Wolna Strefa Jawa - CZ

• Marca 31, 2025, 07:13:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 157   Do dołu

Autor Wątek: Jawa/CZ allegro  (Przeczytany 880452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Odp: Jawa/CZ allegro
« Odpowiedź #975 dnia: Maja 14, 2012, 14:59:10 »

Co nie zmienia faktu, że błotnik jest tył na przód, i jak by się przyjrzeć to może i coś jeszcze się znajdzie ;)

Mogl zmieniac oslony gumowe na lagach, bo sa cale, a po 30-tu latach na ogol tak nie wygladaja i potem zle zalozyl blotnik. Nie przesadzacie troche z tym doszukiwaniem sie? Widzialem gorsze "nowki" na allegro  ;)

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #976 dnia: Maja 14, 2012, 15:17:37 »

W sumie to Kichau ma rację, nic więcej oprócz błotnika tył na przód i plastikowego korka wlewu oleju nie znalazłem. Z tego co mi wiadomo to 634 miały metalowe nakrętki.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #977 dnia: Maja 14, 2012, 16:03:08 »

Stan niczego sobie. Ale nie nówka - jak w opisie.
A gdzie cycki... na oponach?
Ogolone czy starły się po 7km jazdy?
Z tym błotnikiem toróznie mogło być.
Jawy szły na eksport w skrzyniach z zdemontowanym przednim kołem. Dopiero na miejscu skręcano je "do kupy".
Może więc i przy okazji błotnik się pokręcił?  ;D

Tu kolejna nówka: http://allegro.pl/jawa-350-typ-634-7-fabrycznie-nowa-stan-konkursowy-i2346371954.html

Jakiś wysyp?

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #978 dnia: Maja 14, 2012, 16:07:59 »

Chyba kilku wzieło ze sobą wykrywacz kilka łopat i znaleźli w polu gdzieś.
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #979 dnia: Maja 14, 2012, 16:10:47 »

Tu kolejna nówka: http://allegro.pl/jawa-350-typ-634-7-fabrycznie-nowa-stan-konkursowy-i2346371954.html

Ta juz znam, jest tez na youtubie:
http://www.youtube.com/watch?v=T7tK1zW5eqs&list=UUsJi4yEWGW2rW0VVRAj6KIQ&index=8&feature=plcp
Strasznie duzo chce. Korespondowalem kiedys z kolesiem, oto jego odpowiedz:

"
Witam
 Jawa stoi w miejcowosci Koscielniki, 10 km od miejscowosci Niepolomice  a 20 km od centrum Krakowa.

Cena ze wzgledu na wyjatkowy stan wynosi 12 000 zl za motocykl solo ,lub 15 000 zl za motocykl z wozkiem bocznym (fabrycznie nowym nigdy nie zakladanym do motocykla)

Pozdrawiam Rafal"

iroq2

• Starszy Jawer
  • Jestem Ślązakiem nie Polakiem->jestem za Autonomią
« Odpowiedź #980 dnia: Maja 14, 2012, 16:43:29 »

opony są malniente farbą do opon

Strażak

• Cezeciarz -
  • Global Moderator
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #981 dnia: Maja 14, 2012, 16:58:15 »

korek od oleju nie powinien być metalowy ?
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #982 dnia: Maja 14, 2012, 16:59:38 »

E tam Majzel, u Ciebie deska rozdzielcza zdecydowanie lepsza  ;)

No , ale jak skończę robić nową to tą moją moge odstąpić =)

Jws

• Gość
« Odpowiedź #983 dnia: Maja 14, 2012, 17:45:33 »

korek od oleju nie powinien być metalowy ?

Nie,może być również plastikowy w tym roczniku.
Cylindry malowane silikonową żarówką w sprayu-widać charakterystyczny kakaowy odcień czerni no i są matowe-org były z połyskiem. Ale motocykl jest zdecydowanie nowy z tym,że upudrowany. Nakrętki,podkładki... ale to szczegóły.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #984 dnia: Maja 14, 2012, 17:50:45 »

...motocykl jest zdecydowanie nowy z tym,że upudrowany....
Taka sobie babcia po face liftingu  ;D
A mnie ciągle intrygują te cycki  :-[ A właściwie ich brak  ::)
Kupił by dla przyzwoitości na Allegro oryginalne Barumki... Koszt niewielki (w stosunku do ceny moto)  a ściema lepsza.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #985 dnia: Maja 14, 2012, 18:41:29 »

...motocykl jest zdecydowanie nowy z tym,że upudrowany....
Taka sobie babcia po face liftingu  ;D
A mnie ciągle intrygują te cycki  :-[ A właściwie ich brak  ::)
Kupił by dla przyzwoitości na Allegro oryginalne Barumki... Koszt niewielki (w stosunku do ceny moto)  a ściema lepsza.

