Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 19, 2025, 22:01:43
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 TS Szarpie w trakcie ruszania...  (Przeczytany 16976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
Odp: Jawa 350 TS Szarpie w trakcie ruszania...
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 19, 2011, 00:12:38 »

powiem Ci, że żeby u mnie w silniku 632.200 zdjąć gary to bez młota nie robota ale tylko do pewnego momentu, a wchodzą elegancko  ;)
    Status GG

mikes

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 19, 2011, 00:46:26 »

Może być i tak, Radziszowi całe szpilki ruda zjadła ale nie wiem czy ciężko było mu zdjąć cylindry. Mi właśnie krzywe szpilki przeszkadzają ;)

A może i moje się skrzywiły  <unsure>  Ogólnie skorodowane nie są, przynajmiej w tych miejscach gdzie się odsłoniły, czyli na długości około 5cm między karterami a cylindrami, i w górnej części szpilek - jak cylindry siedzą na karterach ;) nie wiem jak na środku szpilek, może tam ruda je objadła ;)

powiem Ci, że żeby u mnie w silniku 632.200 zdjąć gary to bez młota nie robota ale tylko do pewnego momentu, a wchodzą elegancko  ;)

No i ja wkońcu złapałem za gumowy młotek i pukałem stukałem i nic :) Nie chcę zbytnio naparzać młotkiem żeby czegoś nie spaprać :P

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 19, 2011, 01:34:24 »

weź młotek z dłuższym drewnianym trzonkiem albo po prostu deskę bądź grubszą listewkę i zrób z niej dźwignię, pognieś lekko cylinder wsadź między cylinder a kartery ową deskę i ciagnij deske w górę :) powinno zleźć :) ja tak robiłem w wsk bo też nie chciał cyl zleźć tak mu się spodobało :D

tylko pamiętaj, nie za mocno żeby żeberek nie połamać ale jak mi nie pękły to i ci nie pękną :)

edit:

ewentualnie możesz użyc drewnianego kija od szczotki  :]
« Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2011, 01:51:05 wysłana przez Motórzysta »

mikes

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:07:10 »

Okej spróbuje ;) Choć mało prawdopodobne, że drewienko wytrzyma, to tak mocno siedzi, że z całych sił szarpałem cylinder do góry, nogą zaparłem się o kartery i lipton

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 19, 2011, 02:13:05 »

ja robiłem podobne wygibasy i dopiero deska pomogła :) nie mówię żebyś tylko ciagnał ale szarpnij kilka razy tą deską, (najlepiej jakąś grubszą żeby nie poszła w połowie) powinno pójść łomem ci nie bedę radził bo i kartery i cylinder pójdą sie j*bać za przeproszeniem aa i jeszcze jedno, spróbuj poluźnić śruby karterów :) moze sie tuleja blokować w karterze bo w jawie kanał dolotowy jest częścią karterów :) nie zalany w cylindrze także może sie i tam zapierać :)

radzisz

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 19, 2011, 05:38:14 »

No był problem ale po podważeniu garów wkrętakiem jakoś zeszły.
Postukaj w lewo w prawo i zejdą  <cheers>.

mikes

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 19, 2011, 20:33:32 »

Rano męczyłem się dobrą godzinę z tymi cylindrami, w końcu je zdjąłem, no i oczywiście przez te moje szarpanki piach którego nie dało się wyczyścić (szczelina pomiędzy cylindrami) wleciał na wał i korbowody, nie wiem jak ja to teraz wyczyszczę  <mur> ruszając korbowodami aż słychać mielenie piachu   <furious>  zakryłem gazetami przestrzeń pomiędzy cylindrami a karterami ale jak szarpałem żeby zdjąc cylindry to i tak częśc piachu wleciało do środka  <furious>
Nosz co za pojebane szpilki, nigdy czegoś takiego nie miałem, zawsze cylindry ładnie schodziły z tych szpilek, a teraz to nie wiem czego tak ciężko to schodziło, jakby schodziły luźno, to żaden piach by mi się nie obsypał a tak... szkoda gadać, no i niewiem, czy wieźć teraz wał do rozłączenia, bo nie wydaje mi się, że wyczyszczę cały ten piach z łożysk korbowodu na wale <furious>

Druga sprawa (odnośnie tego tematu) szarpanie przy ruszaniu i w czasie jazdy było spowodowane tym, że zerwało połowę zębów z koła zębatego wałka zdawczego i większość zębów (2 zostały) z koła żebatego wałka pośredniego  <eek> Nie wiem jakim cudem to się stało, normalnie wrzuciłem bieg i spokojnie ruszyłem spod przejazdu i zęby mi się posypały  <blink>
Wodziki i koła przesuwne całe.

mikes

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 22, 2011, 04:17:20 »

Panowie, czy skrzynia od CZ 350 podpasuje do Jawy TS-ki ?   <unsure>

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 22, 2011, 06:56:34 »

Cała skrzynia nie, ale połowa tak :P
tzn. wodziki,pręcik tak..wałek co idzie na kosz sprzęgłowy(nie wiem jak dokładnie sie On nazywa) też będzie pasował..
ale ten mniejszy wałek, co wychodzi na prędkościomierz już nie, dlatego że w CZ jest to na tulejkach, a w TS na łożysku..
Ahh Te Czeszki;D

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 22, 2011, 08:45:37 »

ale ten mniejszy wałek, co wychodzi na prędkościomierz już nie, dlatego że w CZ jest to na tulejkach, a w TS na łożysku..
wałek pośredni też podejdzie ale ma mniej zębów czy tam więcej nie pamiętam już ale podejść  podejdzie bo kumplowi założyłem taki z CZ i chodzi wszystko w porządku bo na polach się jawa tłucze i sprzedał i chodzi ta jawa do dzisiaj czyli już około rok czasu:) no chyba że ten wałek by z tski ale wątpię bo miał inna ilość zębów niż w ts a taka sama ilość jak w cz :D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2011, 08:58:48 wysłana przez Don1993 »

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 22, 2011, 09:17:29 »

wałek pośredni też podejdzie ale ma mniej zębów czy tam więcej nie pamiętam już ale podejść podejdzie bo kumplowi założyłem taki z CZ i chodzi wszystko w porządku bo na polach się jawa tłucze i sprzedał i chodzi ta jawa do dzisiaj czyli już około rok czasu:)

Bzdury i opowieści niczym spod sklepu GeSu...
Temat był wałkowany na forum wielokrotnie więc nie wiem skąd się jeszcze biorą głosiciele takich bzdur
Jeśli jeszcze ktoś ma wątpliwości a nie ma ochoty czytać forum oto link do aukcji z obydwoma skrzyniami biegów:
http://allegro.pl/skrzynia-biegow-jawa-350-delux-do-jawy-cz-350-i1665284436.html
Widać róznicę gołym okiem?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2011, 09:24:04 wysłana przez jawol »

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 22, 2011, 10:10:31 »

Widać róznicę gołym okiem?
[/quote]

ja tam widzę :P
Ahh Te Czeszki;D

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 22, 2011, 11:24:48 »

no to ja nie wiem ale wałek pośredni miałem prosto z cz 350 teraz właśnie byłem popatrzeć i od kumpla sobie przyniosłem wałek pośredni z cz drugi i są inne  obydwa z cz 350 472.6 i się różnią