę Castrola i nie było problemów,druga jazda na Mixolu i zaoleiło mi świece:/Teraz chyba zaczne lać tego pólsyntetyka orlenu bo castrol trochę drogo wychodzi.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Września 04, 2006, 11:50:15 »

ja se narazie na Mixolu jeżdżę ale sprubuje waszych propozycji bo wychodzi na to że lepiej dopłacić parę grosza  <yes> niż remont robić  :[

moto77

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 07, 2006, 16:21:08 »

również jeżdżę na pół syntetyku orlenowskim i wydaje mi sie że jest to olej wystarczająco dobry do jawy...bo jawa nie ma ani wysokich obrotów ( góra 6 tys.) ani wyżyłowana nie jest...niezaprzeczalna zaletą tego oleju jest cena 10-12 zł co daje dobrą relacje wartości użytkowej do ceny właśnie...

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Września 07, 2006, 19:17:57 »

również jeżdżę na pół syntetyku orlenowskim i wydaje mi sie że jest to olej wystarczająco dobry do jawy... oleju jest cena 10-12 zł

U mnie na Orlenie on kosztuje 19.99...
Stacja 10 km dalej cene znalazłem 16,00...
Na wczasach za Chelmem znalazłem za 15,00...
W koñcu w Bielsku na Orlenie (30 km od domostwa) za 12,00 kupuje  <punk>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

SE630PL

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 07, 2006, 21:03:34 »

Troche nie natemat sie zapytam, "Naczelny" jestes fanem Star Treka?

emzet

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 08, 2006, 02:10:01 »

ja znalazłem najtaniej orlen w RDT Słomniki - 10.50zł