Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 21, 2025, 00:22:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Cieknące zawieszenie- kyvacka  (Przeczytany 3016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Cieknące zawieszenie- kyvacka
« dnia: Listopada 11, 2010, 17:27:23 »

Mam pytanie do użytkowników starych Jaw i CZ, mianowicie mam CZ 175 typ 450 z 1961r i przeciekają mi uszczelniacze w przednich teleskopach. Czy można je jakoś zregenerować? (W tylnich dołożyłem oringi do oryg. uszczelniaczy i trzyma, chciałbym zrobić to samo z przodu) Widziałem na jawaczesci.pl nowe kpl nakrętki-uszczelniacze, ale trochę to kosztuje i nie wiem czy będzie pasować, bo chyba nowsze wersje miały o 2mm grubsze lagi (nie jestem pewien). Macie jakieś tañsze sposoby? Dodam że mam wlany sam amortyzol po 150ml na lagę, czy gęstszy olej nie będzie wyciekał? Planuję go zmienić, bo motor jest za "mientki".
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Jawsim

• Gość
Odp: Cieknące zawieszenie- kyvacka
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2010, 17:35:01 »

Nakrętki pasują- nie dziaduj. Zobacz najpierw jak bardzo zżarte są rury ślizgowe ( to,że sa to wiem,ale czy mocno) rozbierz wszystko i spoleruj je ile się da- tylko na odcinku współpracy z uszczelniaczami. Sam amortyzol jest stanowczo za rzadki do tych teleskopów. Zmieszaj 220 ml oleju silnikowego i około 100ml oleju amortyzol i taką miksturę wlej do każdej lagi po około 150-160ml. Jak masz wżarte rury ślizgowe mocno lub sporo na nich grubych rys to nic nie zrobisz-hipol i jazda  ;)  podejrzewam,że panewki i tak masz dorżnięte wiec rozbierz wszystko i oceñ ich stan. na pocieszenie dodam,ze rury pasują od jaw 634... ale pocieszenie to jest małe bo sa na ogół tez wżarte. Grubsze lagi mają CZ 472.5/6 oraz jawa 638

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: Cieknące zawieszenie- kyvacka
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2010, 17:45:30 »

Lagi są pordzewiałe tylko pomiędzy półkami, przy uszczelniaczach jest kilka rysek, ale dużych wżerów nie ma. Tulejki nie mają żadnych luzów i przed wymianą oleju raczej nie przeciekały, ale stary olej wyglądał na silnikowy. Najpierw spuszczę ten amortyzol i wleję ten twój wynalazek, może nie będzie wyciekało. A można spuszczać olej przez te śruby na dole, czy trzeba rozkręcać cały przód?

A testowałeś w jawie olej hydrauliczny, chyba HLP 46? Bo dawałem taki do lag w simsonku i był nawet gęsty, a na dodatek nie robił się "sztywny" na mrozie i jestem ciekawy jak by się spisał w CZ.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2010, 17:48:49 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."