Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 17, 2025, 09:04:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [472] Ubywa sprzęgła  (Przeczytany 5938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kosa86

• Gość
[472] Ubywa sprzęgła
« dnia: Lipca 09, 2006, 15:21:35 »

czesc. mam problem ze sprzeglem. nie wiem co sie dzieje, kiedy bardzo daje mojej jawie po garach to po jakims czasie ubywa polowy sprzegla a nawet niekiedy calego, wtedy linka jest luzna i nie da sie jechac a regulacja juz sie konczy, biegow nie da sie wbijac. postoi troche i spowrotem wraca na swoje mijesce. nie mam juz sily do tego sprzegla. dodam ze to jest silnik cz 12V. i nie dawno wymienialem nowe tarcze. a i strasznie sie slizga na tych nowych tarczach
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2012, 00:15:33 wysłana przez Bulo »

adamnajawie

• Gość
Odp: sprzeglo!!!!!!!!!!!!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 09, 2006, 16:41:39 »

ja dam na to że ci się nakrętka od sprzęgła odkręciła lekko poszukaj na forum bo było

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 09, 2006, 23:09:02 »

ja dołozyłem blache wiecej i pomogło:)ale odradzam to.Jak kupowałes nowe tarcze to czeba było tez nowe blachy..nakrętke dobrze dokreć i zaklep podkładke....było o tym juz poszukaj..pozdro

emzet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 10, 2006, 00:08:55 »

a jaki olej wlałeś? taki sam jak przedtem (nie pytam czy ten sam, bo chyba na to nie wpadłeś)
myśle że te "nowe" tarcze są podróbami i dlatego tak sie dzieje

nie jest to raczej wina nakretki - skoro po ostygnięciu wraca do porządku

objawy odkręcenia się nakrętki są takie, że sprzęgło stopniowo zaczyna wpadać, aż wkoncu wpada zupełnie - dobrze że mi stało się to 500m od domu :)

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 10, 2006, 00:22:35 »

emzet ma racje..ja jak miałem zbyt gesty olej to się sypało sprzegło podobnie.te same objawy.A tarcze jak masz korkowe a nie bakielitowe to przy głupim zrywie mozesz spalic sprzegło.Ja zjarałem przed remontem palac gume :>Teraz po wymianie całego sprzegła na nowe to na zgaszonym silniku cieżko jest je wcisnac a jak odpale to chodzi luxno:).Sprawdz olej czy nie zagęsty i te tarcze jakie masz...

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 10, 2006, 13:37:21 »

zaloze sie ze kupiles nieoryginalne (znaczy nie czeskie ) tarcze sprzeglowe. Z tymi nie czeskimi czesciami to jest parodia. nawet linke sprzegla dostalem 10 cm za krotka i musialem pancerz docinac!!! Ale do rzeczy. 2 tygodnie temu wymienialem tarcze sprzeglowe i nie moglem dostac czeskich od reki wiec kupilem jakas chinszczyzne. zalozylem tarcze..jakos tak dziwnie pasowanie wydawalo sie za malo luzne. Po odpaleniu wszystko super... pojechalem w miasto.. i co.. w miare nagrzewania sie silnika  zaczalem "tracic" sprzeglo.. to znaczy tak jak u Ciebie linka stawala sie coraz luzniejsza.. a sprzeglo coraz ciezej sie wciskalo.. az musialem je wciskac prawie ze oburacz...  co sie okazalo.. ostatnia tarcza zaklinowala sie w koszu. (rozszerzyła sie od ciepla i juz tak została) Wszystkie tarcze mialy spiepszone wymiary. 15 minut szlifowania i sprzeglo chodzi idealnie.. ale takie rzeczy sie nie powinny zdarzac!!!

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 10, 2006, 18:47:14 »

no dokladnie to samo u mnie sie dzieje!! i kiedy zakladalem te tarcze to musialem szlifowac bo nie pasowaly, widoczne za malo podszlifowalem. a ty co jeszcze pozniej szlifowales m4riusz/??? i jak myslisz bedzie dobrze jak tylko ich przypiluje??? nie trzeba zmieniac na inne???   a i u ciebie tez sie slizgalo??? bo u mnie to bardzo

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 10, 2006, 20:44:32 »

zeszlifuj tyle zeby mialy spory widoczny luz... powinno dzialac.. a co do slizgania to nie wiem.. ja to w ogole mam sprzeglo od CZ i podwojne podkladki pod sprezyny i mi sie nie slizga.. moze  sprobuj dodac podkladki lub dac troche grubsze.. a moze masz po prostu zle ustawione -za bardzo wkrecona srube regulacyjna. pamietaj ze sprzeglo sie najpierw reguluje bez linki a pozniej dopiero sie zaklada linke i kasuje jej luz.