Nie ma oryginalnych Barumkow nowych, a juz tym bardziej nie z napisem "Made in Czechoslovakia". Takie Barumki z cyckami dzis dostac, to tez raczej nielada rarytas.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #986 dnia: Maja 14, 2012, 23:48:43 »

Oj tam, oj tam.. U nas na Allegro nie takie rzeczy trafisz  ;D
Tu masz oryginalne cycate czeszkosłowaczki  :-[
http://allegro.pl/opona-18-3-25-jawa-mz-cz-wsk-nowa-i2282608264.html

A ten silnik od pińsetki OHC to poszedł za 7 325,44 zł
http://allegro.pl/jawa-500-ohc-sprawny-silnik-jezdzacy-i2299459407.html
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2012, 00:05:31 wysłana przez jawol »

Dotus_2005

• Gość
« Odpowiedź #987 dnia: Maja 15, 2012, 00:25:38 »

Witam Panowie.
To ja jestem właścicielem tego pięknego sprzętu. Na wstępie pragnę przeprosić że postąpiłem jak przysłowiowa blondynka z tym błotnikiem..... Jestem pełen podziwu dla waszej wiedzy i zdolności analitycznych w stosunku do zamieszczonych przeze minie zdjęć ale naprawdę doszukujecie się czegoś czego nie ma..... Przedstawię wam krótki  rys historyczny tego motocykla bo jest ciekawy ...
Kupiłem go osiem lat temu od gościa który był jedynym właścicielem od samego początku.... szukałem swego czasu z kolegą taniego motocykla do turystyki -nazwijmy to  bunkrowej ( z racji mojego hobby)  chodziło mi o motor tani w zakupie i w miarę prosty i niezawodny taki który można stosunkowo łatwo naprawić i pojeździć,  a jak się rozkraczy na dobre to zostawić w pierwszej lepszej wiosce albo oprzeć o drzewo i bez żalu go pozostawić. Wybór padł na MZ 150 i zaczęliśmy z kumplem szukać emzetek. I tak zbiegiem okoliczności dowiedział się o tym mój pracownik który powiedział że jego kolega ma do sprzedania Jawę ....nową.  Na początku też podszedłem do tematu sceptycznie bo Jawa nie była w kręgu moich zainteresowań,   a jak ktoś coś poważnie kolekcjonuje  to pewnie słyszał tysiące historii  z mchu i paproci .... ale co tam zobaczyć można .  Motor stał na ogródku działkowym przykryty folią przez 2 dni z zdemontowanym feralnym błotnikiem... cały pozostały czas od momentu kupna w polmozbycie stał na drugim piętrze w bloku...  Ojciec kolesia od którego kupiłem był robotnikiem w fabryce, a syn miał aspiracje żeby iść na studia. Ojciec chcąc przekupić syna żeby poszedł do roboty porządnej a nie tracił czasu na głupoty.....  kupił mu motor. Syn wyjątkowo ambitny powiedział że nie da się przekupić więc nie ma zamiaru robić prawa jazdy i ma motor w du.... Tak więc zakupiony sprzęt trafił na wspomniane drugie piętro. Stał pod kocem do chwili śmierci ojca kiedy to sprzedający musiał zdać mieszkanie administracji i tak trafił na ogródki działkowe wraz z innym majątkiem ojca....
Motor kupiłem od kolesia NIC w nim nie robiłem !!! możecie wierzyć lub nie... W swoim życiu miałem kilka motocykli i mam  do dziś ale jest to jedyny egzemplarz który kupiłem jako nowy. Bak był zupełnie suchy nie był zalewany paliwem, może był zalany do sprawdzenia przy sprzedaży w polmozbycie ale jak stał w domu bak był pusty i po tylu latach nie było czuć benzyny. Akumulator produkcji TREPCA z Mitrovicy  był bez elektrolitu jeszcze z plombą z karteczki. Jedyne co jest nie oryginalne to śruby od błotnika bo ich nie było, i olej który wymieniłem w silniku żeby sprawdzić czy motor działa iiiiiiii działa uwieczniłem to na kamerze i motor trafił do mojego domu a nie garażu.
Motor wbrew opinii nie jest pudrowany stoi jak został kupiony faktycznie cycków na oponach nie ma ale co ja za to poradzę może ich tam nigdy nie było??? a może były i odpadły fakt opony i gumy na lagach są twarde. Faktycznie tylny stelaż jest lekko przegięty myślałem że tak ma być ale z tego co sprawdziłem  w instrukcji montażowej motocykli Jawa 350-634/5,6,7,8   na zdjęciu nr 1 str 3 tak właśnie jest tę publikację pewnie znacie
Pytanie retoryczne jaki jest sens odbudowywać cokolwiek od podstaw i próbować ludziom wmówić że jest nowe .... bo tego nie kumam ??? Sam jestem od wielu lat kolekcjonerem i wiem że można wszystko zweryfikować błyskawicznie i po co narażać się na śmieszność u ludzi którzy się na tym znają .....
Smaczek : Przegląd "0" wykonany przy stanie licznika 2 km w dniu 25.XI.82 sprzedany 1 grudnia 1982 roku przez P.P. "POLMOZBYT" Poznań-Antoninek sklep nr 27 ul. Poznańska 28 63-200 Jarocin tel.697
Pozdrawiam niedowiarków Dotus
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2012, 00:28:54 wysłana przez Dotus_2005 »

