Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:27
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 634 - wymiana silnika (prawie jak F1)  (Przeczytany 3330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
Jawa 634 - wymiana silnika (prawie jak F1)
« dnia: Października 31, 2010, 20:45:15 »

Mój pierwszy wątek w "Opowieściach..." ;)

Moją jawę każdy może obczaić poprzez link w podpisie, niektórzy także ją widzieli na żywo i nawet dosiadali ;) Ogólnie działa, ładowanie słabawe, dwa gary chodzą, choć prawy minimalnie słabiej, pali na kopa.

Jednak stan silnika mimo wszystko nie jest najlepszy. Ile ma przebiegu? Nikt nie wie, gdyż pierwszy licznik zatrzymał się już na 59km... Sam osobiście najechałem ok 500km bez praktycznie żadnych problemów (liczę km od kiedy faktycznie działa wszystko zadowalająco). Niestety gniazda łożysk w karterach mówią głośne "Pa pa", niektóre gwinty, w tym te scalające kartery także trzymają się ledwo, od katastrofy dzieli je ok 1/4 obrotu przy dokręcaniu więcej. Do tego lewy korbowód miał pewne... "przygody" w swojej karierze...

Dlatego coraz śmielej zaczynam myśleć nad wymianą całego pieca, a przynajmniej samych karterów na jakieś w lepszym stanie...

Pomimo iż takie wątki się pojawiały i sam nawet w nich uczestniczyłem, chciałbym zadać takie pytanie:

1) Czy do ramy jawy 634 wejdzie bez większych problemów silnik z TS bąd¼ CZ?

Z tego się orientuję, CZ ma węższe górne mocowanie tylne, jak jest z dolnym, nie mam pojęcia. O TS w ogóle nic nie wiem, także tutaj czekam na rady.
Najlepiej by było, gdyby od razu wyposażyć jawę w 12v, jednak dobra 6 także by mnie zadowoliła... I tutaj pojawia się wątek CZ 6v (po części sprawa omówiona tutaj: http://www.demonos.vipserv.org/forum/smf/index.php/topic,7768.0.html)

CZ niby pali, chodzi lepiej na 2 gary niż moja jawa, jednak niepokoi mnie przerywanie w dole obrotów. Jednak Czeszka swoje odstała w piwnicy (było sucho), także simery mogą być do pupy, ogólne zaśniedzenie mogło się wdać w połączenia kabli itd, nie wiadomo jak jest wyregulowany zapłon, ga¼nik nie budzi zaufania. Jednak ogólnie gdy na obroty już wejdzie, to nie słychać raczej nic niepokojącego, jest lepiej niż u mnie teraz. Tak więc coraz poważniej myślę o tej CZ, nawet już bez załatwiania sprawy kwitów - byłaby tylko dawcą części (ładniejsze felgi, tylna opona u mnie teraz to 'slik', a CZ ma jeszcze dobrą, ładne wydechy)

Tutaj pytanie nr 2:

2) Czy wydechy z CZ 350 podejdą do jawy 634 bez żadnych wierceñ, przycinañ i cudów? Widziałem już tu na forum takie przekładki, jak to wygląda?

Od razu pytanko nr 3, bo może akurat ktoś ma...

3) Ma ktoś na sprzedaż dobry silnik od CZ 12v (dobre kartery, wał, rzecz jasna sam alternator, wirnik i automat zmiany biegów - resztę bym miał z mojej 634) bąd¼ cały kompletny dobry silnik od TS? w jakiejś przystępnej cenie, of kors...

Jeżeli nie teraz za sprawą CZ, to i tak do tematu innego silnika w mojej Jawie wrócę, także założenie tematu jak najbardziej stosowne ;)

Jawsim

• Gość
Odp: Jawa 634 - wymiana silnika (prawie jak F1)
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2010, 20:53:00 »

1) Tak- tylko dystanse trzeba dołożyć- 634 ma najszersze z możliwych mocowania tylne więc nie będzie problemu.
2)Podejdą,ale przednie mocowania trzeba wtedy dorobić a tylne nie do koñca pasują- ale tez mozna zwiesić- na ogół trzeba dorobić tylko wieszaki- ani wydechu ani ramy nie przerabiamy.
3)Nie wiem  ;)

dawidtysler209

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2010, 22:58:44 »

Co do 2 - tak trochę podpowiem, że trzeba odsunąć na kilka cm wydechy od wahacza, bo nie da się ośki dokręcić  :)

Kolanka zostają jawoskie.

Sam również myślałem, żeby swój silnik z 634 upakować jakoś do CZ, a u mnie zapakować silnik TS'ki mocowania chyba podejdą.

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2010, 01:08:41 »

ja mam częsci gdy bys chciał napisałem ci na pw
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 01:14:14 wysłana przez iroq2 »