Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:38:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Ustawienie wału i zapłon  (Przeczytany 6718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szkodnik

• Jawer
Ustawienie wału i zapłon
« dnia: Października 29, 2010, 19:02:37 »

Witam. Mam takie pytanie czy wał w CZ 350 6V powinien być ustawiony z przesunięciem o 180 stopni? Pytam bo gdy pierwszy raz był robiony silnik (nie przeze mnie) zostały zrobione znaki które wskazują że wał nie był ustawiony idealnie. Podczas regeneracji wału ustawiłem go z przesunięciem o 180 stopni i nie mogłem ustawić zapłonu, brakowało regulacji. Powróciłem do ustawienia na znaki które zostały zrobione zanim wał został pierwszy raz rozbity i jest ok.

Jawsim

• Gość
Odp: Ustawienie wału i zapłon
« Odpowiedź #1 dnia: Października 29, 2010, 19:08:13 »

Tak- jest co 180 stopni inaczej na żadnym vape by nie chodziła jawa. Wynikało by z tego,że albo ty ¼le odmierzyłeś te idealne 180 stopni,ale sa jakieś kwiatki- można to łatwo sprawdzić- zmierz teraz ile jest mm między skrajnymi położeniami tłoków w każdym z garnków- jeśli wartości są takie same to znaczyło by,że jednak idealnie nie odmierzyłeś. Jak są różne... <sadwalk>

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Października 29, 2010, 19:46:02 »

Jeżeli powinno być 180 stopni to pewnie fabrycznie tak było a ja skasztaniłem wał swoimi pomiarami i były jaja z ustawianiem zapłonu :) Na szczęście były znaki i teraz jest ustawiony tak jak fabrycznie więc przy najbliższej okazji jak będę miał zdjęty zbiornik zmierzę to i wszystko będzie wiadomo. Gorzej jak wyjdzie że moje ustawienie było dobre i były jaja a na "przestawionym" wale jest git :P Wtedy to już czeski film :P

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Października 29, 2010, 20:14:49 »

Sie nie zgodzę JawSimie, co do sposobu tego pomiaru.
Albo ja znów czegoś nie kumam (to się może przy okazji nauczę) albo to jakaś herezja.
Co Ci da pomiar skrajnych połozeñ tłoka? Skoro nie masz koła katowego załozonego na wał?
Chciałbyś to sprawdzać w funkcji zapłonu? Znaczy DMP lewego gara z przerywaczem gara prawego?
I odwrotnie dla cylka lewego...
Nie widzę tego... błąd pomiaru jest zbyt duży, aby cokolwiek mógł powiedzieć.
Dlaczego? Bo wykres przebiegu tłoka wzgledem wału ma kształt sinusoidy, czyli nim bliżej puntków zwrotnych tłoka tym większy jest kąt obrotu wału wzgledem drogi tłoka. Pomiar musiałby być bardzo dokładny co uniemożliwia chociażby luz tłoka w cylindrze.
Mozna to zrobić prosciej...
Trzeba zmierzyć odl. dla obu tłoków w połowie ich drogi. Ustawić je tak, aby wartosci pomiarów były identyczne np. względem krawedzi otworu swiecy. Zapisać wartość.
Potem obrócić wał o 180 stopni i dokonać takiego samego pomiaru. Jezeli uda się ustawić jedną taka sama wartość dla obu tłoków identyczną z tą zapisana - znaczy ze wał jest złozony OK, jeśli nie - to dupa...
Wartość tą można jeszcze skorygować o błąd wysokosci komory spalania, mierząć odległosć pomiędzy krawędzią sotworu na swiecę i tłokiem w jego GMP, dla poszczególnych cylków.

Jak ktos mi poda wartosć tej róznicy, skok tłoka, długosć korby, wys. od denka dłoka do osi sworznia, to oblicze kąt przestawienia, a jak dostane srednicę zewnetrzna przeciwciężaru wału to podam wartość liniowa po jego krawedzi.  :)
To chyba tyle.  :'(

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2010, 20:27:32 »