Możej

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 11, 2006, 00:23:14 »

Hmm... ostatnio też miałem ten problem :( troszke ostro pośmigałem, silnik sie zagrzał i poszło po skrzyni  <evil> efekt taki jak opisujecie. Miałem problem z ruszaniem. Musiałem sie toczyć spory kawałek na półsprzęgle, aż do momenty gdy silnik osiągnął odpowiednie obroty-wtedy mogłem zacząć puszczać powoli sprzęgło. Alernatywą dla takiej jazdy było poczekanie na ochłodzenie silnika;) tragedia. Ostatnio jeżdże spokojniej i problem ustał, ale widze ze musze sie tym zainteresować przy okazji wymiany łañcuszka sprzęgłowego. Mówiąc o spiłowaniu macie na myśli okolice ząbków tarcz? :P

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 11, 2006, 03:14:42 »

Mówiąc o spiłowaniu macie na myśli okolice ząbków tarcz? :P
dokładnie.. no chyba ze jest kompletnie skopana wspołosiowosc otworu w tarczy ze srednica zewnetrzna... ale to juz sam musisz sprawdzic dopasowujac do kosza.

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 11, 2006, 14:24:44 »

ustawic sprzeglo to umiem!!!!  pewnie te podkladki trzeba bedzie podlozyc. bo ja mam ten silnik cz2v w mojej jawie

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 29, 2006, 11:04:22 »

Teraz mam podobny problem. Z tym, że ja mam oryginalne, czeskie tarcze, nie są spalone. Podkładek dodatkowych nie mam. Problem zaczął się po podróży na mazury. Wróciłem do domu, postawiłem motor, a następnego dnia pojechałem do pracy. Od razu, gdy usiadłem na motor, zauważyłem, że klamka jest jakoś dziwnie lu¼na. Poprzedniego dnia wszystko było sprawne, aż do koñca. Wyruszyłem do pracy i lipa... pod koniec drogi sprzęgło wpadło w niesamowity poślizg. Motor odstał 8h przed pracą i wracam do domu (wcześniej naciągnąłem trochę sprzęgło). Przez jakieś 10 km było dobrze. Sprzęgło robiło się coraz ciaśniejsze z dodatkowym blokowaniem w połowie... Zastanawiam się czy to nie półautomat się blokuje w połowie. Jak gwałtownie puszczę klamkę to sprzęgło do koñca odbija bez problemów, a jak delikatnie, to blokuje się w połowie :( Tarcze chodzą w koszu lu¼no. Popychacz też lu¼no chodzi. Sprzęgło nigdy tak się nie zachowywało... Co to może być (odrzucam teorię niedopasowanych tarcz) ? Dodam, że ostatnio uciekło mi trochę oleju przez nieszczelny uszczelniacz popychacza. Dziurką kontrolną leciał, ale może za moło go było, żeby nasmarować np popychacz ? Sam już nie wiem... w poniedziałek będę kombinował.
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2006, 11:05:54 wysłana przez tokarz »

paffel316

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 29, 2006, 15:03:43 »

czesc jestem swiezym posiadaczem jawy:) piszecie cos o sprzegle z CZ(macie na mysli cz 350?) jest lepsze? dlaczego?i gdzie to jeszcze mozna dostac? bo w moim sklepie to z trudem czesci do jawy i mz.generalnie sa czesci do japonców

teoroch

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 29, 2006, 16:10:39 »

:D ja miałem taki sam problem z sprzęgłem, dokręciłem nakrętkę na poxipolu i już mi się nie odkręcała, a co do ślizgającego się czasami sprzęgła należy dodać podkładkę podsprężyny dociskowe. Jak narazie mi to pomaga. 

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 08, 2006, 20:24:12 »

no teraz jest juz git. doszlifowalem te tercze i juz sie nie klinuje!!! tylko nie jest jeszcze za dobre to sprzeglo w sensie przenoszena mocy bo jednak jeszcze sie slizga!! ale coz to sa podroby nie tarzcze!!! jeszcze sproboje wymienic mu inny olej. moze cos jeszcze pomoze.  a nakretka byla dokrecona i zle mi doradzaliscie z ta nakretka!! ale do jawy trzeba miec cierpliwosc!!!!!! i to jest w tym najfajniejsze...