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #988 dnia: Maja 15, 2012, 04:38:01 »

Pytanie retoryczne jaki jest sens odbudowywać cokolwiek od podstaw i próbować ludziom wmówić że jest nowe .... bo tego nie kumam ???

Nawet  Leo Beenhakker to wie a Ty nie?
For money!  ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2012, 04:40:13 wysłana przez jawol »

Dotus_2005

• Gość
« Odpowiedź #989 dnia: Maja 15, 2012, 07:48:41 »

dobre . For money się pracuje a nie oszukuje ludzi.... to TY też chyba wiesz  ;) Szkoda że my wszyscy zakładamy że sprzeający jest co najmniej mataczem .....
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2012, 07:57:42 wysłana przez Dotus_2005 »

Jws

• Gość
« Odpowiedź #990 dnia: Maja 15, 2012, 08:24:33 »

To by tłumaczyło czemu ocynk się nie utlenił.To poszperaj za obejmami łącznika gaźnik-puszka wiatrów. Od strony gaźnika  druciana sprężysta a od strony puszki wiatrów skręcana ZAP. Może na zdjęciach czerń cylindrów jest przekłamana ale wyglądają na lekko brązowawe. A winny być kurewsko czarne.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #991 dnia: Maja 15, 2012, 08:26:31 »

O wiele łatwiej i dużo, dużo więcej zarabia się oszukując ludzi.
Patrz na polityków, banikierów, biznesmenów, handlowców et cetera.
To takie typowo ludzkie. Ponoć?:
http://fakty.interia.pl/nauka/news/czy-zdolnosc-do-oszukiwania-uczynila-nas-ludzmi,1780788,14

Niestety dziś jednak odpowiednia ściema to podstawa sukcesu. Nie tylko finansowego.

A co do motocykla to jedną bajkę ożenił Ci poprzedni właściciel.
Ty wymyśliłeś inną. Swoją.
Gdybyśmy się uparli to znajdziemy  tak wiele szczegółów świadczących o "odpowiednim grzebaniu" w tym motocyklu, że głowa boli.
Odrobinę szczegółów już poznałeś.
O więcej chyba nie prosisz?

Nie martw się jednak że forum popsuje Ci interes.
Ktoś kto kupi to moto na 100% nie czyta tego forum.