Sie nie zgodzę JawSimie, co do sposobu tego pomiaru.
Albo ja znów czegoś nie kumam (to się może przy okazji nauczę) albo to jakaś herezja.
Co Ci da pomiar skrajnych połozeñ tłoka? Skoro nie masz koła katowego załozonego na wał?
Chciałbyś to sprawdzać w funkcji zapłonu? Znaczy DMP lewego gara z przerywaczem gara prawego?
I odwrotnie dla cylka lewego...
Nie widzę tego... błąd pomiaru jest zbyt duży, aby cokolwiek mógł powiedzieć.
Dlaczego? Bo wykres przebiegu tłoka wzgledem wału ma kształt sinusoidy, czyli nim bliżej puntków zwrotnych tłoka tym większy jest kąt obrotu wału wzgledem drogi tłoka. Pomiar musiałby być bardzo dokładny co uniemożliwia chociażby luz tłoka w cylindrze.
Mozna to zrobić prosciej...
Trzeba zmierzyć odl. dla obu tłoków w połowie ich drogi. Ustawić je tak, aby wartosci pomiarów były identyczne np. względem krawedzi otworu swiecy. Zapisać wartość.
Potem obrócić wał o 180 stopni i dokonać takiego samego pomiaru. Jezeli uda się ustawić jedną taka sama wartość dla obu tłoków identyczną z tą zapisana - znaczy ze wał jest złozony OK, jeśli nie - to dupa...
Wartość tą można jeszcze skorygować o błąd wysokosci komory spalania, mierząć odległosć pomiędzy krawędzią sotworu na swiecę i tłokiem w jego GMP, dla poszczególnych cylków.

Jak ktos mi poda wartosć tej róznicy, skok tłoka, długosć korby, wys. od denka dłoka do osi sworznia, to oblicze kąt przestawienia, a jak dostane srednicę zewnetrzna przeciwciężaru wału to podam wartość liniowa po jego krawedzi.  :)
To chyba tyle.  :'(

Jawsimie - to BoNes chce mieć duże N, nie ja.
Wiesz ,ale jeśli w mojej metodzie wyjdzie już błąd to wiadomo od razu,że jest mocno nie halo.
Załóżmy,że skok wynosi 58mm- ustawiamy sobie jeden tłok w GMP ( to akurat da się zrobić bez błędu-wystarczy zdjąć głowice. Jeśli odległość denka tłoka tego drugiego będzie mniejsza niż wynosi skok ( zaznaczamy sobie punkty skrajne skoku tłoka na gladzi-choćby ołówkiem ) to od razu wiadomo ,że jest ¼le. Wtedy dopiero można robić super dokładne pomiary by stwierdzić jak bardzo ¼le jest. Ale to,że jest babol nie podlega dyskusji jeśli jeden tłok jest w GMP a drugi choćby 1 mm przed lub za GMP. Moja metoda jest jak test ciążowy- jak wynik wykaże "pomyłkę" to mamy pewność,że coś jest nie teges- a jak nie wykaże to tej pewności nie ma -potrzebne dokładniejsze badania ;) .  Czynności powtarzamy dla obu garów. Porównujemy wyniki- dla pewności tak jak radzisz Kolego FISie można cyknąć jeszcze w połowie skoku- dla 29 mm od gmp dla jednego i drugiego- ustawiamy sobie lewy tłoczek w gmp i obniżamy o 29mm- wtedy prawy powinien się z nim mijać- wystarczy przestawienie połówek wału minimalne i tłoki nie będą się mijały idealnie w połowie skoku.
W tym momencie bowiem przy rozłożeniu czopów korbowych o 180 stopni ich osie symetrii są dokładnie w jednej linii względem osi symetrii koła masowego wału. Dokładnie jeden z nich jest na godzinie 3 a drugi na 9- odległości obu od GMP równe są odległościom od DMP i wynoszą dokładnie połowę skoku tłoka.Gdy ustawimy tłok w górze to jest na 12 a drugi na 6.- odległośc równa skokowi tłoka. I nie ma zmiłuj. To taka metoda z grubsza.
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2010, 20:36:41 wysłana przez Jawsim »

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Października 29, 2010, 20:37:51 »

Na razie dam sobie spokój, nie będę specjalnie wszystkiego rozkręcał jeżeli silnik hula tym bardziej że wał jest ustawiony na znaki które zostały zrobione na ustawieniu takim jak wyszedł z fabryki. Przy okazji jak będę coś tam działał w tych klimatach to zmierzę czy jak jeden tłok jest w GMP to drugi w DMP. Na razie wyremontowałem, silnik śmiga więc nie ruszam bo i po co :P Dzięki za pomoc :)

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Października 29, 2010, 21:02:59 »

Luzik szkodnik. Szerokosci.

Jawsimie:
Duze "S" dodałem nie ze wzgledu na BoNesa, ale ze wzgledu na Jawa/Simson. Nie chcesz S? Nie ma sprawy - przepraszam, wiecej nie będę.

Teraz wróćmy do wału.

Wartość przesunięcia tłoka 0.05mm poza GMP lub DMP jest w przeliczeniu na miare kątowa obrotu wału (dla tego co podałeś 58mm skoku) równa ni mniej ni więcej tylko 3,37 stopniom, a w mierze liniowej w środku korby dokładnie 1.7 mm.
Na powierzchni przeciwwagi wału bedzie duuuzo więcej.
zatem już tu mamy babola.
Twój test wyjdzie dobrze, a poskładane jest ¼le. Do tego własnie zmierzałem...

Dokładność złożenia połówek wału ponad 2 mm to sporo - nie uważasz?  :)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Października 29, 2010, 21:06:00 »

A gdzie tam :> co to jest 2mm. AAAAA - to może być z S- mało kto wymawia to poprawnie- większość jak "si" a nie "s i".
Ale to offtop.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #8 dnia: Października 29, 2010, 21:31:15 »

czy 2mm to duzo czy mało niech zobrazuje pewien przykład
Mamy piątek wieczorem więc szaleñstwo sobotniej nocy się zaczyna.
Lejemy wódkę (marka obojętna) do kieliszka- w kieliszku wiadomo zostawiamy tzw "luz montażowy", aby dało się zainstalować ssak pompy, nawet w przypadku grawitacyjnego opadania płynu tenże luz jest wymagany- no chyba ze ktoś ma rękę jak Clint Eastwood w filmie Brudny Harry i kładzie niedobrych gnojków Smithem& Wessonem z przyłożenia i ani mu ręka drgnie a oko mrugnie...   

Teraz: po opróżnieniu kieliszka dobrze by było uzupełnić zawartość- i tutaj właśnie pojawiają się te owe 2mm różnicy. O ile do kieliszka ktoś nalej tylko 2mm - wiadomo jest ¼le. Jak poziom płynu przekroczy tak pi razy oko połowę kieliszka - jest dostatecznie dobrze. Natomiast jak ktoś naleje 2mm poniżej górnej krawędzi lub 4mm albo 7mm - to czy ktokolwiek zwraca uwagę na owy luz? 2mm to dużo i nie dużo - zależy którą sytuację rozpatrujemy :P
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #9 dnia: Października 29, 2010, 22:02:21 »

AAAAA - to może być z S- mało kto wymawia to poprawnie- większość jak "si" a nie "s i".
Ale to offtop.

Teraz to sie ugry¼...  :P Jawsimie...  :P za pó¼noooo...  :P
 <oops>

P.S.
To se składajcie jak chcecie... nawet o 180 stopni przekrecony - jak w maluchu...   :P

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #10 dnia: Października 30, 2010, 13:46:05 »

oooo przeprasza z tego co pamiętam jak malucha miałem to jeden tłok względem drugiego ma jakieś 2.2mm wyprzedzenia  :P
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Października 31, 2010, 21:06:05 »

Tak, tak, jeden chodzi szybciej, a drugi wolniej...  :P
Czyli wyprzedza go ciągle o 2.2 mm...  :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 31, 2010, 21:47:21 »

Tak, tak, jeden chodzi szybciej, a drugi wolniej...  :P
Czyli wyprzedza go ciągle o 2.2 mm...  :>

To logiczne- dlatego nie montowano obrotomierzy fabrycznie bo musiały by być dwa  <lol>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Października 31, 2010, 23:07:07 »

Sami jesteście szybciej wykorbieni co 2.2mm szydercy  :P

Ja tu już głupoty pisze ale gdzie tam... który powie "Pawełu pierdolita od rzeczy... " ¦mieją się szydercy tylko a ja już za bardzo nie kontaktejszyn bo ząbkuje jak niemowlak i wrzucam se jakieś panadole a ryj cały opuchnięty i ryj cały obolały jak by mi ktoś zalutował na wioskowej dysce...

....śmiejcie się śmiejcie- Wam też 8 będą rosły albo jakieś inne kły mądrości  ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 31, 2010, 23:20:54 »

Pawełu teraz dopiero pierdolita od rzeczy <hammer>

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 01, 2010, 00:02:45 »

Mam dziewiątki.  :P
Tobie zaś -
Proponuje truskawkowy żel znieczulający dla ząbkujących niemowląt - ponoć pomaga.
Tylko nie pchaj go do tyłka...

<offtopic>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 01, 2010, 00:47:33 »

Ale w tym temacie moderatorzy bezsprzecznie [trudne słowo] walą w człona. Mega offtop to raz- a dwa to brak rzeczowego podejścia do tematu- totalna niesubordynacja [również trudne słowo]