Dotus_2005

• Gość
« Odpowiedź #992 dnia: Maja 15, 2012, 09:46:13 »

Nie .....proszę bardzo czekam na wszelkie słowa krytki ..... z czystej ciekawośći i przekory.. :) . Jestem ciekaw ile można znaleść dziur w całym ...... z całym szacunkiem dla waszej niewątpiwie ogromnej wiedzy w tym temacie. Interesu mi nie zepsujecie bo nie traktuje tego jako INTERES. Nie chodzi mi o to  żeby udawadniać całemu światu że nie jestem garbaty.... ale docelowy nabywca jak się znajdzie , sam się przekona o tym fakcie że motor jest fabrycznie nowy. Jest nowy i tyle w temacie. Ten drugi egzemplarz na allegro jest równierz piękny ale nie jest fabrycznie nowy bo ma przejechane 238 kilometrów i tyle.
Życie pisze takie scenariusze że nam się w głowach nie mieśći ..... więc możecie traktować to jako bajkę lub nie.  ::) 

Dotus_2005

• Gość
« Odpowiedź #993 dnia: Maja 15, 2012, 09:55:26 »

tak na  marginesie zarejetrowałem się u was na forum żeby pokazać miłośnikom marki ciekawy egzemplarz i podzielić się prawdziwą historią bo jest ciekawa ... przecież wiem że nikt z was go nie kupi ......nie szukam tu nabywcy....... z całym szacunkiem
Pozdrawiam  serdecznie Dotus
aaaaaaaa jeszcze jedna rzecz. jeżeli ktoś kiedykolwiek coś odbudowywał  a ja mam już za sobą  amerykański samochód  wojskowy CUCV M1009 ,a teraz  własnie robię ciężarówkę wojskową M35A2    to wie że tu nie można mówić o ekonomii bo to się nie kalkuluje NIGDY. Pewnie większość z was to przerabiała kupowanie starego sprzęta-  inwestycja , odbudowa, czas itd. suma kosztów nigdy nie będzie pokryta przez ceny rynkowe przy sprzedaży zabytkowego pojazdu.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2012, 10:15:51 wysłana przez Dotus_2005 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #994 dnia: Maja 15, 2012, 10:09:27 »

tak na  marginesie zarejetrowałem się u was na forum żeby pokazać miłośnikom marki ciekawy egzemplarz i podzielić się prawdziwą historią bo jest ciekawa ... przecież wiem że nikt z was go nie kupi ......nie szukam tu nabywcy....... z całym szacunkiem
I tu się mylisz,ja chętnie bym ją przygarną jednak na chwilę obecną fundusze nie pozwalają.Co do wad,mnie trochę razi półka zegarów-wygląda jakby była malowana wałkiem oraz tył faktycznie siedzi zbyt nisko,tak jakby Ktoś ramę docisną do koła.Nie wiem czym jest to spowodowane,jest to typowa wada modelu 638.0 - 638.1,w 634 raczej rzadko lub wcale( sposób montażu siedzenia).

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #995 dnia: Maja 15, 2012, 10:28:26 »

I tu się mylisz,ja chętnie bym ją przygarną jednak na chwilę obecną fundusze nie pozwalają.

Dokladnie Holger! Prosze kolesia juz 2 razy o telefon, w internecie widze aktywny, ale telefonu nie podaje. W czwartek przejezdzam przez Poznan, chcialem sobie sprzeta obejrzec, ale widze, ze nic z tego nie bedzie... Widocznie woli sprzedaz bez wczesniejszych ogledzin...

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Burek 650, Jawa 638.0
« Odpowiedź #996 dnia: Maja 15, 2012, 10:40:30 »

No to trochę dziwne..,  ktoś chce sprzedać moto, wystawia ogłoszenie w tym celu,  a nie chce się umówić na oględziny  ::) , motor na pewno godny uwagi  :)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Dotus_2005

• Gość
« Odpowiedź #997 dnia: Maja 15, 2012, 16:07:02 »

nie widzę problemu czwartek ok byle do godziny 12 -13

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport

patryk sagan

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #999 dnia: Maja 26, 2012, 19:55:26 »

http://moto.allegro.pl/jawa-350-z-wozkiem-i2375597862.html

Warto coś takiego łyknąć??

Potrzebuję kosza, żeby dzieciaki zapakować i gdzieś wyskoczyć.
do tego koszt rejestracji jak przy sprowadzeniu z niemiec
Nieważne czym jeździsz, ważne jest to co masz w głowie.
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 157   Do góry